Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Μαζική η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς στη Σκόπελο

Μαζική ήταν και η απεργιακή  συγκέντρωση που διοργάνωσαν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς στη Σκόπελο, με σημαντική παρουσία των απεργών οικοδόμων, εργαζομένων από τον Δήμο, των συνταξιούχων, των γυναικών, των εκπαιδευτικών και των αυτοαπασχολουμένων. 

Στη συγκέντρωση αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις της πολιτικής τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου στις νησιωτικές περιοχές, όπου το εισοδηματων λαικών στρωμάτων εξανεμίζεται από την απογείωση των τιμών στα καύσιμα, το ΦΠΑ 24%, την τεράστια αύξηση των ακτοπλοικών εισιτηρίων, τη δραματική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας. κ.α. 
Στην απεργιακή κινητοποίηση απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους του τοπικού  Παραρτήματος  του Συλλόγου Συνταξιούχων Μαγνησίας ο Τάσος Παλαιολόγος, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών [μέλος ΟΓΕ] η πρόεδρος Εύη Ταλαδιανού, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοπασχολουμένων ο Γιώργος Ραμαντάνης, από τους εργαζομένους στο Δήμο ο Γιώργος Γούλας, από το Σωματείο Οικοδόμων ο αντιπρόεδρος Νίκος Ραβανός, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα  Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο Γιάννης Πατσής, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε:


Αρκετά ανεχτήκαμε την ενεργειακή φτώχεια και μάλιστα σε συνθήκες που οι ενεργειακοί κολοσσοί θησαυρίζουν και τα αστικά επιτελεία διαφημίζουν την Ελλάδα - ενεργειακό κόμβο. Δεν μπορεί η λαϊκή οικογένεια να «μετράει» αν θα ανάψει το θερμοσίφωνο ή αν θα ψήσει το φαΐ στον φούρνο, κι αυτό να παρουσιάζεται σαν κάτι το «φυσιολογικό» για το λαό τον 21ο αιώνα, κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστεί ή να πεθάνει, όπως μας κούνησε το δάχτυλο ο υπουργός κ. Πέτσας.

Την ίδια ώρα, λίγο έλειψε βουλευτής της ΝΔ να βάλει τα κλάματα για το ...«δράμα» των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που τάχα μπαίνουν μέσα με την κρατική επιδότηση, ενώ κάθε μήνα μοιράζουν εγκεφαλικά στον λαό με τα τιμολόγια του ρεύματος και με το άλλο χέρι κλέβουν από την τσέπη του κοντά 2 δισ., όση είναι δηλαδή η λεγόμενη «επιδότηση ακρίβειας» που δίνει όλο και πιο «στοχευμένα» η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή μας καλούν να πληρώσουμε τους ανταγωνισμούς  των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας - Ρωσίας. Γιατί η εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ έχει ήδη θανάσιμες επιπτώσεις, οι «κυρώσεις» στις οποίες πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων του ευρωατλαντισμού, τσακίζουν εργαζόμενους και βιοπαλαιστές αγρότες.

Έχουμε όμως πολύτιμη πείρα συνάδελφοι, πείρα που μας λέει πως είτε στην κρίση, είτε στην ανάπτυξη, στην πανδημία, σε κάθε φάση, οι εργαζόμενοι πάντα βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο για να μένουν πάντα στο απυρόβλητο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Το ομολογούν και τα ίδια τους τα επιτελεία, πως όλα αυτά τα βιώνουμε με ανάπτυξη 7,5%.

Το βιώνουν  οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στη Σκόπελο, που βλέπουν τεράστια κονδύλια, εκατομμυρίων ευρώ, από τον πλούτο που παράγουν να κατευθύνεται σε επενδύσεις μεγαλοξενοδόχων την ώρα που λιώνουν με ωράρια από ήλιο σε ήλιο και μεροκάματο χαρτζιλίκι.

Το νιώθουν στο πετσί τους  οι εργαζόμενοι και τα λαικά στρώματα της Σκοπέλου που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατί δεν υπάρχει ακτινολόγος στο Κέντρο Υγείας, την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία μπουκώνονται με εκατομμύρια, όπως έγινε στην πανδημία.

Αγανακτούμε με την κοροιδία των βουλευτών της ΝΔ,  του ΣΥΡΙΖΑ, της νεοδημοκρατικής περιφερειακής αρχής, που πέφτουν από τα σύννεφα  με την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας και την κατάσταση των κτιριακών υποδομών του εδώ και 15 κοντά χρόνια, λες και δεν ήταν υπεύθυνοι αυτοί και τα κόμματά τους που κυβερνούσαν.  Και τώρα μας λένε ότι θα μας κάνουν και χάρη, ότι θα έχει προτεραιότητα στην αποκατάστασή του με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, που επιστρέφει  και μερικά ψίχουλα στο λαό, για να νομιμοποιήσει τα φιλέτα που καταβροχθίζουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί από τον δικό μας ιδρώτα.

Ζεματιζόμαστε κάθε φορά που θέλουμε να ταξιδέψουμε και αν θα μπορέσουμε το χειμώνα, με 40% αυξημένα εισιτήρια, την ώρα που το εφοπλιστικό κεφάλιο απολαμβάνει αφορολόγητα καύσιμα, προκλητικές φοροαπαλλαγές και παχυλές επιδοτήσεις.

