- Παρέμβαση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την παράκτια αλιεία
Στην ημερίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας επιχειρήθηκε να αναδειχθούν τα προβλήματα του κλάδου, να παρουσιαστούν προτάσεις και παραδείγματα διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων από τον επιστημονικό κόσμο, κυρίως όμως από τους ίδιους τους αλιείς να προταθούν λύσεις για την αυτοοργάνωση και την εκπροσώπηση των παράκτιων αλιέων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και έγινε παρουσίαση των προς διαβούλευση προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αλιεία, ο...
βουλευτής παρουσίασε τα προβλήματα των παράκτιων αλιέων της Μαγνησίας, τα οποία έχει αναδείξει και κοινοβουλευτικά, αναφερόμενος στον πραγματικό αγώνα που δίνουν για να επιβιώσουν κάτω από συνθήκες μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομικής τους δραστηριότητας και τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη στήριξης του κλάδου αυτού, που απασχολεί το 95% των αλιέων στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο αίτημά τους να δοθεί η δυνατότητα να ασφαλίζουν τα μέλη της οικογένειάς τους ή τους εργάτες που απασχολούνται στα σκάφη τους με εργόσημο, όπως ασφαλίζονται οι εργάτες γης, ή τουλάχιστον να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αλλά στην κατηγορία 1 ή 2, και όχι στην κατηγορία 5, όπως ισχύει τώρα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με το ποσό των 160 ευρώ ανά άτομο το μήνα, παρόλο που λόγω των καιρικών συνθηκών, οι πραγματικές ημέρες εργασίας είναι από 10 έως 15 το πολύ.
Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε ήταν το πρόβλημα των καταστροφών στα δίχτυα τους από φώκιες και δελφίνια και το αίτημά τους είτε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 22 παρ. 3 του Νόμου 1650/86, όπου προβλέπονται αποζημιώσεις στους αλιείς, λόγω καταστροφών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση είδη της άγριας πανίδας (φώκιες, δελφίνια), είτε να εντάξει το ΥΠΑΑΤ τις παραπάνω ζημιές στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Η απάντηση του Υπουργείου, μάλιστα, σε σχετική αναφορά του βουλευτή ήταν ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο αυτό και, για να γίνει, προαπαιτείται η έκδοση ΚΥΑ και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως επίσης ότι δεν προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας δημόσια ενίσχυση υπό μορφή αποζημιώσεων στους αλιείς και ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 3877/15.9.2010, οι τυχόν ζημιές στην αλιεία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Ακόμη, ο βουλευτής αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι παράκτιοι αλιείς από την υποχρέωση να εγκαταστήσουν δορυφορικές συσκευές καταγραφής στίγματος (VMS) και καταγραφής αλιευτικών δραστηριοτήτων (ηλεκτρονικό ημερολόγιο ERS), που στοιχίζουν περίπου 2.500 ευρώ η καθεμία και οι οποίες επιδοτούνται μεν στο 100%, αλλά αφού πρώτα αγοραστούν από τους ίδιους, όπως και στο πρόβλημα της μικρής ποσόστωσης της τούνας που επιτρέπεται στην Ελλάδα (120 τόνοι), τη στιγμή που σε Ιταλία και Ισπανία επιτρέπονται 3.500 και 4.000-5.000 τόνοι αντίστοιχα.
Ο βουλευτής έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας τη σημασία της αλιείας ως παραγωγικός κλάδος της οικονομίας και την ανάγκη στήριξης των παράκτιων αλιέων, που σήμερα λόγω της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κρίσιμους παράγοντες για μια αναπτυξιακή προοπτική, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφύλαξη των αλιευτικών αποθεμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.