Δήλωση του Γιώργου Σούρλα
για έναν από τους σημαντικότερους γιατρούς
και ακαδημαϊκούς της Ελλάδας,
που πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας
Πλήθος συγγενών, φίλων, συναδέλφων, μαθητών και συμπατριωτών από το Βόλο, αποχαιρέτησαν τον Δημήτρη Τριχόπουλο στον κατάμεστο Ιερό Ναό Άγιου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία.
Ο καθένας είχε να θυμηθεί πολλά για την προσφορά του στην ιατρική επιστήμη, για την αγάπη του στον άνθρωπο, το σεβασμό του στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, το ήθος του και την ευπρέπειά του.
Προσωπικά πολλά είχα να ανακαλέσω στη μνήμη μου από τη συνεργασία που είχαμε στο Υπουργείο Υγείας, από τις πολύτιμες συμβουλές του, σε θέματα χάραξης υγειονομικής πολιτικής, επισημάνσεων για παραλείψεις και δημιουργικές προτάσεις.
Ακόμη και για την πολιτική, στην οποία δεν συμμετείχε ενεργά, είχε ένα δικό του ευγενικό τρόπο να...
βοηθάει στην αντίληψη ότι πρέπει να υποτάσσουμε τις οποιεσδήποτε φιλοδοξίες και προσωπικά και κομματικά συμφέροντα στο κοινωνικό και εθνικό συμφέρον.
Σε κάθε συνάντηση συνεργασίας, για αρκετό χρόνο η συζήτηση περιστρέφονταν γύρω από τη γενέτειρά του τον Βόλο, τις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια και μια νοσταλγία να ζήσει ξανά στην πόλη του, που όμως τα καθήκοντα του δεν του επέτρεψαν.
Δικαιολογημένα πρέπει να αισθάνεται ο κάθε Βολιώτης και Έλληνας, υπερήφανος. Για την εξέχουσα προσωπικότητα το Δημήτρη Τριχόπουλο, που με το επιστημονικό του έργο και την προσφορά του, δόξασε την Ελλάδα.
Η επιστημονική του οντότητα φαίνεται από τους τίτλους που απέκτησε. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Harvard και Οξφόρδης.
Διετέλεσε Καθηγητής και Διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), Καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και Διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997).
Υπηρέτησε ως Καθηγητής και Διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998.
Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ουψάλας, μέλος της Εταιρείας Τιμών Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και επίτιμος εταίρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρικής της Βρετανίας.
Ήταν, επίσης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος των Ιατρικών Ακαδημιών της Γαλλίας και του Βελγίου.
Η αποδοχή για την προσφορά του επιβεβαιώνεται από τους τίτλους που έλαβε. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Είχε τιμηθεί από τη γενέτειρά του με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Βόλου και το Χρυσό Μετάλλιο του Παν/μιου Θεσσαλίας. Πρόσφατα του απενεμήθη το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού.
Έλαβε δε πολλές διεθνείς διακρίσεις, όπως το Julius Richmond για την ανακάλυψή του για το ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα, το βραβείο Brinker του Ιδρύματος Susan Komen των ΗΠΑ για την έρευνά του στον καρκίνο του μαστού και το Μετάλλιο Τιμής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το όλο έργο του.
Η πόλη που γεννήθηκε και αγάπησε και τον τίμησε εν ζωή καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οφείλουν να τον τιμήσουν και μετά θάνατον, δίδοντας το όνομά του σε μια περίοπτη αίθουσα του Πανεπιστημίου ή σε μια οδό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.