Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

H Εκκλησία της Ελλάδος για τις Βόρειες Σποράδες

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου το δεκαήμερο αφιέρωμα στα νησιά των Βορείων Σποράδων, της εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλαδος, με τον  τίτλο «Η Ελλάδα μου χαμογελά», την οποία επιμελείται ο δημοσιογράφος Αντώνιος Γιαννακόπουλος.
Την πρώτη εβδομάδα η εκπομπή, μετέφερε νοητά τους ακροατές στο νησί του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη. Στις εκπομπές μίλησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σταματάς, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, ο θεολόγος, αγιογράφος και καθηγητής βυζαντινής μουσικής κ. Κωνσταντίνος Κουτούμπας, η διευθύντρια του Μουσείου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κ. Αθηνά Παπαγεωργίου και τέλος ο...
εγγονός του π. Γεωργίου Ρήγα, κ. Γεώργιος Μπεζεριάνος. Μέσα από τις εκπομπές αυτές, οι ακροατές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ιστορία του νησιού, τα ήθη τα έθιμα και τις τοπικές παραδόσεις, αλλά και για την ενοριακή ζωή και το ποιμαντικό έργο των ιερέων του νησιού.
Την δεύτερη εβδομάδα του αφιερώματος στα νησιά των Βορείων Σποράδων, ο κ. Αντώνιος Γιαννακόπουλος, μέσα από την εκπομπή του βρέθηκε στα δύο επόμενα νησιά, τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Τις τρεις πρώτες μέρες για τη Σκόπελο μίλησαν ο εφημέριος του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Γλώσσης Σκοπέλου, αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Παπασταμούλος, ο εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Σκοπέλου, πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Καλλιανός και τέλος η Αγιογράφος και υπεύθυνη του αγιογραφικού εργαστηρίου του Μουσείου Εμμ. Μπενάκη, κ. Ανθή Βαλσαμάκη.
Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με το τρίτο κατά σειρά νησί των Βορείων Σποράδων, την Αλόννησο. Στην εκπομπή μίλησαν ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου πρεσβύτερος π. Αβραάμ Αποστολίδης, ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Παναγιώτης Βλάικος, η Διευθύντρια του γυμνασίου Αλοννήσου κ. Μερώπη Μαχαιρίδου, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Αλοννήσου κ. Δημήτριος Χρήστου και τέλος ο Πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου παλαιάς Αλοννήσου, κ. Νεκτάριος Φλωρούς.
Όπως και για τη Σκιάθο, έτσι και για την Σκόπελο και την Αλόννησο, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ιστορία και την λαογραφία των νησιών, στις τοπικές παραδόσεις, τα έθιμα, τις εκδηλώσεις, αλλά και την ενοριακή ζωή, την ιστορία των Ιερών Ναών και των ιερών Μονών, τις ποιμαντικές δραστηριότητες, αλλά και για την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών μαζί με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πλέον απομακρυσμένων νησιών των Βορείων Σποράδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.