Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Βορείου Αιγαίου στη Σκόπελο

Το νησί των ιστιοπλόων έγινε για μία και πλέον εβδομάδα η Σκόπελος. Το νησί των Σποράδων που φημίζεται για τη φυσική ομορφιά και τους φιλόξενους ανθρώπους της, αγκάλιασε τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Βορείου Αιγαίου (ΔΙΕΒΑ) από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου 2017. 

«Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε δυο περιοχές, στο Νέο Κλήμα Σκοπέλου και στη Χώρα της Σκοπέλου, με ασταθείς ανέμους σε αρκετές περιπτώσεις, γεγονός που δυσκόλεψε τους ιστιοπλόους, αλλά και ταυτόχρονα αποτέλεσε μία πρόκληση για τα πληρώματα που κλήθηκαν να ανταποκριθούν στο επίπεδο δυσκολίας των αγώνων προκειμένου να ολοκληρώσουν κάθε ιστιοδρομία και να τερματίσουν», τόνισε ο Έφορος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας του διοργανωτή Ναυτικού Ομίλου Ανοιχτής Θάλασσας (ΝΟΑΘ), Χαρίσιος Τιτίρλας

Οι offshore και inshore ιστιοδρομίες, όπως και ο αγώνας καταδίωξης, έδωσε την ευκαιρία στα πληρώματα να δοκιμαστούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες, αλλά και πλεύσεις, ώστε...
μετά από τις 7 διεξαχθείσες ιστιοδρομίες να μην υπάρχει αμφιβολία για την πιο ικανή ομάδα. Μάλιστα, την Κυριακή, στην έβδομη και τελευταία ιστιοδρομία, ο άνεμος ξεπέρασε τους 20 κόμβους και οι ιστιοπλόοι απόλαυσαν την καλύτερη ιστιοδρομία της εβδομάδας με μεγάλες ταχύτητες στα πρύμα, τερματίζοντας λίγο πριν την απονομή των κυπέλλων της τελικής κατάταξης της διοργάνωσης.
GRANMA X και ΒΟΡΡΑΣ
«Τα πληρώματα δοκιμάστηκαν σε όλες τις συνθήκες και αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί καταφέραμε να έχουμε και τεχνικούς αγώνες (inshore) και μεγάλους αγώνες (offshore) και εντυπωσιακές ιστιοδρομίες (αγώνας καταδίωξης) και αυτό ικανοποίησε όλα τους συμμετέχοντες», ανέφερε ο Στέφανος Μεταξιώτης, αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ανοικτής Θάλασσας Θεσσαλονίκης (ΝΟΑΘ) και κυβερνήτης του αγωνιστικού σκάφους ΒΟΡΡΑΣ, ιδιοκτησίας μάλιστα του διοργανωτή ομίλου που ήρθε δεύτερο στη γενική κατάταξη. Ο ανταγωνισμός υπήρξε ιδιαίτερα έντονος ανάμεσα στο ΒΟΡΡΑ και το σκάφος GRANMAX με κυβερνήτη τον Χριστόφορο Πριτσούλη από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, αφού τα δύο ίδιου τύπου σκάφη ήταν συνέχεια ανάσες μακριά το ένα από το άλλο στο τερματισμό, χαρίζοντας δυνατές συγκινήσεις στα πληρώματα και βέβαια όμορφο θέαμα σε όσους παρακολουθούσαν τους αγώνες από τη στεριά . Για τον Στέφανο Μεταξιώτη, η σωστή προετοιμασία, η προπόνηση του πληρώματος, αλλά και ο παράγοντας τύχη μπορεί να σου χαρίσουν τη νίκη. 

Τη νίκη στη συνολική κατάταξη διεκδίκησε και κέρδισε επάξια το GRANMAX με χορηγό την εταιρία Alumil και κυβερνήτη τον Χριστόφορο Πριτσούλη που σήκωσε, τριάντα πέντε χρόνια μετά τον πατέρα του στην ίδια ηλικία με αυτόν, το κύπελλο που αθλοθέτησε ο Γιάννης Κάρρας το 1981 για τον νικητή της Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας Βορείου Αιγαίου, όπως αναγράφεται από τη πρώτη στιγμή στο βαρύτιμο αυτό τρόπαιο. Ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος για την προσπάθεια του πληρώματος που κατάφερε να κερδίσει τις περισσότερες ιστιοδρομίας είτε σε πραγματικό, είτε σε διορθωμένο χρόνο. 

