Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και Σκαριά», από το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Κυριακή 27 Ιουνίου.
Την εκδήλωση των εγκαινίων, άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος του Μουσείου, κ. Γιάννης Παρίσης, ο οποίος τόνισε πως “Στόχος του Μουσείου Ναυτικής & Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, μέσα από την παρουσίαση αυτής της σημαντικής έκθεσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους καλοκαιρινούς επισκέπτες, να επισκεφθούν αυτή τη σημαντική έκθεση, προκειμένου να γνωρίσουν τη ναυτική παράδοση του Αιγαίου και του νησιού μας”.
Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιαννέλλη - Θεοδοσιάδη, για την έγκριση της παραχώρησης της έκθεσης, τον Δήμαρχο Σκιάθου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνο για την παραχώρηση της αίθουσας, όπως και τους χορηγούς της έκθεσης.
Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας, συνεχάρη το Μουσείο για την πρωτοβουλία και δήλωσε πως η Γενική Γραμματεία θα είναι ένθερμος υποστηρικτής του, ενώ εκτός των άλλων έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή της Σκιάθου στη ναυτική πολιτιστική κληρονομιά του Αρχιπελάγους, η οποία είναι κεντρική ακόμη και σήμερα, τόσο με τα σκάφη μνημεία που έχουν ναυπηγηθεί στα καρνάγια του νησιού και διασώζονται σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, όσο και με το δικό της πλέον Ναυτικό Μουσείο.
Ο επιμελητής της έκθεσης κ. Κώστας Δαμιανίδης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, για λόγους ανώτερους της θελήσεώς του, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, στο μήνυμα που έστειλε, αναφερόμενος στη Σκιάθο επεσήμανε πως "Το νησί αποτελούσε ένα σημαντικό ναυτικό και ναυπηγικό κέντρο του Αιγαίου για αιώνες. Με τον δικό του εμπορικό στόλο συνέβαλε στην ανάπτυξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας ήδη από την προεπαναστατική περίοδο. Τα ναυπηγεία του υποστήριξαν επίσης την αύξηση της ναυτικής δύναμης σπουδαίων ναυτότοπων. Ιδιαίτερη φήμη είχαν τα μεγάλα Σκιαθίτικα καραβόσκαρα, αν και τα ναυπηγία του νησιού κατασκεύαζαν όλους τους τύπους ελληνικών ξύλινων ιστιοφόρων και αργότερα μηχανοκίνητων σκαφών. Οι παραγγελίες ερχόταν από όλη την Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι σώζονται ακόμη πανέμορφα μεγάλα καΐκια που είχαν ναυπηγηθεί στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα στη Σκιάθο, όπως, το πέραμα «Ελένη Π», κατασκευασμένο στη Σκιάθο από τον Γεώργιο Μυτιλιναίο το 1939, ο βαρκαλάς «Άγιος Δημήτριος» που βρίσκεται στη Χίο, και είχε ναυπηγηθεί στη Σκιάθο το 1927, το πέραμα «Φανερωμένη» (1945) που έχει μετατραπεί σε σκάφος αναψυχής, και το πέραμα «Άγιος Γεώργιος» που βρίσκεται στη Πάτμο, και είχε ναυπηγηθεί στη Σκιάθο το 1946."
Χαιρετιστήριο μήνυμα (ΚΛΙΚ) απέστειλε και ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Καλλιανός. Την εκδήλωση έκλεισε με τη μελωδική φωνή της σε σόλο acapella, η καθηγήτρια μουσικής, κυρία Φανή Μπαρμπή ερμηνεύοντας τραγούδια της θάλασσας.
Η έκθεση παρουσιάζεται μετά από αίτημα του Μουσείου προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και θα παραμείνει στη Σκιάθο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να την επισκεφθούν οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Διάρκεια έκθεσης : 27 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου 2016
ώρες λειτουργίας : 11:00-13:00 & 18:30-22:30
Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου
Καίτοι ὀρεσίβιος θαυμάζω τὸ ἔργο καὶ τὴν προσφορὰ τοῦ κ. Γιάννη Παρίση ὅσον ἀφορᾷ τὴν ἀνάδειξη τῆς ναυτικῆς παράδοσης τῆς Σκιάθου καὶ γενικώτερα τῶν Σποράδων. Νὰ προσθέσω, ὅσον ἀφορᾷ τὰ ναυπηγικὰ τῶν Σποράδων, πὼς πρὶν ἀπὸ λίγα χρὀνια εἶχα ἐπισκεφθεῖ στὸ Γαλαξείδι τὸν τόπο ὅπου διέμεναν καὶ ἐργάζονταν οἱ Σκοπελίτες καραβομαραγκοί· τὰ Σκοπελίτικα.
ΑπάντησηΔιαγραφή