Σελίδες

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Σε δύο σημαντικές εκθέσεις η Οικογένεια Ροδίου | Τα «Μελανά» και μία έκθεση σύγχρονης κεραμικής για τον πλούσιο πολιτισμό του Αιγαίου με τίτλο ΑIGAIO

Σε δύο σημαντικές εκθέσεις που τρέχουν αυτή την περιόδο συμμετέχει η οικογένεια Ροδίου με τους εκπροσώπους 3ης και 4ης γενιάς Νίκο Ρόδιο και Μάγδα Ροδίου. Η πρώτη έκθεση διεξάγεται στη Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με διοργανωτή την Ελληνοαμερικανική Ένωση (Hellenic American College) και θα διαρκεσει μέχρι τις 6 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη πραγματοποιείται στο Μοναστηράκι, στο MON COIN STUDIO και θα είναι ανοικτή μέχρι τις 21 Ιουλίου
.

Μαύρο στο Μαύρο | Τα «Μελανά»

Στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρουσιάζεταιι μία πολυσήμαντη ομαδική έκθεση κεραμικής με τίτλο «Μελανά» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ιστορικά έργα και δημιουργίες 55 σύγχρονων Ελλήνων κεραμιστών. Βασικό συνδετικό στοιχείο τους είναι το μαύρο χρώμα του κεραμικού έργου, με τις πολλές και λεπταίσθητες υφές και διακυμάνσεις του χρωστήρα, που πότε οφείλονται στην επιλογή του είδους του υαλώματος και τον τρόπο εφαρμογής του στο κεραμικό και πότε στην επιλογή του είδους πηλού και του τρόπου ψησίματος. 


Η έκθεση αποτελεί απόπειρα παρουσίασης του τοπίου της ελληνικής κεραμικής σήμερα, με συμμετοχές από την Βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη και από τα Επτάνησα ως τις Κυκλάδες, τις Βόρειες Σποράδες, το Β. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, οι συμμετέχοντες στην έκθεση «με έμμεσες αναφορές στα ανεικονικά προϊστορικά αγγεία, τα μελαμβαφή και τα μελανόμορφα ελληνικά αγγεία των αρχαϊκών και πρώιμων κλασικών χρόνων, τις κομψές κύλικες, τους σκύφους και τους οξυπύθμενους ανασυρμένους πίθους των ναυαγίων, ακόμη και στη στιλπνή επιφάνεια της λάκας των κεραμικών αγγείων της Ανατολής, της Κίνας ή της Ιαπωνίας, αλλά και με αναφορές στη μοντερνιστική και τη σύγχρονη διεθνή τέχνη, αποδεικνύουν και υπογραμμίζουν τη δυνατότητα της κεραμικής να παρουσιάζεται ως ισότιμη Μεγάλη Τέχνη με βαθιές ιστορικές και νεότερες καταβολές και με ανεξάντλητες δυνατότητες γένεσης και έκφρασης».


Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης αρχειακά έργα της οικογένειας Κουρτζή και της οικογένειας Ρόδιου.

Το Αιγαίο βρίσκεται στον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα - Έκθεση AIGAIO


Η δεύτερη ομαδική έκθεση στεγάζεται στο MON COIN STUDIO (Θησείου 7, Μοναστηράκι | τηλ 210 3217806), ένα χώρο που έχει δημιουργηθεί από την Eleonore Trenado – Finetis, κεραμίστρια η ίδια, για να στεγάζει τις δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων κεραμιστών αλλά και άλλες εκθέσεις σαν και αυτήν, έτοιμες να υποδεχτούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες δημιουργούς, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να παρουσιαστεί μια ολιστική ματιά στον χώρο, κυρίως, της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής και ευρύτερης τέχνης και φέρνει στο επίκεντρο τον αιγαιοπελαγίτικο πολιτισμό – και τον αντίκτυπο που σταθερά έχει στην καλλιτεχνική δημιουργία.


Πρόκειται για μία έκθεση σύγχρονης κεραμικής για τον πλούσιο πολιτισμό του Αιγαίου.


Το Αιγαίο βρίσκεται στον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και προσφέρεται ως θέμα που γεφυρώνει τη σχέση των καλλιτεχνών μεταξύ τους, αλλά και τη σχέση τους με το κοινό. Στην έκθεση στο Mon Coin Studio, δημιουργοί από τα νησιά του Αιγαίου και άλλα μέρη της Ελλάδος θα διαπραγματευτούν τον αντίκτυπο που έχει το Αιγαίο και ο πλούσιος πολιτισμός του στη ζωή τους και κατ’ επέκταση στην τέχνη τους. Θα παρουσιάσουν έργα εμπνευσμένοι από το φυσικό περιβάλλον, την καθημερινή ζωή, την αρχαία και λαϊκή τέχνη, τον Μινωικό και κυκλαδίτικο πολιτισμό, τις παραδοσιακές καλλιτεχνικές γραμμές του Αιγαίου πελάγους. Έργα χρηστικά, διακοσμητικά, παραδοσιακά και σύγχρονα γλυπτά, φτιαγμένα από άργιλο και πορσελάνη στον τροχό ή στο χέρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.