Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κ. Αγοραστός: Να καταργηθούν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

"Αναγκαίες η τυποποίηση του ελαιολάδου μας, η δημιουργία ταυτότητας (branding) και η προώθησή του με καλύτερους όρους στην αγορά. Η επιτραπέζια ελιά δείχνει το δρόμο και για το ελαιόλαδο"
Να καταργηθούν όλες τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μεταφερθούν προσωπικό και αρμοδιότητες στις αιρετές Περιφέρειες, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην 4η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς στους Γόννους.

«Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης εμπλέκονται το υπουργείο κεντρικά, το υπουργείο με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του, οι οργανισμοί του υπουργείου, οι περιφέρειες και οι δήμοι. Οι πρόγονοί μας έλεγαν πως όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός και έκρινε επιβεβλημένη την ενίσχυση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

«Τολμείστε να προχωρήσετε σε ουσιαστική αποκέντρωση, τολμείστε να εκχωρήσετε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση το σύνολο των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη.

«Στο ΕΣΠΑ – σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός - έχουμε δώσει εξετάσεις και πετύχαμε. Το παραλάβαμε με απορροφητικότητα 19-20% και την φθάσαμε στο 125%. Να είστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε και στο ΠΑΑ, το λεγόμενο αγροτικό ΕΣΠΑ. Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Τολμείστε και να είστε βέβαιοι ότι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι αγρότες μας».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκρινε επίσης αναγκαία:


-Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να παροχετευθεί χρήμα στην πραγματική οικονομία και να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας.

-Να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους παραγωγής.

-Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές.

-να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά για να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις και τους νομοταγείς αγρότες.

Απευθυνόμενος στους παραγωγούς, ο κ. Κώστας Αγοραστός τους προέτρεψε να συνεργαστούν και να ενταχθούν σε συλλογικά σχήματα, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η περιφερειακή ενότητα Λάρισας είναι μία από τις ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού, που δεν υπάρχει συλλογικό σχήμα παραγωγών στον τομέα του ελαιολάδου. Αυτό πρέπει να αλλάξει, είστε εσείς οι αγρότες που πρέπει να προχωρήσετε, εμείς είμαστε στο πλευρό σας για να σας στηρίξουμε αλλά σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει σε σας».

Παράλληλα, έκρινε επιβεβλημένες «την τυποποίηση του ελαιολάδου μας, τη δημιουργία ταυτότητας (το branding) και την προώθησή του με καλύτερους όρους στην αγορά. Θεωρώ ότι είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, με την παραγωγή μας όχι απλά να καλύπτουμε τις τοπικές ανάγκες (τις ανάγκες της οικογένειάς μας και του συγγενικού, φιλικού κύκλου) αλλά να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Η επιτραπέζια ελιά, η οποία στην περιοχή μας τυποποιείται και εξάγεται είτε ολόκληρη είτε ως πάστα ή με άλλους τρόπους, δείχνει το δρόμο και για το ελαιόλαδο.

Για να έρχεται εισόδημα στη χώρα, πρέπει αυτά που παράγουμε να τα πουλάμε σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές και με όσο το δυνατόν υψηλότερη προστιθέμενη αξία», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Κ. Αγοραστός και χαρακτήρισε «συνεργασία – πρότυπο» τις κοινές προσπάθειες Περιφέρειας Θεσσαλίας – Δήμου Τεμπών για την ανάδειξη και την προβολή των τοπικών προϊόντων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.