Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

"Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας" από το 3ο Νηπιαγωγείο Σκιάθου

…πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
να 'ναι ήμερος
να 'ναι άκακος,
λίγο φαΐ
λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση!
Πρέπει να ξέρεις να αρπάξεις τη θάλασσα από τη μυρωδιά για να σου δώσει το καράβι και το καράβι να σου δώσει τη Γοργόνα. Και η Γοργόνα τον Μεγαλέξανδρο και όλα τα πάθη του ελληνισμού…
Την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 9:00 μ.μ., στο κλειστό θέατρο Μπούρτζι, μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Σκιάθου, θα παρουσιάσουν το μεγάλο έργο του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας!

Ο ποιητής του Αιγαίου, στο έργο του αυτό, περιγράφει την πατρίδα μας, χρησιμοποιώντας την αλληγορία. Καταδεικνύει τους αγώνες του ελληνισμού κατά τη διάρκεια όλων των ετών. Πόλεμοι και πόλεμοι…κατά τους οποίους οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για την πατρίδα.
Πόλεμοι με νίκες και με ήττες.

Κεντρική θέση στο έργο του Ελύτη κατέχει ο ήλιος που συμβολίζει το φως και τη δικαιοσύνη. Στην αρχή του έργου ο ήλιος απευθύνεται στην ελληνική φύση. Στις στεριές της και τις θάλασσες.


Πλούσια ομοιοκαταληξία, μουσικότητα και έντονος ρυθμός, που με τις μαγικές του ιδιότητες έχει περάσει μέσα στα σώματα των παιδιών. Κυρίως όμως έχει περάσει στον νου και στην καρδιά τους.

Απ' τη μια έχουμε το φυσικό τοπίο, όπου η θάλασσα αστραφτοβολάει μέσα στον ήλιο. Απ' την άλλη, έχουμε το αόρατο τοπίο της ιστορικής μνήμης.

Όπως είπε λοιπόν κι ο ίδιος ο ποιητής: Πρέπει να ξέρεις να αρπάξεις τη θάλασσα από τη μυρωδιά για να σου δώσει το καράβι και το καράβι να σου δώσει τη Γοργόνα. Και η Γοργόνα τον Μεγαλέξανδρο και όλα τα πάθη του ελληνισμού…

Λένα Κουτούμπα
Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.