Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Υπεραιωνόβια Σκοπελίτισσα 107 ετών ζει στη Βραζιλία!

Αναζητώντας τις σκοπελίτικες ρίζες...
Από αριστερά: Όλγα Μαρία (3η γενιά), Τάνια Έλενα (2η γενιά - κόρη της Othilia), Eduardo  (3η γενιά) και στη μέση η υπεραιωνόβια Othilia Ουρανία Boso Γαροφαλλή (Otilia Garofallis Fialho - αφού παντρεύτηκε), κόρη του Κωνσταντίνου Γαροφαλλή και γιαγιά του Eduardo.
Ο Eduardo Fialho Schaefer κατάγεται από τη Φλοριανόπολη, την πρωτεύουσα της πολιτείας Σάντα Καταρίνα στη νότια Βραζιλία. Στη Φλοριανόπολη βρίσκεται η παλαιότερη οργανωμένη ελληνική κοινότητα της Βραζιλίας, από το 1880. Σήμερα στη Φλοριανόπολη μπορείς να βρεις Έλληνες 3ης, 4ης, 5ης ακόμα και 6ης γενιάς...

Οι οικογένειά του Eduardo έχει ελληνικές ρίζες και μάλιστα από τη Σκόπελο. Στην προσπάθεια του να μάθει περισσότερα για τους προγόνους του, ο Eduardo επικοινώνησε  με την εφημερίδα "Βόρειες Σποράδες" θέλοντας να δημοσιεύσει ένα μικρό ιστορικό, ζητώντας παράλληλα αν υπάρχει κάποιος, που έχει σχέση ή σχετικές πληροφορίες, να επικοινωνήσει μαζί του.

Ο Eduardo γράφει:

Είμαι ο Eduardo,  51 ετών και είμαι ο μεγάλος εγγονός του Κωνσταντίνου Δημητρίου Γαροφαλλή, ο οποίος γεννήθηκε στη Σκόπελο στις 2 Σεπτεμβρίου 1861. Ο Κωνσταντίνος Δημήτριος Γαροφαλλής έφτασε στη Βραζιλία στις 21 Σεπτεμβρίου 1883, με το ελληνικό πλοίο "Λευκή Περιστέρα" με καπετάνιο τον Σάββα Νικόλαο Σάββα. Συνέχεια του ταξιδιού ήταν η πρώτη ελληνική αποικία στη Νότιο Αμερική, ενώ αρχικός προορισμός ήταν η Αργεντινή. Σε μία θαλασσοταραχή το πλοίο έχασε το κατάρτι του και αναγκάστηκε να δέσει στο πλησιέστερο λιμάνι. Το λιμάνι αυτό ήταν στην πόλη Laguna, στην Santa Catarina της Βραζιλίας. 
Ο καπετάνιος Σάββας Νικόλαος προσπάθησε να μάθει πού θα μπορούσε να επισκευάσει το κατάρτι και οι ντόπιοι τον έστειλαν στο Desterro, τη σημερινή Φλοριανόπολις (Florianopolis). Φτάνοντας στο Desterro, ο καπετάνιος Σάββας και οι υπόλοιποι Έλληνες που ήταν μαζί του, ενθουσιάστηκαν από το πανέμορφο αυτό μέρος, το οποίο βρισκόταν κοντά στην ηπειρωτική χώρα, σχηματίζοντας ένα ασφαλές και ήσυχο κόλπο, ενώ επίσης τους θύμιζε την πατρίδα τους. Και αυτή είναι περίπου η αρχή της πρώτης επίσημα αναγνωρισμένης ελληνικής κοινότητας στη Βραζιλία.
Ο Κωνσταντίνος Γαροφαλλής ήταν γιος του Δημητρίου Γαροφάλλη και της Ελένης Γαροφάλλη. Είχε τουλάχιστον μια ακόμα αδελφή, την Ουρανία Γαροφαλλή, η οποία επισκέφτηκε τον αδελφό στη Βραζιλία, φτάνοντας στις 26 Ιουνίου 1901 με το πλοίο Victoria, μαζί με το σύζυγό της Λυκούργο Κούρτη και τα δύο τους παιδιά, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα 8 μήνες αργότερα. 
Επίσης, ο Κωνσταντίνος υπήρξε αντιπρόεδρος της Ελλάδας στη Φλοριανόπολη.

Η νεότερη κόρη του, η οποία είναι η γιαγιά μου που βλέπετε στη φωτογραφία, ζει μέχρι και σήμερα και είναι 107 ετών! 

Κλείνοντας, τη μικρή αυτή αναδρομή, θέλω να ευχηθώ στην οικογένεια στην Ελλάδα ευτυχισμένο το 2018!

Και ίσως αυτή να είναι η αρχή μιας μεγάλης φιλίας!
Αν έχετε πληροφορίες που θα θέλατε να μοιραστείτε με τον Eduardo Fialho Schaefer μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email: eduardoschaefer@hotmail.com

Στις φωτογραφίες δημοσιεύσεις σε εφημερίδες από την ελληνική κοινότητα της Φλοριανόπολης και το θάνατο του Κωνσταντίνου Γαροφαλλή στις 17-9-1920.
Η ελληνική εκκλησία Άγιος Νικόλαος στη Φλοριανόπολη