Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ίσως και από τη Σκόπελο, καιρού επιτρέποντος, να παρατηρήσουμε τον κομήτη 103P Hartley 2

Τον Οκτώβριο του 2010 ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τον κομήτη 103P Hartley 2. 
Είναι ένας κομήτης με μικρή περιοδικότητα 6,5 ετών. Αυτή η επανεμφάνισή του όμως ενδέχεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι γιατί στις 20 Οκτωβρίου ο κομήτης θα περάσει κοντύτερα από κάθε άλλη φορά στην Γη, στα 0,12 AU (18 εκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου). Η κοντινή αυτή προσέγγιση, θα γίνει 8 ημέρες πριν ο κομήτης φτάσει στο περιήλιο. Το αποτέλεσμα θα είναι το φαινόμενο μέγεθός του να φτάσει μέχρι και 5 mag! Ίσως λοιπόν αν οι προβλέψεις επαληθευτούν να μπορούμε να τον παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι όχι από τις πόλεις, αλλά από σκοτεινούς ουρανούς, σχετικά εύκολα. 
Ο κομήτης ανακαλύφθηκε από τον Malcom Hartley το 1986. Η διάμετρός του υπολογίζεται στο 1,5 χιλιόμετρο. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2010 είχε μέγεθος 9,1 mag και αυξάνεται. Θα είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο μέχρι τον Ιούλιο του 2011 που θα εξασθενίσει στα 17 mag. 
Γιώργος Μιχαήλ
http://george-skopelos-observer.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. Το φεγγάρι όμως είναι πολυ φωτεινό αυτές τις μέρες. Προς τα που πρέπει να κοιτάξουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.