«Είναι ένα βαρύτιμο κύπελλο σε μια μεγάλη διοργάνωση. Εύχομαι την επόμενη χρονιά να υπερασπιστούμε το κύπελλο απέναντι σε ακόμη περισσότερους διεκδικητές», τόνισε ο κ. Πριτσούλης ανανεώνοντας το ραντεβού του για τη ΔΙΕΒΑ του 2018. Η απονομή του κυπέλλου έγινε από τον δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης ήταν και η απονομή χρηματικών επάθλων με την χορηγία του CHRISTOFER GROUP, στους νικητές των 2 κατηγοριών ως επιβράβευση της προσπάθειας των αθλητών - πληρωμάτων. Έπειτα από πέντε ημέρες αγώνων, στην κατηγορία ORC International το σκάφος GRANMAX κέρδισε το χρηματικό έπαθλο (money prize) ύψους 500 ευρώ, ενώ στην κατηγορία ORC Club το χρηματικό έπαθλο κέρδισε το σκάφος EQUINOX με κυβερνήτη τον Γιώργο Ματσικίδη, από τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.
Το σκάφος «Μελιπλώη»
Ο κυβερνήτης του σκάφους «Μελιπλώη» Ρίτσαρντ Κερ, που κατέκτησε την τρίτη θέση overall, ζει στην Αυστραλία, θαυμάζει τους Έλληνες και δηλώνει ενθουσιασμένος από την φιλοξενία, τους αγώνες και την διοργάνωση. 

«Είναι η πρώτη φορά που αγωνίζομαι στην Ελλάδα. Έχω κάνει ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν πήρα μέρος σε αγώνες. Ο άνεμος εδώ είναι πραγματική πρόκληση και μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να μην περιμένεις να κερδίσεις, αλλά να χαίρεσαι και να γίνεσαι ευτυχισμένος όταν κερδίζεις. Άλλωστε σε αυτό το άθλημα ως ένα σημείο όλα εξαρτιόνται και από την τύχη».
Το σκάφος JE M’EN FOUS
Τα πληρώματα των σκαφών που αγωνίστηκαν στη ΔΙΕΒΑ 2017, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το επίπεδο των αγώνων και τη διεξαγωγή τους. «Οι διοργανωτές δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό κάθε φορά, και οι αγώνες είναι πάντα μια πρόκληση ειδικά για τα μικρότερα σκάφη, γιατί καλείσαι να αντιμετωπίσεις τις απότομες αλλαγές του αέρα και να διαχειριστείς με το πλήρωμα σου στιγμές έντασης και έντονης προσπάθειας», επισήμανε ο Απόστολος Πλάκας, κυβερνήτης του αμιγώς αγωνιστικού σκάφους τύπου Platu 25 με την ονομασία JE M’EN FOUS με πλήρωμα απόφοιτους της ιστιοπλοϊκής σχολής Himera Sailing School από το Βόλο. Από Καβάλα, το σκάφος ASSANTE συμμετείχε με δύο μέλη πληρώματος από τη Βουλγαρία και ο ιδιοκτήτης και κυβερνήτης Άλκης Γεωργιάδης σημείωσε με τη σειρά του ότι ζητούμενο είναι «να ευχαριστηθούμε εμείς οι ίδιοι οι ιστιοπλόοι τέτοιες διοργανώσεις με την ομαδικότητα και το πάθος που διακρίνει το άθλημα». Επόμενος σταθμός του ASSANTE είναι η Aegean Regatta στα Δωδεκάνησα. 

Την ικανοποίηση των διοργανωτών για τη ΔΙΕΒΑ εξέφρασε και η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων του ΝΟΑΘ, Μαρία Γιοκαρίνη. «Οι συμμετοχές από Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία αναδεικνύουν το διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης και την αναγνωρισιμότητά της στο εξωτερικό. Οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της Σκοπέλου αλλά και να αξιοποιήσουν το χρόνο τους και με άλλες δραστηριότητες (Scuba Diving – Snorkeling- Cycling). Όλα αυτά μας έφεραν πιο κοντά στη διαρκή προσπάθεια του Ομίλου να αναπτυχθεί και να διαδοθεί η ιστιοπλοΐα μέσω του ναυταθλητικού τουρισμού. Το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά, εμπειρίες και ηλικίες να συναγωνιζόμαστε στον ίδιο στίβο τα πρωινά και μετά το τέλος των αγώνων να γινόμαστε όλοι μια παρέα. Αυτό είναι άλλωστε και αυτό που προσφέρει η ιστιοπλοΐα, φέρνει κοντά τους αθλητές καλλιεργώντας την ομαδικότητα και τη συλλογικότητα». Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Ναυτικού Ιστιοπλοϊκού Κολυμβητικού Ομίλου Σκοπέλου Κώστας Σκούρας που επισήμανε με τη σειρά του την ικανοποίηση του Ομίλου του νησιού για την ολοκλήρωση μιας διοργάνωσης που αποτελεί πλέον θεσμό και έχει ταυτιστεί με την περιοχή και τη φιλοξενία των κατοίκων. 

Η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Ανοιχτής Θάλασσας Θεσσαλονίκης σε συνδιοργάνωση με τον Ναυτικό Ιστιοπλοϊκό Κολυμβητικό Όμιλο Σκοπέλου (Ν.Ι.Κ.Ο.Σ.) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου.

Χορηγοί της διοργάνωσης: Christofer Group, Ontime, Mateco, Ρυμουλκά Μεγαλόχαρη
Υποστηρικτές: Pad Advertising, Hellenic Seaways
Xορηγοί Επικοινωνίας: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9, gazzetta.gr.

Φωτογραφίες: © Λευτέρης Πούλιος