Σελίδες

Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα στην θάλασσα

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΟΔΗΓΟ →ΕΔΩ
Το τσίμπημα από τσούχτρα είναι αιφνίδιο και πολύ επώδυνο. Γι' αυτό είναι σώφρον να γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε αν σας συμβεί, για να σας περάσει πιο γρήγορα ο πόνος και η ταλαιπωρία.

Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα από τσούχτρα, καλέστε επειγόντως το 166. Κάντε το ίδιο και εάν τα πλοκάμια της τσούχτρας έχουν αγγίξει πάνω από το μισή επιφάνεια ενός χεριού ή ποδιού, αφού σε αυτή την περίπτωση το τσίμπημα είναι σοβαρό.


Για πιο ήπια τσιμπήματα, κάντε τα ακόλουθα:

Πλύνετε το σημείο του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό για να “απενεργοποιήσετε” τα μικροσκοπικά κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας

Στη συνέχεια, μουλιάστε την περιοχή με ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά, αν είναι δυνατόν. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα επιθέματα

Χρησιμοποιήστε μια ήπια κρέμα υδροκορτιζόνης ή με αντιισταμινική δράση για την ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα

Καθαρίζετε την πληγή 3 φορές την ημέρα με αντιβιοτική αλοιφή και, αν χρειαστεί, δέστε την με επίδεσμο

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ.

Τι να αποφύγετε μετά από ένα τσίμπημα τσούχτρας

Ένας γνωστός μύθος είναι ότι η ούρηση στην περιοχή του τσιμπήματος από μία μέδουσα μπορεί να αδρανοποιήσει το δηλητήριο. Στην πραγματικότητα, τα ούρα επιδεινώνουν το άλγος και συχνά ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο τις τοξίνες. Το ίδιο ισχύει και για άλλες προσεγγίσεις, όπως ο χυμός λεμονιού ή ο αφρός ξυρίσματος.

Μία μελέτη που εξέτασε άλλες πιθανές θεραπείες για τα τσιμπήματα μέδουσας επιβεβαίωσε ότι το ζεστό νερό βοηθά στην αντιμετώπιση του άλγους. Ορισμένες έρευνες που εξετάστηκαν στη μελέτη υποστήριξαν ότι οι παγοκύστες είναι επίσης εν μέρει αποτελεσματικές, ωστόσο το ζεστό νερό είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεπλύνετε την περιοχή με κρύο νερό χωρίς να έχετε βγάλει τα πλοκάμια, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση περισσοτέρων τοξινών.

Ορισμένοι χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα για την αντιμετώπιση του δηλητηρίου από τα τσιμπήματα. Μία έρευνα του 2007 διαπίστωσε ότι η προσέγγιση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, ωστόσο έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα.


Το είδος που εμφανίστηκε στην περιοχή μας είναι το Chrysaora hysoscella και έχει καφετιά χαρακτηριστικά. Μοιάζει πολύ με την pelagia noctiluca που είναι γνωστή και ως μωβ τσούχτρα. Και τα δύο είδη έχουν δηλητηριώδη πλοκάμια και μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερα επίπονα τσιμπήματα. 

Το ελληνικό παρατηρητήριο βιοποικιλότητας έχει εκδόσει απο την άνοιξη ενημερωτικό υλικό για την έξαρση μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Δείτε το σύνδεσμο:

https://www.biodiversitygr.org/pelagia-noctiluca-bloom.html


https://www.inaturalist.org/observations?place_id=any&project_id=jellyfish-of-greece&subview=map&verifiable=any&fbclid=IwAR2LuvMlhkAzcCDJSg2enA7ZSm05LGPl0B33HKPEtJXOYPraokLKYFXjUk4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.