Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Γιάννης Τζώρτζης: Έτσι ανακαλύφθηκε ο Τάφος και το Ξίφος του Βασιλιά Στάφυλου

Γ. ΤΖΩΡΤΖΗΣ: ΜΑΚΑΡΙ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΑΦΥΛΟΥ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ!

Ο Σκοπελίτης Γιάννης Τζώρτζης παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή από αυτή που γράφουν κάποια βιβλία και "οδηγοί" και μας εξιστορεί πως βρέθηκε ο Τάφος του Βασιλιά Στάφυλου στην ομώνυμη περιοχή της Σκοπέλου, τονίζοντας «βαρέθηκα χρόνια τώρα να ακούω και να διαβάζω αναφορές για τον αρχαιολόγο και στα βιβλία και σε δημοσιεύσεις να μην αναφέρεται από κανένα συγγραφέα το όνομα του Δημήτρη Τζώρτζη. Αυτή είναι η αλήθεια για τον τάφο και το ξίφος του Στάφυλου, το οποίο εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή να εκτεθεί σε ένα μουσείο στη Σκόπελο…»


Συνεχίζοντας ο Γιάννης Τζώρτζης μας λέει στην εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες»:


«Το 1936 στην περιοχή του Σταφύλου υπήρχε καμίνι στο οποίο έφτιαχναν κάρβουνα, τα οποία έμποροι τα μετέφεραν και τα πωλούσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ταυτόχρονα δρούσε και μια σπείρα κλεφτών στο νησί, η οποία έκλεβε τα κάρβουνα από το καμίνι για να τα πουλήσει η ίδια, γεγονός το οποίο ανάγκασε έναν μεγαλέμπορο κάρβουνου, τον οποίο είχα την τύχη να τον γνωρίσω, να κάνει καταγγελία στην Αστυνομία, ότι στην περιοχή του Στάφυλου κάποιοι του κλέβουν τα κάρβουνα.

Ο τότε διοικητής της αστυνομικού τμήματος Σκοπέλου έδωσε εντολή στον πατέρα μου χωροφύλακα Δημήτριο Τζώρτζη και σε ένα άλλο συνάδελφό του να μεταβούν στο Στάφυλο και να προσπαθήσουν να συλλάβουν τους κλέφτες. Οι δύο χωροφύλακες έστησαν ενέδρα και περιμένοντας ο πατέρας μου με ένα ξύλο που είχε πάρει από το δάσος έσκαβε το χώμα αμήχανα, περιμένοντας τους κλέφτες… Τότε βλέπει κάτι να γυαλίζει και πιάνοντάς το διαπίστωσε ότι ήταν μια ασημένια πόρπη… Τότε αποφάσισαν να συνεχίσουν το σκάψιμο και ανακάλυψαν διάφορα αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και το περίφημο σπαθί του Βασιλιά Στάφυλου. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία και ήρθε στο νησί ο αρχαιολόγος Ν. Πλάτωνας, ο οποίος έκανε ανασκαφές, ανακαλύπτοντας αρχαία Μυκηναϊκής και Μινωικής εποχής…

Ο Τάφος σήμερα είναι χορταριασμένος και σκεπασμένος με χώματα και είναι δύσκολο να τον ανακαλύψεις.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΚΛΙΚ):

Το ξίφος του βασιλιά Στάφυλου