ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
«Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΟΥΡΣΙΤ ΠΑΣΑ»
Στις 29 Ιανουαρίου του 1993 δραπέτευσαν από τις φυλακές Κορυδαλλού ογδόντα κατάδικοι. Όλα άρχισαν όταν ο Βασίλης, δραπετεύοντας για να συναντήσει την αγαπημένη του στην Αμαλιάδα, ξέχασε την πόρτα της φυλακής ανοιχτή. Σιγά σιγά τον δρόμο προς την ελευθερία βρήκαν άλλοι εβδομήντα εννέα.
Έντεκα από αυτούς περιπλανιούνται στην Πελοπόννησο αναζητώντας το χαμένο θησαυρό του Χουρσίτ πασά ακολουθώντας έναν χάρτη που έχουν στα χέρια τους. Όταν βρεθούν με το χρυσάφι στα χέρια θα αρχίσουν διχόνοιες, διχασμοί και συγκρούσεις.
Ο Τσιώλης ήταν ένας από τους σημαντικότερους αλλά και τους πιο αγαπητούς σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου. Με το ιδιότυπο, φευγάτο, ανάλαφρο και τρυφερό στιλ του, καθιέρωσε ένα είδος κινηματογράφου στο οποίο η ανθρώπινη κατάσταση και το χιούμορ συναντούν την ποίηση. Μια ποίηση στην οποία διακρίνεται ένας αυτοσαρκασμός, στοιχείο που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ταινίες του.
Οι κινηματογραφικές ιστορίες του Σταύρου Τσιώλη δεν μπορούν να σταθούν σε έναν τόπο, περιπλανιούνται, οι ήρωές του αναζητούν κάτι το οποίο μοιάζει αδιόρατο κι άπιαστο και πάντοτε είναι η ουσία της ζωής η οποία κάθε φορά εμφανίζεται με άλλη μορφή. Κι αν αυτό το ‘κάτι’ παραμένει άπιαστο, οι ταινίες του Σταύρου Τσιώλη είναι χειροπιαστές, έχουν εκείνη τη γοητεία του χειροποίητου, αυτού που φτιάχνεται από ταπεινά υλικά και μέσω του δημιουργικού πνεύματος του σκηνοθέτη αποκτά διαστάσεις, σχεδόν μαγικές.
Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η γλυκύτατη ταινία «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ πασά» που γύρισε το 1995. Ένα αξιαγάπητο ρόουντ μούβι συνοδευόμενο από λαϊκή και δημοτική μουσική που κυριολεκτικά σε πιάνει και σε παίρνει μαζί του στο ταξίδι. Δραπετεύεις μαζί με τους ήρωες της ταινίας, με το γέλιο να ρέει αβίαστα και το όνειρο να βρίσκεται μια ανάσα μακριά. Ο Τσιώλης κοιτάζει μέσα από τα μάτια των ηρώων του την ελληνική επαρχία και τους ανθρώπους της, προσεγγίζει μια καθημερινότητα που τείνει να εξαφανιστεί. Και η ματιά του αυτή δείχνει μεγάλη αγάπη για τον τόπο του -γεννήθηκε στην Τρίπολη- ακόμη και μέσα από τη λεπτή ειρωνεία που είναι διάχυτη.
Όπως διαβάζουμε στους τίτλους της ταινίας, πρωταγωνιστούν «οι δραπέτες»: Μάκης Κοντιζάς, Μήτσος Καραμήτζος, Αργύρης Μπακιρτζής, Χάρης Μιχαλογιαννάκης, Πέτρος Καλογερόπουλος, Δήμος Καμποτιάτης, Γιώργης Παναγιωταράκος, Αλέκος Βαρανάκης, Παναγιώτης Μαρματζάκος, Τάκης Μόσχος, Τάκης ΠανταβόςΜαζί τους οι γυναίκες: Λίνα Κοσσυφίδου, Βαλεντίνα Παπαδημητρακάκη, Άννα Τσουκαλά, Μαρία Παμπούκη, Βάσα Σταγοπούλου, Κατερίνα Τσιώλη, Λούλα Μαυροειδή
Οι στρατηγοί: Μιχάλης Γιαννάτος, Γιάννης Καλτσίδης
Οι λαϊκοί μουσικοί: Κώστας Μπέκος, Δημήτρης Μπέκος, Θανάσης Χαλιλόπουλος, Ηλίας Σαλέας, Νίκος Μπέκος, Παναγιώτης Μαρματζάκος
Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης, Χρήστος Βακαλόπουλος
Συνεργάστηκε ο Γιώργος Τζιώτζιος
Η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.