Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ορισμένα άρθρα σχετικά με το ιαπωνικό πιάτο
fugu, που καταναλώνεται κυρίως σε Ασιατικές χώρες και περιέχει ψάρια της οικογένειας Tetraodontidae γνωστά και ως pufferfish, μέλη της οποίας αποτελούν και οι λαγοκέφαλοι.
Καθημερινά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως σε σελίδες που αφορούν στην αλιεία, αναρτώνται φωτογραφίες με λαγοκέφαλους που αλιεύονται πλέον σε όλη την Ελλάδα. Τελευταία, έχει παρατηρηθεί αύξηση σε σχόλια σχετικών αναρτήσεων που υποστηρίζουν πως αν το ψάρι καθαριστεί και φιλεταριστεί "σωστά" είναι βρώσιμο, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα του πιάτου fugu και συχνά αναρτώντας και κάποιο βίντεο φιλεταρίσματος fugu, από τα πολλά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Δυστυχώς η αλήθεια για την τοξικότητα των ειδών λαγοκέφαλου που ζουν στις ελληνικές θάλασσες απέχει πολύ από αυτές τις μαγειρικές «συμβουλές» που διακινούνται διαδικτυακά. Εξάλλου στο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο έχουν υπάρξει ουκ ολίγα περιστατικά στα οποία άνθρωποι κινδύνευσαν σοβαρά να χάσουν τη ζωή τους από κατανάλωση λαγοκέφαλων. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έχει ήδη διακινήσει σχετικές
ανακοινώσεις για την θανατηφόρα τοξικότητα του είδους Lagocephalus sceleratus, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες σε όλες τις λιμενικές αρχές και τους αλιευτικούς συλλόγους με στόχο την αποφυγή αλίευσης, πώλησης και κατανάλωσης του λαγοκέφαλου.
Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση και με σκοπό να αποφευχθούν σοβαρά περιστατικά που μπορούν να επιφέρουν μέχρι και θάνατο από δηλητηρίαση, η
iSea θα ήθελε να αναφέρει τα παρακάτω σχετικά με τα είδη και τους κινδύνους των διάφορων ειδών λαγοκέφαλων που ζουν πια στα ελληνικά νερά.