Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στις 26/10 και 21/11 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου για τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη και τον π. Γεώργιο Ρήγα.
Η Σκιάθος είναι ένας ευλογημένος τόπος που δίνει απλόχερα έμπνευση, ένας τόπος που ανοίγει τους δρόμους της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η έμπνευση που πηγάζει από το νησί της Σκιάθου είναι ένα δώρο που μοιάζει με αποκάλυψη. Προκαλεί τον αποδέκτη του να "υψωθεί", να δραστηριοποιηθεί, να προχωρήσει σε πράξεις, να "ποιήσει".Η Σκιάθος των ποιητών –εκ του ποιώ– είναι ο γενικός τίτλος όλων των οργανωμένων από τον Δήμο δράσεων, που αποσκοπούν στην προβολή των πνευματικών και λογίων ανθρώπων του νησιού, την διάσωση και προβολή του έργου τους.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Η κορυφή των κορυφών» κατά τον Κ. Π. Καβάφη.
Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, «έν πνεύμα καταπληκτικής γονιμότητος και πραξιτελείου κάλλους του γραμματικού ημών κόσμου, ως ποιητής» κατά τον Β. Γαβριηλίδη «πατέρα» της δημοσιογραφίας της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο Ζήσης Οικονόμου που ανήκει στην μεσοπολεμική γενιά των Ελλήνων ποιητών του 1930 .Ο αγαπημένος των διανοουμένων και λογοτεχνών όπως ο Ντίμης Αποστολόπουλος, ο Σαραντάρης, ο Βαρίκας, ο Ρίτσος, ο Καζαντζάκης και άλλοι.
Ο Γεώργιος Ρήγας, στυλοβάτης της μεταβυζαντινής λογιοσύνης μέσα από την αγιορείτικη παράδοση, λαογράφος με βαρύτητα και αυθεντία σε θέματα που αφορούν το τυπικό της εκκλησίας.
Ο Επιφάνειος Επιφανειάδης ένας σπουδαίος εκπρόσωπος του Ελληνικού διαφωτισμού και διδάσκαλος του γένους.
Ο Ιωάννης Φραγκούλας, τιμημένος για το έργο του με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, θεολόγος διδάκτορας και ιστορικός και αρκετοί ακόμα, νεώτεροι δημιουργοί που είναι εν δράσει.
Παράλληλα με τους Σκιαθίτες δημιουργούς, στην ίδια ομάδα δράσεων κατά καιρούς, θα τιμώνται ποιητές, μουσικοί, ζωγράφοι και συγγραφείς που δημιούργησαν στην Σκιάθο εμπνεύστηκαν από την ομορφιά και την ενεργειακή ιδιαιτερότητα του τόπου. Δημιουργοί καταξιωμένοι διεθνώς που άφησαν και αφήνουν πίσω τους πνευματικό έργο φωτισμένο από την καταλυτική επίδραση που είχε σε αυτούς η Σκιάθος. Ανάμεσά τους ο Οδυσσέας Ελύτης, «ο ποιητής του Αιγαίου» που τόσο πολύ εμπνεύστηκε από τη φυσική ομορφιά της Σκιάθου, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, που έκανε γνωστή τη λαϊκή παράδοση και τη βυζαντινή τέχνη πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Ο αστός-κοσμοπολίτης Γιώργος Σεφέρης, λάτρης της Σκιάθου, αναφέρει στις “Μέρες Α'”, τον Ιούλιο του 1930, από την επίσκεψή του στο νησί, «Όταν φτάσαμε, σκύψαμε κατά την άλλη λαγκαδιά· η μυρωδιά του πεύκου. Ηρεμία. Να ‘ταν η ψυχή μου σαν τη θάλασσα, την ώρα εκείνη, πού έφευγε και δεν έφευγε, πού ήταν σα ζυγαριά και μ’ αυτό και μόνο σου δίνει το αίσθημα της δικαιοσύνης πού αναχαιτίζει τη μοίρα.»
Πόσοι και πόσοι ακόμα καλλιτέχνες έγραψαν, συνέθεσαν και ζωγράφισαν στη Σκιάθο του φωτός, στη Σκιάθο των ποιητών, έργα απαράμιλλης ομορφιάς. Οι δράσεις του Δήμου Σκιάθου κάτω από τον γενικό τίτλο «Η Σκιάθος των ποιητών» ξεκινούν με τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που θα γίνουν στις 26/10 και 21/11 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου για τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη και τον π. Γεώργιο Ρήγα.