Μάθαμε πλέον πως ο λεγόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, στον οποίο ορκίζονται όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, καταργώντας το υποθηκοφυλακείο της Σκοπέλου  αδειάζει  το πορτοφόλι μας για να μπορέσουμε να κάνουμε μια μεταβίβαση. Που έπαυσε τη λειτουργία ανταποκριτή ΟΑΕΔ στον τοπικό ΕΦΚΑ , στέλνοντας τους ανέργους στα λογιστικά γραφεία.

 Για αυτό δεν περπατάει πια το παραμύθι πως για όλα αυτά που βιώνουμε είναι εισαγόμενα προβλήματα, ότι οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων επιλογών που έχουν ακολουθήσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που πανηγύριζαν για την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας και την πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.

Που θωρακίζουν με μυστικότητα και πλήρη περιφρόνηση των τοπικών κοινωνιών την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές υψηλού περιβαλλοντικού κάλλους, όπως συμβαίνει και στη Σκόπελο, αφού ήδη έχει προχωρήσει η προμελέτη για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Παλούκι και σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας που την έχει αναλάβει χρειάζεται διορθώσεις.

Επίσης τόνισε ότι δεν έχει καμιά αξία να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, να τους λύσει τα προβλήματα. Αυτός ο χρόνος αναμονής είναι χαμένος χρόνος. Γιατί, περιμένοντας να έρθει ξανά να κυβερνήσει κάποιος «ικανότερος», πιο «φιλολαϊκός», θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος να παγιωθούν όσα αντεργατικά μέτρα έχουν παρθεί, για να συνεχίσει το έργο του επόμενου από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος.

Και ξέρουν ότι λύσεις που να μη βάζουν σε κίνδυνο τα κέρδη αυτών που υπηρετούν δεν υπάρχουν. Αντίθετα, οι «λύσεις» που προκρίνουν έχουν στόχο να αυξήσουν τα κέρδη που τροφοδοτούνται διπλά, τόσο από τη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων όσο κι από την αρπαγή όλο και μεγαλύτερου μέρους από τους ήδη τσακισμένους μισθούς.

Ανέδειξε επίσης την υποκρισία των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών λέγοντας ότι  υπάρχουν Συνδικάτα, που με ευθύνη συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν συνεδρίασαν, που δεν  έβγαλαν  μια ανακοίνωση, έστω για τα «μάτια του κόσμου» μπροστά στην απεργία. Υπάρχουν συνδικαλιστικά του στελέχη, που από τη μία καλούσαν τους εργαζόμενους να περιμένουν τις κάλπες για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ που τάχα «θα καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη» και από την άλλη στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων τους συζητούν πώς θα τον εφαρμόσουν (π.χ. το μητρώο φακελώματος, ηλεκτρονικές εκλογές κ.ο.κ.)

Ας δούμε τη σύμπλευση των ηγεσιών των  συνδικαλιστικών παρατάξεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στους εκπαιδευτικούς, που απαξιώνοντας τη μεγαλειώδη περσινή κινητοποίηση του κλάδου, πήραν την κατάπτυστη απόφαση συμμετοχής στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, και φυσικά πήραν πληρωμένη απάντηση από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών.

Φοβούνται μήπως η αγανάκτηση και η οργή που νιώθουν οι εργαζόμενοι φύγει από τον έλεγχό τους και κατευθυνθεί στους κύριους ενόχους για την κατάσταση που βιώνουμε, στην εργοδοσία και το κράτος της.

Γιατί «αλλαγή» σημαίνει σύγκρουση και αναμέτρηση με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της, σημαίνει κλιμάκωση στις διεκδικήσεις και όχι υποταγή στα «ψίχουλα», αναμονή ή αναζήτηση «σωτήρα» για να ξελασπώσει το κεφάλαιο.

Κλείνοντας, ο ομιλητής κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο αγωνιστικό σταθμό τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. 

1 σχόλιο:

  1. Ήθελα να ήξερα ποιος κοροϊδεύει ποιον οι "συνδικαλιστές" - "εργατοπατέρες" της ΓΕΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ τους εργαζόμενους; ή οι εργαζόμενοι-απεργοί τους εαυτούς τους, τι αποτελέσματα περιμένουν, σε τι ενοχλούν ή πως επηρεάζουν τους εκάστοτε κυβερνώντες και/ή εργοδότες (άσε που στον ιδιωτικό τομέα σχεδόν κανείς δεν τολμά να απεργήσει) οι εδώ και δεκαετίες απεργίες της μιας μέρας 2 άντε το πολύ 3 φορές το χρόνο;; Αντίθετα εξοικονομούν τα μεροκάματα και στην τελική όλες σχεδόν οι εργασίες διεκπεραιώνονται και με το παραπάνω, οι δε εργαζόμενοι - απεργοί εκτονώνονται ψυχολογικά οπότε όλα καλά και ωραία και ούτε γάτα ούτε ζημιά!! Οι μόνοι χαμένοι οικονομικά οι απεργοί αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι από τις πράξεις και τα έργα των "συνδικαλιστάδων", να τους χαιρόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.