Μην τους χάσετε!
“ΜΩΛΟΣ”
Παραλία Σκοπέλου
Τηλ. 24240 22551
* Ο Γρηγόρης Βασίλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 αλλά έζησε τα 18 πρώτα χρόνια της ζωής του στο Μεσότοπο Λέσβου. Τόπος με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και επιρροές από το Μικρασιατικό Πολιτισμό. Σε πολύ νεαρή ηλικία ανακαλύπτει την αγάπη του για την μουσική και το όργανο που τον γοητεύει περισσότερο είναι το μπουζούκι. Είναι η εποχή των τζουκ μποξ με τα σπουδαία λαϊκά τραγούδια.
Στα 19 του χρόνια επιστρέφει στην Αθήνα σαν φοιτητής του ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Παράλληλα εξελίσσει την δεξιότητά του στο μπουζούκι και αρχίζει να συνεργάζεται με σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής. Γρήγορα αντιλαμβάνεται πως το πάθος του για τη μουσική θέλει να είναι η αποκλειστική ενασχόλησή του και ξεκινά να συνεργάζεται με ολοένα και περισσότερους καλλιτέχνες όπως η Πόλυ Πάνου, η Γιώτα Λύδια, ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης, η Χριστιάνα, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Σωτηρία Λεονάρδου, ο Μπάμπης Γκολές κ.α.
Μία δεκαετία περίπου αργότερα συνεργάζεται με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, με την οποία θα συνεργαστεί για 5 περίπου χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέχρι και την συνεργασία του με τον Αντώνη Ρέμο.
Στο μεταξύ, συμμετέχει ως σολίστας και σε δισκογραφία με τον Μπάμπη Τσέρτο, Παντελή Θαλασσινό, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μάριο Τόκα, Βασίλη Σκουλά κ.α.
Στην κρατική τηλεόραση, συμμετέχει στα μουσικά ντοκιμαντέρ «Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών», «Η τετράς, η ξακουστή» και «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά» που προβλήθηκαν σε σειρές.
To 2004 συμμετέχει ως σολίστας με την ορχήστρα των Χρωμάτων, στη συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, στο Ηρώδειο.
Ανήσυχο πνεύμα, καθώς είναι, δεν του αρκεί αυτό, θέλει να δημιουργήσει τη δική του ομάδα και το δικό του στίγμα στη μουσική. Το 2001 ιδρύει μαζί με συνεργάτες του το μακροβιότερο συγκρότημα μπουζουκιών το «Δρόμο». Ο «Δρόμος» κάνει το ντεμπούτο του στο Παρίσι στο Bobigny Theatre, σε ένα τριήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στο ρεμπέτικο, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και λαμβάνει πλήθος διθυραμβικών κριτικών σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες όπως η Le monde, Liberation, Figaro κ.α.
Ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για συναυλίες σε Ευρώπη, Κουβέιτ, Δαμασκό και Πεκίνο στο φεστιβάλ έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Δημιουργούν 3 δισκογραφικές δουλειές, «Δρόμος», «Ένα τραγούδι για την Κοκκινιά» και «Ένα ταξίδι…Δρόμος».
Στη συνέχεια ξεκινά μια καλλιτεχνική δραστηριότητα στη Γαλλία με συναυλίες του συγκροτήματος αλλά και με την πρώτη απόπειρα του Γρηγόρη να επενδύσει μουσικά μια θεατρική παράσταση. Το 2005 συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον σπουδαίο ηθοποιό Simon Abkarian σε κείμενα του Francis Marmande και σκηνοθεσία Patrick Sommier στην θεατρική παράσταση «La terrace du sous-sol» στο κρατικό θέατρο ΜC93, της οποίας επιμελείται τη μουσική και παίζει επί σκηνής.
Το 2007, συνεργάζεται επί σκηνής με τον Georges Lavaudant στο κρατικό θέατρο MC2 της Γκρενόμπλ στην παράσταση “La mort d’ Hercule” της οποίας επιμελείται τη μουσική και παίζει επί σκηνής.
