Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις Βόρειες Σποράδες

Ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας σχετικά με την ανάγκη μαζικών διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση και θέσπιση άμεσα της μείωσης των ακτοπλοικών εισιτηρίων κατά 50% κατέθεσαν οι σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Βαγγέλης Μπούτας, Αστέρης Χαλάτσης και Γιώργος Λούμας.
Η ερώτηση έχει ως εξής:

Έχει γίνει απελπιστική πλέον η κατάσταση με τους εκπαιδευτικούς των νησιών των Βορείων Σποράδων, αφού δεκάδες εκπαιδευτικοί (σύνολο 170 από Α΄βάθμια και Β΄θμια εκπαίδευση), πολλοί από τους οποίους παραμένουν για πάρα πολλά χρόνια εγκλωβισμένοι λόγω των ουσιαστικά μηδενικών προσλήψεων την τελευταία και πλέον δεκαετία αλλά και της δραματικής μείωσης των μεταθέσεων και αποσπάσεων με συνέπεια να μην διαβλέπουν καμιά ελπίδα να υπηρετήσουν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κοντά στις οικογένειες τους.

Το πρόβλημα για αυτούς γιγαντώνεται τη στιγμή που, παρά τις μεγάλες οικονομικές απώλειες που έχουν υποστεί, αναγκάζονται να συντηρούν και δεύτερο σπίτι στον τόπο εργασίας τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται αλλά και να μετακινούνται σε εβδομαδιαία βάση από και προς τον τόπο κατοικίας της οικογένειάς τους. Η μετακίνηση αυτή (ακτοπλοϊκή και ΚΤΕΛ) τους επιβαρύνει τουλάχιστον 250-300 ευρώ όταν πρέπει να κινηθούν και προς την ενδοχώρα. Σε αυτή τη δαπάνη προστίθενται και τα έξοδα ενοικίου και συντήρησης του 2ου σπιτιού.

Γίνεται αντιληπτή έτσι και η αντικειμενική αδυναμία των περισσοτέρων αναπληρωτών να δεχθούν την τοποθέτησή τους για να καλύψουν τις ανάγκες σε σχολεία των νησιών.
Πόσο μάλλον των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου των οποίων η αμοιβή δεν ξεπερνά το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθήσαμε τις έντονες κινητοποιήσεις των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικής κοινότητας στη Σκιάθο, εξ αιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στο νησί. Ελλείψεις οι οποίες ακόμα και σήμερα λίγο πριν τα μέσα της σχολικής χρονιάς, εξακολουθούν να υπάρχουν. Βέβαια και τα φετινά δεν είναι τίποτα άλλο παρά άθλια επανάληψη των προβλημάτων των προηγούμενων χρόνων τα οποία αφορούν το σύνολο των σχολείων και ιδιαίτερα εκείνων των Σποράδων.

Η πραγματικότητα είναι μια και μοναδική. Χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται για τους μαθητές χωρίς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, να αναπληρώνονται ποτέ. Κι αυτό το ζήτημα βέβαια δεν αφορά μόνο τις Βόρειες Σποράδες αλλά ολόκληρη τη νησιωτική χώρα. Αντανακλά τόσο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών όσο και στα οικονομικά των λαϊκών οικογενειών που υποχρεώνονται να καταφεύγουν στη λύση των φροντιστηρίων κ.α.

Τεράστιες λοιπόν είναι οι ευθύνες τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της  σημερινής συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε για το σχολείο της αγοράς,  αντιμετωπίζει την εκπαίδευση αποκλειστικά στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης είναι ακόμη μεγαλύτερες αφού στη συνάντηση που είχε προχθές η ΕΛΜΕ Μαγνησίας με τον υφυπουργό  Παιδείας Μπαξεβανάκη στο Βελεστίνο, ο υφυπουργός  απάντησε πως  το αίτημα είναι δίκιο και αφορά και τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους  και πως από ότι γνωρίζει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς (ΙΟΥΝΙΟ!) θα ικανοποιηθεί.

Εκτιμούμε ότι η απάντηση αυτή είναι σαφώς παραπλανητική με δεδομένο πως και ο υφυπουργός Ναυτιλίας είχε υποσχεθεί τον Δεκέμβρη (για την ελάφρυνση του κόστους μετακίνησης) πως η λύση θα  ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό από την Νίσυρο με τις εξαγγελίες για τη νησιωτική πολιτική. Κι ενώ έγιναν αυτές οι εξαγγελίες για τη νησιωτική πολιτική δεν αναφέρθηκε τίποτα γι αυτό το θέμα.

Να τονίσουμε ότι γι αυτό το ζήτημα έχει πάρει θετική απόφαση η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μετά από παρέμβαση της τοπικής ΕΛΜΕ.
Θεωρούμε πλέον απαραίτητο το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως να απαιτήσει από την κυβέρνηση άμεση λύση όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με μαζικούς διορισμούς και τη θέσπιση, άμεσα, έκπτωσης τουλάχιστον 50% για τις μετακινήσεις με καράβια, ΚΤΕΛ και αεροπλάνα για όλους τους εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και επίδομα ενοικίου και φροντίδα για τη σίτιση για την αξιοπρεπή διαβίωση των εκπαιδευτικών στα νησιά.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Βαγγέλης Μπούτας
Χαλάτσης Αστέρης
Λούμας Γιώργος