Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Το απόλυτο αλαλούμ με την διαχείριση του ΕΣΠΑ ή αλλιώς δε γνωρίζει η δεξιά τί ποιεί η …ακροδεξιά

Μόνο στην Ελλάδα των Σαμαρά – Βενιζέλου και των συν αυτώ θα μπορούσε να γίνει ό,τι έγινε με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και μάλιστα σε μία περίοδο που υποτίθεται ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για μέγιστη απορροφητικότητα.
Στη συνεδρίαση της Βουλής της 10ης Απριλίου με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, σε τροποποίηση άρθρου του Καλλικράτη, τα έργα ΕΣΠΑ δεν συγκαταλέγονταν στις...
απαγορευτικές εκείνες περιπτώσεις μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών το Σεπτέμβριο. Αυτό έγινε γιατί κρίθηκε ότι έπρεπε τα έργα ΕΣΠΑ να συνεχίσουν κανονικά ώστε να υπάρχουν απορροφήσεις κονδυλίων.
Ενώ, λοιπόν, το ένα Υπουργείο περνάει διάταξη με αυτό το θέμα, ένα άλλο Υπουργείο, το Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπεύθυνο για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, μόλις 4 μέρες αργότερα (14 Απριλίου) με έγγραφό του ενημερώνει το κλείσιμο για νέες εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ.
Επειδή στο σκεπτικό του Υπουργείου φαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο ρουσφετολογικός τρόπος που τους τελευταίους μήνες διαχειρίστηκαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ οι κυβερνώντες, με τους κατά τόπους τοποτηρητές τους Περιφερειάρχες, όπως και ο κ. Αγοραστός, με εντάξεις έργων των ημετέρων χωρίς αντίκρισμα, εμείς απλώς παραθέτουμε το συγκεκριμένο σημείο της εγκυκλίου:
«Αναφορικά με την παρακολούθηση της εφαρμογής της εγκυκλίου, μετά τις 20/8/2013 έχουν ενταχθεί 729 πράξεις με προϋπολογισμό 1,4 δις € συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, εκ των οποίων οι 675 δεν εμφανίζουν νομικές δεσμεύσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2013, εντάχθηκαν σε Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΠ) του ΕΣΠΑ 236 νέες πράξεις με προϋπολογισμό 340,9 εκ. € δημόσια δαπάνη, τα οποία δεν εμφανίζουν νομικές δεσμεύσεις, γεγονός που στην παρούσα φάση υλοποίησης και προετοιμασίας κλεισίματος των ΕΠ, δε συνιστά ορθολογική διαχείριση.
Μπροστά στον κίνδυνο επιβάρυνσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και υπέρμετρης δέσμευσης πόρων της νέας Προγραμματικής Περιόδου και μέχρι την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ΕΠ του ΕΣΠΑ, η οποία θα συμφωνηθεί με την Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος Απριλίου 2014 και να κοινοποιηθεί στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος Μαΐου, αναστέλλονται σύμφωνα με μνημονιακή υποχρέωση, οι εντάξεις έργων και το Υπουργείο κλειδώνει την εισαγωγή νέων εντάξεων και προσκλήσεων».
Τί, άραγε, θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος στον τρόπο με τον οποίο η μνημονιακή συγκυβέρνηση διαχειρίζεται πόρους του ΕΣΠΑ, που αντί να κατευθυνθούν σε προγράμματα ανακούφισης των φτωχών στρωμάτων για την καταπολέμηση της φτώχειας, κατευθύνονται σε μεγαλοεργολάβους και σε ημετέρους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους, ώστε να συνεχίσουν να κυβερνούν και να καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει ακόμη όρθιο.
Σε όλους αυτούς θα πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα που να λέει «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ», ο λαός είναι σε θέση να πάρει την τύχη του στα χέρια του και να διαχειριστεί τα κονδύλια της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου, με προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.