Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Εργασιακός ψυχολογικός εκφοβισμός (Workplace Bullying)

Στην Εκδήλωση με θέμα: «Εργασιακός Ψυχολογικός Εκφοβισμός (Workplace Bullying)», που διοργάνωσε ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων – Εκπαιδευτικών και πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συμμετείχε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικός επιστήμονας.
Στην εκδήλωση επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν η έννοια και οι συνέπειες της εργασιακής κακομεταχείρισης, να αναλυθεί το ψυχολογικό πορτραίτο θύτη και θύματος καθώς και η συμμετοχή τρίτων – παρατηρητών στην κακοποίηση του θύματος και να αναδειχθεί η αντιμετώπιση του Εργασιακού Ψυχολογικού Εκφοβισμού στην Ευρώπη.

Ο βουλευτής τόνισε την σπουδαιότητα της εκδήλωσης σε μία πόλη όπως ο Βόλος με ιστορία στην εργασία, αναφερόμενος στα συχνά κρούσματα που παρατηρούνται στους εργασιακούς χώρους και τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου σε νομοθετικό επίπεδο, καθώς ο Νόμος 3304/2005 δεν εστιάζει στην συνολική πάταξη του φαινόμενου στο χώρο εργασίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις μορφές που λαμβάνει ο εργασιακός ψυχολογικός εκφοβισμός και σημείωσε πως το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, παρ’ όλο που η πραγματική του διάσταση άρχισε να συζητείται και να...
μελετάται ως κοινωνικό πρόβλημα τα τελευταία μόλις χρόνια. Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα τόνισε ότι οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές στον εργασιακό χώρο ευνόησαν τέτοια φαινόμενα, καθώς συρρίκνωσαν τα δικαιώματα των εργαζομένων εξαναγκάζοντάς τους σε αποδοχή εργασιακών αδικιών, όπως μείωση μισθού, εκ περιτροπής εργασία κ.α., υπό το φόβο μιας επικείμενης απόλυσης. Επίσης αναφέρθηκε και σε μια άλλη μορφή εργασιακού Bullying, που έχει εφαρμοστεί κατά κόρον σε εργαζομένους, όπως αυτή της παντελούς στέρησης αντικείμενου εργασίας, το λεγόμενο πολλές φορές «ψυγείο» με σκοπό να τους απαξιώσουν, να φανούν ανεπαρκείς ώστε να οδηγηθούν σε ενέργειες όπως αυτή της παραίτησης ή της πρόωρης συνταξιοδότησης με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογική ισορροπία του ατόμου.

Αναφερόμενος στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για την ψυχική υγεία του εργαζόμενου το φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού, όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικές ασθένειες, καταχρήσεις, παραίτηση από την εργασία, επισήμανε ότι το ίδιο αρνητικές είναι και οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις, όπως έχουν αποδείξει μελέτες, καθώς διαβρώνεται το ανθρώπινο δυναμικό τους. Ενώ τόνισε ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα γιατί «η σιωπή, η ανοχή και η παθητικότητα μετατρέπονται σε ενεργητική επιδοκιμασία της ψυχολογικής βίας που λαμβάνει χώρα και κατ΄επέκταση αποδοχή, ενίσχυση και νομιμοποίηση της συμπεριφοράς του θύτη».

Ακόμη, ο βουλευτής αναφέρθηκε στη πολιτική βούληση να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη και την προστασία των θυμάτων στους εργασιακούς χώρους, δηλώνοντας ότι τα εργασιακά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στο προσεχές διάστημα θα αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των εργασιακών αδικιών και θα περιορίσουν κάποιες μορφές του φαινόμενου του εργασιακού εκφοβισμού.

Ο βουλευτής έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας τη σημασία αντιμετώπισης του ζητήματος και την ανάγκη ύπαρξης πιο εξειδικευμένου νομοθετικού πλαισίου δηλώνοντας πως το φαινόμενο αυτό απασχολεί την νέα κυβέρνηση και πως τα συμπεράσματα της συνάντησης θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, προκειμένου ο εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο να πάψει να συνιστά μια γκρίζα ζώνη, αλλά να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός συμπαγούς νομοθετικού πλαισίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.