Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Με εισήγηση του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη το δημοτικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο κοινοποιείται προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, το Γραφείο Πρωθυπουργού, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εσωτερικών, τους Βουλευτές Ν. Μαγνησίας, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον Πρόεδρο ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Μαγνησίας


Εκφράζουμε την αντίθεσή μας και παράλληλα την ανησυχία μας για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος, από 01-6-2016 και στα υπόλοιπα νησιά από 01-01-2017.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έχει ως στόχο την εξισορρόπηση αντικειμενικών δυσκολιών, δεν είναι ορθό να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση» και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.

Στην Αλόννησο και στα νησιά του Αιγαίου οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας είναι δραματικές. Ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι συρρικνωμένος σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες ελλείψεις επισημαίνονται και στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας και γενικότερα των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές, οι μεταφορές έχουν...
υποστεί ισχυρό πλήγμα, λόγω των μεγάλων περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Τα νησιά που ως πύλη και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Επισημαίνουμε με έμφαση ότι:




Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στην Αλόννησο και στα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν το γεγονός αυτό θα επιφέρει καίρια βλάβη στην ανταγωνιστικότητα και κατ' επέκταση στην οικονομία των νησιών.

Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή ενός μέτρου που από τη μία πλευρά «ζυγίζει» ένα σαφώς περιορισμένο λόγω της ύφεσης, δημοσιονομικό όφελος και από την άλλη πλευρά τις αναπόφευκτες και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει και που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά.

Να σημειωθεί πως ο ρόλος και η θέση μας επιβάλλουν να εργαστούμε με συνέπεια προς την κατεύθυνση της άρσης των δυσχερειών που βιώνουμε σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, ιδιαίτερα στα νησιά μας που έχουν πληγεί ίσως και περισσότερο από κάθε τι άλλο, αλλά συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή σημαντικού πυλώνα της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός.

Εκτιμούμε ότι η μόνη ελπίδα εξόδου από τη σημερινή οικονομική δυσχέρεια είναι η στήριξη των τομέων της οικονομίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως ατμομηχανή για την ανάκαμψή της.

Για τους παραπάνω λόγους:

επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις προ διμήνου ενέκρινε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» και ότι πρέπει «οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής,

επειδή από 1ης Ιανουαρίου 2017 δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα επαναφοράς των καταργηθεισών ρυθμίσεων,

επειδή δεν υπάρχει αντίμετρο στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας,
το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου ζητά:

• να μην ισχύσει η επέκταση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στο σύνολο των υπόλοιπων νησιών, από 1 Ιουνίου 2016, όπως έχει προγραμματισθεί,
• να μην επιτρέψει την πλήρη και ολοκληρωτική κατάργηση της νησιωτικότητας, στην χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
• να κάνει πράξη την Συνθήκη της Ρώμης και να μετατρέψει την νησιωτική Ελλάδα σε πραγματικό χώρο ίσων ευκαιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.