Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Οι ανατιμήσεις βάζουν φωτιά στα νοικοκυριά

Είναι ένα θεριό δυνατό και σκληρό που χτυπά κατευθείαν το στομάχι το πρωί που ξυπνώ ψάχνω τρόπο να βρω ν' αποφύγω μαζί του τη μάχη...

«Φωτιά» έχουν πάρει
οι χρεώσεις στην ενέργεια
Αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων ετών έχει έρθει η μέση ελληνική οικογένεια, καθώς καταγράφονται ήδη ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Πρωταγωνιστές είναι τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ακολουθούν τα εμπορεύματα και τέλος μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες συμπαρασύρονται σε αυτόν τον ισχυρό ανοδικό κύκλο, που δεν θα κλείσει εύκολα και θα ταλαιπωρήσει καταναλωτές και οικονομία για πολλούς μήνες.

Oι σημαντικότερες ανατιμήσεις που ήδη καταγράφονται στην αγορά

«Φωτιά» έχουν πάρει οι χρεώσεις στην ενέργεια είτε μιλάμε για υγρά καύσιμα ή φυσικό αέριο, είτε αναφερόμαστε στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20%, ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής.

Αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές πολλών βασικών τροφίμων όπως καφές, κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού κατά 25%, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος έως και 50% λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Αντίστοιχα ανατιμήσεις παρατηρούνται σε σημαντικές πρώτες ύλες και τις μεταφορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.