Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ένα ακόμα απειλούμενο είδος

Η Πίνα (Pinna nobilis) είναι το μεγαλύτερο δίθυρο της Μεσογείου, με μήκος που ξεπερνάει τα 90 εκατοστά, και συναντάται μόνο στη Μεσόγειο θάλασσα, μέσα στα λιβάδια Ποσειδωνίας. Τα τελευταία χρόνια, οι πληθυσμοί της Πίνας έχουν μειωθεί δραματικά, τόσο εξ αιτίας της παράνομης ερασιτεχνικής -κυρίως- αλιείας για εμπορικούς όμως σκοπούς, αλλά και λόγω της καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας από την παράνομη αλιεία με μηχανότρατες στα ρηχά νερά.
Παρόλο που η πίνα προστατεύεται αυστηρά από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, καθώς και από διεθνείς συμβάσεις, συνεχίζει να αλιεύεται στις θάλασσές μας και να πωλείται παράνομα. Μάλιστα κυκλοφορούν ακόμα και σχετικές καταχωρήσεις σε περιοδικά από "gourmet" εστιατόρια, τα οποία διαφημίζουν ότι μενού τους περιλαμβάνει και πίνες!
Συχνά, ούτε οι ερασιτέχνες αλιείς ούτε οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι η Πίνα αποτελεί απειλούμενο είδος, και άθελά τους συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των πληθυσμών της. Βοηθήστε έναν από τους σπάνιους θησαυρούς των θαλασσών μας να επιβιώσει και διαδώστε την ανάγκη του για προστασία!

2 σχόλια:

  1. Μπράβο στην ενημέρωση με Περιβαλλοντικές πληροφορίες, ανεξάρτητα αν επιρεάζουν ή έχουν αποτέλεσμα ή προσφέρει στο blog... Είναι θέμα συνείδησης
    Μάριος Γιαννουράκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο λιμενοβραχίονα στην Αμμο μέσα στο λιμάνι υπάρχει πίνα σε βάθος 1,5 μέτρο περίπου, πολύ σπάνιο θέαμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.