Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ο Κώστας Ακρίβος παρουσιάζει την "Ανδρωμάχη" του στη Λάρισα, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη

Ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος ταξιδεύει συντροφιά με την Ανδρωμάχη του και τη συστήνει στο αναγνωστικό κοινό της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας

Της χάρισαν το όνομα Ανδρομάχη σαν ευχή για να πολεμάει όπως και οι άνδρες.

Ή για να έχει το σθένος να μάχεται τους άνδρες όταν αυτοί την επιβουλεύονται.

Στη ζωή της χρειάστηκε να κάνει πράξη και τα δύο.

Ο καταξιωμένος συγγραφέας Κώστας Ακρίβος, ο οποίος με τη μέχρι σήμερα εργογραφία του έχει διαμορφώσει ένα ποιοτικό, πολυσχιδές και εξαιρετικά ενδιαφέρον συγγραφικό προφίλ, περιοδεύει στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λάρισα, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, έχοντας στις αποσκευές του το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Ανδρωμάχη, στο οποίο αφηγείται την τραγική ιστορία μιας γυναίκας που αγάπησε ό,τι κανονικά θα ’πρεπε να μισεί.


Ο συγγραφέας στο κείμενό του με το οποίο μας συστήνει το νέο του βιβλίο αναφέρει: «Πριν από λίγα χρόνια μια μαθήτρια της δεύτερης τάξης του γυμνασίου με ρώτησε, όταν πια είχαμε ολοκληρώσει τη διδασκαλία της Ιλιάδας και κάναμε την ανασκόπησή της, όχι ποιος είναι ο αγαπημένος μου ήρωας των ομηρικών επών ούτε ποιον θεωρώ εγώ σαν τον πιο σημαντικό, αλλά ποιος κατά τη γνώμη μου, είτε από το στρατόπεδο των Αχαιών είτε από την πολιορκημένη Τροία, είναι για μένα ο πιο δυστυχισμένος, εκείνος που ο πόλεμος τού επιφύλαξε τη χειρότερη μοίρα. Δίχως δεύτερη σκέψη απάντησα: η γυναίκα του αρχηγού των Τρώων».


[...]

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Λάρισα
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, στις 7 μ.μ.,
στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου),
με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών
του Δήμου Λαρισαίων, του περιοδικού Θράκα και του βιβλιοπωλείου ΚΑΛΤΣΑΣ.
 Θα μιλήσουν ο εκδότης και ποιητής Θάνος Γώγος
και ο φιλόλογος και συγγραφέας Μάριος Μώρος.
 
Βέροια
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, στις 7 μ.μ.,
στο φουαγιέ της Αντωνιαδείου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Α. Αντωνιάδη 19),
με τη συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου»
της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Ημαθίας
και του βιβλιοπωλείου ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.
Θα μιλήσουν  η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Ημαθίας 
Ευγενία Καβαλάρη και ο φιλόλογος Παντελής Τσαλουχίδης.
Συντονίζει η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βούλα Κοτσάλου.
 
Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, στις 7:30 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (Μητροπόλεως 92).
Με τον Κώστα Ακρίβο θα συνομιλήσει ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
 
Κοζάνη
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, στις 6 μ.μ.,
στο café-bar Μπλε ελάφι (Παύλου Μελά 42),
με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.
Θα μιλήσουν η Δρ Δημιουργικής Γραφής Ελένη Γκόρα,
ο φιλόλογος Γιώργος Δελιόπουλος και ο συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης.

Σε όλες τις εκδηλώσεις ο συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού
και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο.
Έσβησε ο ήλιος, πυκνώνει το σκοτάδι, πυκνώνουν και στο μυαλό οι εικόνες των προσώπων που σημάδεψαν τη ζωή μου. Άνδρες όλοι. Ο πατέρας, τα εφτά αδέρφια, ο Πρίαμος, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας, ο Πηλέας… Αλλά και: Έκτορας, Αστυάνακτας, Νεοπτόλεμος, Πέργαμος, Μολοσσός, Πίελος, Έλενος, Κεστρίνος. Τους αγάπησα;… Άλλους απ’ αυτούς από ανάγκη, για άλλους η αγάπη ανάβλυζε αβίαστη από την καρδιά. Αυτοί είναι που βαδίζουν συνεχώς στη μνήμη μου, δικαιώνουν ή όχι τη ζωή μου, που τώρα εγώ την αρνούμαι.
Ξεφυλλίστε ΕΔΩ τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
 
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Διαβάζοντας τη συγκλονιστική αφήγηση της Ανδρωμάχης, είναι σαν να ακούμε μια τραγωδό να εξιστορεί, με την αίσθηση του μέτρου που διδάσκει η αρχαία τραγωδία, με συγκρατημένο όσο πρέπει το συναίσθημα, με την έξαρση εκεί που η πλοκή απαιτεί την υπέρβαση των ορίων». 
Διώνη Δημητριάδου, BOOK PRESS

«Η Ανδρομάχη του Ακρίβου ξεφεύγει κατά πολύ από την ομηρική της διάσταση, ο συγγραφέας καταφεύγει και σε άλλες πηγές, η τεράστια μυθοπλαστική παράμετρος είναι εντελώς προσωπική, εν κατακλείδι διαβάζουμε ένα πληθωρικό, παρά το σύντομο της έκτασης, έργο, φοβερά ενδιαφέρον, καλογραμμένο, με εξαίσια οράματα και με πετυχημένο συνδυασμό μύθου και έκφρασης, γλώσσας και παραμυθίας».
Χρίστος Παπαγεωργίου, DIASTIXO

«Αποκαθαρμένο από την περιττολογία ή την παράθεση ανούσιων λεπτομερειών, λυτρω­μένο από τον διακοσμητικό, επιδεικτικό και ματαιόσπουδο λόγο της κακώς εννοούμενης αρχαιογνωσίας, ευθύς εξαρχής απαλλαγμένο από τον όποιο στόμφο και την όποια οίηση, βασισμένο σε έναν ρεαλισμό που απαιτεί μόνο την ακρίβεια, την καθαρή λέξη και την καθαρή εικόνα, και παρακινημένο από μια ισχυρή αί­σθηση αφηγηματικής οικονομίας, σπεύδει να αφήσει πίσω του τη δόξα του πολέμου, όπως την υπηρετεί στο μεγαλύτερο μέρος της η Ιλιάδα, μένοντας (και επιμένοντας) στο πένθος το οποίο εξαπλώνεται παντού μετά την άλωση της Τροίας: πένθος τόσο για τους χαμένους όσο και, έτι περαιτέρω, για εκείνους ή μάλλον για εκείνες οι οποίες επέζησαν, φέρνοντας μαζί τους τη συντριβή, την ατίμωση και τον ψυχικό εξανδραποδισμό της μεταπολεμικής καταβαράθρωσης».
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής

__________
Ο 
Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) δίδαξε φιλολογικά μαθήματα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο από το 1983 ως το 2017. Έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ των εκδόσεων Μεταίχμιο και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Συνεργάστηκε με το ΕΚΕΒΙ στα προγράμματα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Το μυθιστόρημα Γάλα μαγνησίας (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) βραβεύτηκε με το The Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.