Το 2011 δημιουργεί την πρώτη του μουσική για ταινία, στην γαλλική παραγωγή «Τu honoreras ta mere et ta mere» σε σκηνοθεσία Brigitte Rouan, με πρωταγωνιστές τη Nicole Garcia, Λάκη Λαζόπουλο, Ντέμη Ρούσο κ.α.
Το 2012 συνεργάζεται και πάλι με το Simon Abkarian στη θεατρική παράσταση «Menelas Rebetiko Rapsodie» σε κείμενα και σκηνοθεσία του Abkarian. Επενδύει μουσικά την παράσταση με ρεμπέτικο αλλά και δικές του δημιουργίες. Παίζει ρόλο επί σκηνής και μουσική. Η παράσταση είναι ένας ύμνος στην ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα του Έλληνα και γνωρίζει σημαντική επιτυχία στο Παρίσι, αποσπώντας σπουδαίες κριτικές. Ακολουθεί περιοδεία σε θέατρα της Γαλλίας, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα και επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, όπως σε Ελβετία και Ιταλία, στο περίφημο Teatro Olympico de Vicenza.
Το “Menelas Rebetiko Rapsodie” κερδίζει την υποψηφιότητα για τα ύψιστης θεατρικής τιμής βραβεία «Les Molieres» 2014, στην κατηγορία «Les Molieres du Theatre Musical».
Στο Παρίσι, παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις, δίνει συναυλίες στο «Cine 13», θέατρο ιδιοκτησίας και διεύθυνσης του Claude Lelouch.
Στην Τουρκία, δίνει συναυλίες ως σολίστ με το τούρκικο συγκρότημα «Incesaz», και συμμετέχει στην μουσική επένδυση δύο ταινιών του τούρκικου κινηματογράφου.
Στις αρχές του 2014 ιδρύει ένα νέο μουσικό σχήμα, τον «Πυρήνα». Ο «Πυρήνας» αποτελείται από νέους ταλαντούχους μουσικούς. Είναι ένα οκταμελές συγκρότημα, με όραμα την συνέχιση της διάδοσης της λαϊκής μας κληρονομιάς, αλλά και νέες δημιουργίες.
Ο «Πυρήνας» κυκλοφορεί την πρώτη του δισκογραφική δουλειά τον Ιούνιο του 2014, με τον ομώνυμο τίτλο. Είναι μια ανθολογία από ορχηστρικά και τραγούδια μεγάλων ελλήνων δημιουργών, όπως Μ. Χατζιδάκι, Στ, Ξαρχάκου, Β. Τσιτσάνη κ.α.
Στον δίσκο εμπεριέχεται και μία νέα δημιουργία του Γρηγόρη Βασίλα.
Tον Ιούνιο του 2014 ο «Πυρήνας» εμφανίζεται στο διεθνές φεστιβάλ της Λυόν «Les nuits de Fourviere» δίνοντας μια μεγάλη συναυλία στην αρχαία ρωμαϊκή αρένα, όπου και αποθεώνεται από το γαλλικό κοινό.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ο Γρηγόρης δίνει διάλεξη για το ρεμπέτικο και το μπουζούκι, μαζί με το γνωστό συγγραφέα και μεταφραστή Michel Volkovitch.
Το Νοέμβριο του 2014 το συγκρότημα δίνει συναυλία στο DAI museum στο Κουβέιτ, μετά από πρόσκληση της ελληνικής πρεσβείας και του υπουργείου πολιτισμού του Κουβέιτ .
Τον Απρίλιο του 2016, κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Γρηγόρη με τον «Πυρήνα», με νέα τραγούδια και συνθέσεις του ιδίου και τίτλο «Φανός Θυέλλης». Τους στίχους υπογράφουν ο ίδιος και ο Κώστας Φασουλάς. Ερμηνεύουν ο Παντελής Θαλασσινός, η Σταυρούλα Μανωλοπούλου και η Χριστίνα Λάμπρου.
Για το 2016 - 2017 ετοιμάζεται η μουσικοθεατρική παράσταση «Ηλέκτρα», γαλλικής παραγωγής, της οποίας υπογράφει τη μουσική και θα κάνει πρεμιέρα στο διεθνές φεστιβάλ της Λυόν, καθώς και συναυλίες του συγκροτήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.