Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Χωρίς γιατρό η Αλόννησος… / Οι ανάγκες των κατοίκων “καλύπτονται” από την χειρίστρια του ακτινολογικού

Την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, στο πιο απομακρυσμένο νησί των Βορείων Σποράδων, οι 2.500 κάτοικοί του «καλύπτονται» ιατρικά από την χειρίστρια του ακτινολογικού και τον έναν οδηγό ασθενοφόρου! Το πρόβλημα των υπηρεσιών υγείας στην Αλόννησο δεν είναι τωρινό, κρατάει δεκαετίες και ο γράφων το έχει ζήσει για τα καλά το 2002, όταν οικογένεια κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της και στο νησί δεν υπήρχε γιατρός, ασθενοφόρο, οξυγόνο…
Το θέμα ξαναφέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος αυτή τη φορά, αλλά τέτοιες “επίκαιρες” ερωτήσεις έχουν κατατεθεί στη Βουλή πολλές φορές και από τους βουλευτές όλων των χρωμάτων και αρωμάτων, ανάλογα με το ποιο κόμμα εξουσίας κυβερνά κάθε φορά…

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χρήστου Μπουκώρου αναφέρονται τα εξής: «Σε πλήρη απαξίωση βρίσκεται το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, καθώς αυτή την περίοδο η μοναδική αγροτική ιατρός λείπει με άδεια, λόγω υπερκόπωσης. Στην παρούσα φάση οι ανάγκες των 2.500 κατοίκων του νησιού «καλύπτονται» από την χειρίστρια του ακτινολογικού και τον έναν οδηγό ασθενοφόρου. Τα δύο αυτά άτομα, μαζί με την αγροτική ιατρό είναι επιφορτισμένα με το καθήκον της ιατρικής περίθαλψης του νησιού, συνεισφέροντας ο καθένας από τη θέση του. Μόνιμος ειδικευμένος ιατρός δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα να ορίζεται από την 5η ΥΠΕ και κάποιος διαφορετικός, προκειμένου να επισκεφθεί το νησί και να καλύψει τις ανάγκες του. Ένα ακόμη πλήγμα για το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου αποτελεί το γεγονός ότι μοναδικό ακτινολογικό μηχάνημα, έχει σταλεί για τον ετήσιο τεχνικό έλεγχο, με σκοπό τον εντοπισμό και την επισκευή τυχόν βλαβών. Επομένως, το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου δεν είναι μόνο υποστελεχωμένο, αλλά και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, κενές παραμένουν οι θέσεις του γενικού ιατρού, η δεύτερη θέση του αγροτικού ιατρού, του παιδιάτρου, του οδοντίατρου, της μαίας, της νοσηλεύτριας και του παρασκευαστή. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2017 λήγει και η σύμβαση της χειριστού του ακτινολογικού. Αξίζει να σημειωθεί πως το νησί τελεί υπό κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των σημαντικών ζημιών που υπέστη από την έντονη χιονόπτωση και τον παρατεταμένο παγετό του Ιανουαρίου. Επίσης, η έναρξη της τουριστικής περιόδου πλησιάζει και ο αριθμός των κατοίκων και των επισκεπτών της Αλοννήσου θα αυξηθεί, το ίδιο και οι ανάγκες περίθαλψης.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πώς προτίθεται να καλύψει τα σημαντικά λειτουργικά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου;» καταλήγει η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή.