Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Δ. Μανωλάκου: Πολυδύναμες υπηρεσίες για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων (VIDEO)

ΒΟΥΛΗ
Τρίτη 23/01/2018
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ «NATURA»

Καταψηφίζει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, καθώς αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο ιδιωτικοποίησης της γης.

Το σχέδιο νόμου διευρύνει τις αρμοδιότητες των φορέων διαχείρισης περιοχών «Natura» που θα αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αφαιρώντας αντίστοιχες αρμοδιότητες από κρατικές υπηρεσίες.

Το άρθρο 4 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι αυτοί οι φορείς θα έχουν την ευθύνη της διαχείρισης και της προστασίας των περιοχών «Natura» που μέχρι σήμερα ανήκε στις δασικές υπηρεσίες. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων που παρέχονται στους φορείς διαχείρισης είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση για έργα και δραστηριότητες στις περιοχές ευθύνης τους, ενώ ο αριθμός αυτών των φορέων επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα.


Το νομοσχέδιο ενισχύει ευθέως την επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέποντας την εγκατάσταση ορειβατικών καταφυγίων σε δάση, δασικές εκτάσεις ή δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών προστασίας. Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση έργων υποδομής όπως δίκτυα ύδρευσης σε περιοχές «Natura» και μπορούν να λάβουν έγκριση νομιμοποίησης επιχειρήσεις κάμπινγκ.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σημείωσε ότι οι φορείς διαχείρισης μετατρέπονται σε «πολυδύναμες υπηρεσίες» για να γενικευτεί η παράδοση στο κεφάλαιο των προστατευόμενων περιοχών. Πρόσθεσε ότι η αντίληψη του ΚΚΕ είναι ριζικά διαφορετική, καθώς προβλέπει ότι οι χρήσεις γης θα ικανοποιούν τις ανάγκες της κοινωνίας. Επίσης, επέκρινε τη διατήρηση της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης μέσω των οκτάμηνων συμβάσεων.