Του
Χριστόφορου Παπαδάκη
Το
πρώτο ατομικό, οικολογικό ελαιουργείο
στον κόσμο, "η φάμπρικα" όπως
λέγεται, είναι πλέον γεγονός και ανήκει
σε Ηρακλειώτη κατασκευαστή, που
πρωτοπόρησε καταφέρνοντας να κατασκευάσει
τη μονάδα αυτή, παράγοντας το ελαιόλαδο
παραδοσιακά με τη μέθοδο της πίεσης και
από τα υποπροϊόντα της ελιάς να παράγεται
βιομάζα, αποφεύγοντας έτσι την όποια
επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Αυτή
είναι και η μεγάλη διαφορά από ατομικά
ελαιουργεία που έχουν κατασκευάσει οι
Ιταλοί, αφού λειτουργούν όπως τα κανονικά,
με τη φυγόκεντρο δύναμη, όπως εξηγεί
στη "Νέα Κρήτη" ο Μηνάς Καμπιτάκης,
αποκαλύπτοντας δημόσια τη σημαντική
του εφεύρεση, που από φέτος είναι πλέον
στη διάθεση των ελαιοπαραγωγών!
Σε
παγκόσμια κλίμακα πρόκειται για το
πρώτο οικολογικό μικρό και μεσαίο
ελαιουργείο, που αποτελεί ένα...