Τον προσεχή Σεπτέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναρτηθούν οι Δασικοί Χάρτες για περιοχές της Μαγνησίας, μεταξύ των οποίων και η Νήσος Σκόπελος. Με την ανάρτηση αρχίζει η διαδικασία καταγραφής των Δασών. Αυτό το γεγονός είναι άκρως σημαντικό διότι ακίνητο -δάσος ή με δασική μορφή, κατά την διάκριση σχετικών νόμων- ανήκει στο Δημόσιο, με εφαρμογή του τεκμηρίου νομής του Δημοσίου στις εν λόγω εκτάσεις. Η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών επομένως αφορά τους ιδιοκτήτες των οποίων τα κτήματα έχουν σήμερα οποιαδήποτε δασική μορφή ή συνορεύουν με δασική έκταση, καθώς και αυτά που κάποτε είχαν δασική μορφή, π.χ. το 1945, 1960 κλπ., σε χρόνο που σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον δασικό ή μη χαρακτήρα.
Αν κάποιος θεωρεί ότι ο αναρτώμενος Δασικός Χάρης θίγει δικαιώματά του, ότι περιλαμβάνει μέρος του κτήματός του το οποίο δεν είναι δασικό κλπ., θα δύναται να υποβάλει ένσταση μέσα σε 60 ημέρες ή 80 ημέρες, αν είναι κάτοικος Εσωτερικού ή Εξωτερικού αντιστοίχως. Είναι εύκολα κατανοητό ότι η χρονική αυτή περίοδος είναι σύντομη. Έτσι ο κάθε ιδιοκτήτης είναι σκόπιμο να έχει νωρίτερα προετοιμάσει φάκελο στοιχείων, μεταξύ των οποίων χρήσιμα και κρίσιμα είναι οι τίτλοι – συμβόλαια του ακινήτου, το τοπογραφικό διάγραμμα συνταγμένο κατά την ΕΓΣΑ 1987, εξαρτημένο με δορυφορικά σημεία και, ει δυνατόν, αεροφωτογραφίες τουλάχιστον του 1945 και 1960 με φωτοερμηνεία τους.
Κατά πληροφορίες ο νόμος θα ορίζει πως η ένσταση θα...
εκδικασθεί με διαδικασία ενδικοφανούς προσφυγής από ειδική τριμελή Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από έναν Δασολόγο ως Πρόεδρο, έναν Γεωπόνο ή Τοπογράφο και έναν Δικηγόρο ορισμένο από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. Μετά την εκδίκαση των αντιρρήσεων από την παραπάνω τριμελή Επιτροπή, οι Χάρτες διορθώνονται εκεί όπου κρίθηκε ότι πρέπει να αλλάξουν. Έτσι περατώνεται η διαδικασία και δημιουργείται ο λεγόμενος οριστικός ή κυρωμένος Δασικός Χάρτης.
Σοβαρότατα προβλήματα μπορεί να υπάρχουν σε διάφορες περιπτώσεις, π.χ. απόφαση αναδασώσεως του κτήματος, που μπορεί να αγνοεί ο ιδιοκτήτης, όχι πάντοτε με δική του αμέλεια. Αυτών η αντιμετώπιση είναι σύνθετη.
Σημειώνεται ότι ο Ιδιοκτήτης δεν θα έχει δικαίωμα προσβολής της πρώτης αποφάσεως σε Δευτεροβάθμια Επιτροπή πάλι του Εθνικού Κτηματολογίου. Μετά το κλείσιμο της διαδικασίας της πρωτοβάθμιας Επιτροπής ο τελεσίδικος χαρακτηρισμός θα μπορεί να ανατραπεί πλέον μόνο μέσω διαδικασίας στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Τονίζεται ότι ο Δασικός Χαρακτήρας ενός ακινήτου έχει πλείστες έννομες συνέπειες: Οι Δασικοί Χάρτες αν και δεν αποτυπώνουν κατ’ αρχήν ιδιοκτησίες, αλλά την μορφή και τον χαρακτήρα των επιμέρους εκτάσεων, ωστόσο με βάση το μαχητό «τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου» (όπου αυτό ισχύει), το Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιεί τους Δασικούς Χάρτες για να δηλώσει ταυτόχρονα και την ιδιοκτησία του στο πλαίσιο μια μελέτης κτηματογράφησης, η οποία θα επακολουθήσει. Συγχρόνως έκταση καταγεγραμμένη ως δάσος ή δασική δεν αλλάζει χρήση, δεν μπορεί να οικοδομηθεί κλπ.
Εκτέθηκε ότι το τεκμήριο νομής του Δημοσίου είναι μαχητό. Έτσι μπορεί να ανατραπεί από τον Ιδιώτη με στόχο την απόδειξη ιδιωτικού δικαιώματος επί του κτήματός του, με πολυπλοκότατη διαδικασία, συνδυασμό πολλών νόμων.
Είναι βέβαιο ότι οι Δασικοί Χάρτες και το Δασολόγιο θα απασχολήσουν την επικαιρότητα τους υπόλοιπους μήνες. Το Κτηματολόγιο, όπου εφαρμόσθηκε (Σκιάθο, Αλόννησο κλπ) κατέδειξε μία προβληματική διαδικασία, επί ζημία και του Δημοσίου και των Πολιτών. Η εμπειρία αυτή δεν πρέπει να επαναληφθεί και αυτό επαφίεται στην υπευθυνότητα και του Δημοσίου, μέσω των εμπλεκομένων Φορέων (Δασικής Υπηρεσίας κλπ) και των Πολιτών.
Σταμάτης Αγγελ. Παπαγγελής
Δικηγόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.