Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Κοπή πίτας του Αγροτικού και Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου

Παρουσία των μελών του Δ.Σ. και πάρα πολλών αγροτών - παραγωγών και φίλων και εν μέσω ευχών για πολλές και καλές λαδιές στο μέλλον πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, η κοπή πίτας του Αγροτικού και Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου και η βράβευση του τέως προέδρου Γιάννη Τραχανά, «ψυχή και ακρογωνιαίο λίθο» του όλου εγχειρήματος, όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΑΣΣ Γιώργος Σκλάβος στην ομιλία, κατά την οποία μίλησε για μια επιτυχημένη ελαιοκομική χρονιά, κάλεσε όλους τους Σκοπελίτες και τις Σκοπελίτισσες να συσπειρωθούν γύρω από το Συνεταιρισμό, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τον Μάριο Γιαννουράκο, έναν άξιο και πολύτιμο συνεργάτη του ΑΣΣ.

Η ομιλία του Γιώργου Σκλάβου έχει ως εξής:


«Αγαπητοί προσκεκλημένοι, εκ μέρους του Δ.Σ. και των συνεργατών μας,

καλωσορίσατε στην κοπή της πίτας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου, για το 2018.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου είναι εδώ, ενεργός και ζωντανός. Ο πρωτογενής τομέας, ο στυλοβάτης της χώρας παλαιότερα, αλλά και το σημείο εκκίνησης της οικονομίας, που καλύπτει τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, πρέπει να παραμείνει ενεργός και ζωντανός. 

Σε ένα μέρος όπου αναπτύσσεται με επιτυχία ο τουρισμός, θα πρέπει συμπληρωματικά να επιβιώνει η καλλιέργεια, η αγροτική παραγωγή ακόμη και η μεταποίηση, γιατί έτσι θα έχουμε ακόμη καλύτερη οικονομική και κοινωνική υγεία. 

Με την ευκαιρία θέλω να καλέσω όλους τους Σκοπελίτες και τις Σκοπελίτισσες, να έρθουν κοντά στον Συνεταιρισμό, ξεχνώντας οποιεσδήποτε αντιδικίες που δημιουργήθηκαν, ακόμη και σε πολύ παλαιότερα έτη. Σκοπός μας είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι, γιατί μόνο έτσι θα είμαστε δυνατοί. Στον Συνεταιρισμό δεν χωράνε, προσωπικά, κομματικά και γενικότερα ιδιοτελή συμφέροντα.

Είμαστε σχεδόν στο κλείσιμο της ελαιοκομικής περιόδου 2017-2018. Μία χρονιά, με εξαιρετική παραγωγή και ποιότητα, που μας έδωσε για τα σπίτια μας το πολυτιμότερο συστατικό της κουζίνας μας, το λάδι και την ελιά. Μία χρονιά που σημαδεύτηκε, ίσως από την καλύτερη ποιότητα λαδιού, που έχει βγάλει ποτέ η Σκόπελος. 

Να σας ενημερώσω, ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, το ποσοστό του λαδιού, που καλύπτει τις προδιαγραφές του έξτρα Παρθένου ελαιόλαδου, δηλαδή λάδι οξύτητας από 0-8 βαθμούς, έφτασε περίπου στο 95% της συνολικής ποσότητας λαδιού που παράχθηκε στο νέο εργοστάσιο του Α.Σ. Σκοπέλου. Η φετινή σοδειά, μας γεμίζει αισιοδοξία, αλλά δεν μας παρασέρνει σε αμετροεπείς σχεδιασμούς. 

Άλλωστε όλοι ξέρουμε πόσο ευμετάβλητες είναι οι χρονιές, όσον αφορά την παραγωγή.
Παραμένουμε προσγειωμένοι, γιατί το έργο της διατήρησης της παραγωγής και γιατί όχι της αναβάθμισης της, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, είναι πολύ δύσκολο. Το μέλλον έχει προκλήσεις αλλά και παγίδες. Δεν χωράνε ερασιτεχνισμοί. Θέλει δουλειά και αγάπη. 

Εμείς ως Δ.Σ., δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι είναι δυνατό, για την βελτίωση των προοπτικών του πρωτογενή τομέα. Πιστεύω ότι το μέλλον μας ανήκει και θα γίνουν πολλά σημαντικά και ενδιαφέροντα.

Να υπενθυμίσω επίσης, ότι φέτος, εκτός της εξαιρετικής σοδειάς, ήταν και μία χρονιά ορόσημο για τον Συνεταιρισμό, αφού ουσιαστικά λειτούργησε για πρώτη φορά το νέο εργοστάσιο του Συνεταιρισμού, στην θέση "Δρακοντόσχισμα". Λειτούργησε πιστεύω με μεγάλη επιτυχία. Αν έγιναν και κάποια λάθη, ευελπιστώ, να μας συγχωρήσετε. Πιστεύω ότι από χρονιά σε χρονιά θα γινόμαστε και καλύτεροι.

Τα λάθη όμως δεν θα γινόντουσαν, αν δεν υπήρχε η αφορμή. Και η αφορμή είναι ότι το εργοστάσιο είναι γεγονός. Ένα εργοστάσιο που έγινε μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια, ίσως στην πιο δύσκολη αντικειμενικά, οικονομική συγκυρία. Κάτι, που κάποια στιγμή έδειχνε, ότι μόνο με ένα θαύμα θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Και μάλιστα χωρίς κανένα οικονομικό βαρίδι. Αφού καταφέραμε αυτό τότε, τότε φανταστείτε τι μπορούμε να καταφέρουμε στο μέλλον. 
Για να γίνει αυτό πραγματικότη
τα και να δοθεί αυτή η προοπτική για το μέλλον, βοήθησε πολύς κόσμος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ψυχή και ο ακρογωνιαίος λίθος, ήταν ένας. Ο πρώην πρόεδρος του Α.Σ. Σκοπέλου κ. Ιωάννης Τραχανάς.
Γιάννη, στον λόγο σου στα εγκαίνια, είχες πει, "αυτήν την ευκαιρία μην την προσπεράσουμε". Δεσμεύομαι ότι όχι απλώς δεν θα την προσπεράσουμε, αλλά θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. ..
Πριν λοιπόν κόψουμε την πίτα, κεραστούμε και δώσουμε τις ευχές για την νέα χρονιά, θέλω να καλέσω τον κ. Ιωάννη Τραχανά, όπως προσέλθει να παραλάβει ένα μικρό συμβολικό δώρο, για την πολυετή προσφορά του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου του.

Γιάννη σε ευχαριστούμε πολύ… 

Σας ευχαριστώ όλους και σας εύχομαι ευτυχισμένο το νέο έτος και να βλέπουμε τον συνεταιρισμό μας να δυναμώνει όλο και περισσότερο…»