Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σκόπελος // Ευρεία σύσκεψη για την Υγεία: Έκδοση ψηφίσματος και κλιμάκωση του αγώνα

Ευρεία σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου, της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και παρουσία του γιατρού Γιώργου Τριανταφύλλου,  πραγματοποιήθηκε χθες στο "Ξενία" με θέμα την γνωστή εδώ και χρόνια απαράδεκτη κατάσταση του επικρατεί στο Κέντρο Υγείας, λόγω των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους του νησιού.
Τη συζήτηση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βαρβάρα Αναγνώστου η οποία μεταξύ άλλων είπε:

«(…)
Τα τελευταία χρόνια με κατευθύνσεις της Ε.Ε. μειώνονται οι δαπάνες του κράτους σε όλες τις κοινωνικές παροχές και συνεπώς και στην Υγεία. Το Κράτος αποποιείται τις ευθύνες του και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Στόχος είναι η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, που με αγώνες οικοδομήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται διαρκώς, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια με το πρόσχημα της κρίσης και του χρέους.

Η κατάσταση στο δικό μας Κ.Υ. έχει ως εξής:...
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνος ένας παθολόγος, που είναι και ο διευθυντής και τρεις αγροτικοί γιατροί, εκ των οποίων οι δύο αποχωρούν άμεσα…

Πλήγμα αποτελεί και η πρόσφατη μετάθεση της παιδιάτρου στο νοσοκομείο Χαλκίδας, θέση που είχε καλυφθεί μετά από πολύμορφους αγώνες των κατοίκων του νησιού. Το πιο ανησυχητικό στα παραπάνω είναι ότι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας (της προηγούμενης κυβέρνησης) είναι να μην αντικαθίστανται οι θέσεις παιδιάτρων στα Κ.Υ., αλλά να συμπληρώνονται με γιατρούς Γενικής Ιατρικής…

Υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος, που όταν απουσιάζει δεν αντικαθίστανται, με τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό, που όταν απουσιάζει με μακροχρόνιες άδεις δεν αντικαθίστανται…»

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα να βγει ψήφισμα, σε συνεργασία, αν καταστεί δυνατό, με την Αλόννησο και τη Σκιάθο, που θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία, στους βουλευτές Μαγνησίας, στους δημάρχους των νησιών και στα ΜΜΕ, με περίπου τους παρακάτω στόχους - αιτήματα:

Κατάργηση του 5ευρού στα Κέντρα Υγείας.
Άμεση πρόσληψη παιδιάτρου και παθολόγων για τη Σκόπελο, Γλώσσα και Αλόννησο.
Άμεση πρόσληψη 2ου ακτινολόγου
Να θεσπιστούν μισθολογικά κίνητρα για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στα νησιά.
Να λειτουργήσουν σε τακτ χρονικά διαστήματα τα ιατρεία ειδικοτήτων με γιατρούς του Αχιλλοπούλειου.
Να σταματήσει κάθε ιδιωρική πρωτοβουλία.
Να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο Βόλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίσθηκε ότι τα Κέντρα Υγείας δεν στελεχώνονται για να βρουν πρόσφορο έδαφος οι ιδιώτες και αναφέρθηκε σαν παράδειγμα η πληροφορία ότι ιδιώτες αναζητούν χώρο για την ίδρυση πολυϊατρείου στη Σκόπελο, ότι τα λειτουργικά έξοδα των Κ.Υ. έχουν μεταφερθεί στους Δήμους, χωρίς τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, ότι υπονομεύεται συστηματικά και σκόπιμα ο δημοσίος χαρακτήρας της Παιδείας και της Υγείας, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Πεπαρήθειου μετέφερε παράπονα γονέων ότι για να πάρουν πιστοποιητικά Υγείας από καρδιολόγο, παιδίατρο και οφθαλμίατρο, τα οποία χρειάζονται στο σχολείο για τα παιδιά τους πρέπει να καταβάλουν κατά μέσο όρο 150€.

Με όλους τους παραπάνω προβληματισμούς και προτάσεις και σε συνεργασία με την Αλόννησο και τη Σκιάθο θα συνταχθεί κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας και θα συγκεντρωθούν υπογραφές, ενώ αναμένεται η κλιμάκωση της διαμαρτυρίας για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.