Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Στο ΝΑΙ λοιπόν προσανατολίζονται όσοι έχουν τον τρόπο να παίρνουν το ξεροκόμματό τους τόσα χρόνια...

Ένας παλιός μας γνώριμος, για χρόνια καθηγητής πληροφορικής στο Γυμνάσιο - Λύκειο Σκοπέλου και νυν μετανάστης (κανονικός, όχι μουσικός όπως ο ίδιος σημειώνει) απαντά στο άρθρο του κ. Άγγελου Ξηντάρη με τίτλο "Γιατί όχι στο ΟΧΙ" (κλικ) που δημοσιεύθηκε σήμερα στις "Βόρειες Σποράδες". Ο Δημήτρης Ντακούλας γράφει:
Στο ΝΑΙ προσανατολίζονται
όσοι έχουν τον τρόπο
να παίρνουν το ξεροκόμματό τους
τόσα χρόνια και
φοβούνται μην το χάσουν.
Στο ΟΧΙ όλοι οι υπόλοιποι,
συνειδητοποιημένα ή
από απελπισία. Ξεκάθαρη
η διαφοροποίηση, όσο
και να προσπαθούν κάποιοι
να τη ντύσουν με θεωρίες
και όμορφα λόγια.
Καλημέρα Άγγελε,

Με ενδιαφέρον διάβασα το κείμενό σου και θα ήθελα να μου επιτραπεί απαντήσω.

Στις 6 παραγράφους του κειμένου θεωρώ ότι επιχειρείς εντέχνως μια αντιστροφή της εικόνας της πραγματικότητας. Στην πρώτη παράγραφο, η έννοια της αλληλεγγύης λαμβάνει έννοια ασπίδας προστασίας των αδυνάτων (μη έχοντες) προς τους ισχυρούς (έχοντες). Στη δεύτερη παράγραφο, δεν κατανοώ πως συνδέεσαι η έννοια της πρώτης παραγράφου με την ασφάλεια και τη γεωπολιτική σημασία της χώρας. Προφανώς θεωρείς κι εσύ ότι η αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρώπης είναι να προσπαθήσει να μας πετάξει κλοτσηδόν έξω από το Ευρώ και την ΕΕ. Η τρίτη παράγραφος αποτελεί ουσιαστικά εισαγωγή της τέταρτης στην οποία αναφέρεις το τι μας προσφέρει (θεωρητικά) η ΕΕ. Θα σου αποδείξω εκ του αποτελέσματος ότι ενώ η θεωρία ήταν σωστή, το πείραμα έχει αποτύχει παταγωδώς.

1. Εθνική ασφάλεια. Αυτός ο τόπος ΠΟΤΕ δεν έζησε σε κλίμα εθνικής ασφάλειας και σε ότι αφορά την επιρροή στις αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, η ΕΕ ήταν πάντα ο κομπάρσος άλλων συμφερόντων, Αμερικανικών ή Ρώσικων. Να σου θυμίσω το Μακεδονικό, τα Ίμια που βγήκαμε 'κερατάδες και δαρμένοι', ακόμα και την απόπειρα του σχεδίου Ανάν.

2. Σταθερό ενιαίο νομισματικό σύστημα. Ρωτάω γιατί αυτό είναι καλό στην περίπτωσή μας; Τι δυνατότητες δίνει σε μια παραπαίουσα έως ανύπαρκτη οικονομία να δυναμώσει; Χαζοί είναι ΟΛΟΙ οι οικονομολόγοι όταν (ανεξάρτητα με το τι υποστηρίζουν) στα θετικά μιας αλλαγής νομίσματος αναφέρουν τα οικονομικά εργαλεία που θα ξαναποκτήσει η χώρα με ένα ανεξάρτητο νόμισμα; 

3. Ελεύθερη διακίνηση πολιτών. Όταν μετανάστευσα, η μόνη διαφορά που είχα με κάποιον εκτός ΕΕ ήταν ότι είχα δικαίωμα παραμονής στη χώρα όχι 3 αλλά 6 μήνες. Α, και στο αεροδρόμιο ο ένας έδειχνε το διαβατήριο και εγώ την ταυτότητα. Αυτό εννοείς;

4. Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Τι παραπάνω δημοκρατικά δικαιώματα έχει ένα κράτος-μέλος από μια άλλη δημοκρατία; Εγώ βλέπω ότι το...
δημοψήφισμα που είναι δικαίωμα που δίδεται από το Ελληνικό Σύνταγμα, οι Ευρωπαίοι το πολεμήσανε και όχι μόνο τώρα αλλά και στην περίπτωση του Γιωργάκη.

5. Ανθρώπινα δικαιώματα. Τι διαφορετικό κάνει η ΕΕ από την εφαρμογή και γραπτή υποστήριξη της χάρτας του ΟΗΕ;

6. Ελεύθερη κινητικότητα στην εκπαίδευση. Αυτό ναι αλλά υπό προϋποθέσεις. Όχι η ΕΕ αλλά η νομισματική ένωση το έφερε αυτό. Στα εκτός ευρώ κράτη της ΕΕ ακόμα πρέπει να πληρώσεις, κάτι που πλέον συζητείται έντονα και για τα εντός ευρώ κράτη.

7. Ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων. Αν ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα αν ξέρει να σου ονομάσει ένα χορό ή ένα διάσημο ζωγράφο από τη Σλοβακία ή ακόμα και την Πορτογαλία που είναι πιο παλιά, νομίζω ότι ξέρεις τι απάντηση θα πάρεις. Όχι. Τόσο πολύ προχώρησε αυτού του είδους 'ένωση' των κρατών-μελών.

8. Ελευθερία έκφρασης. Αυτό πάντα το είχαμε, δε μας το έφερε κανενός είδους ένωση.

9. Κοινωνικές κατακτήσεις και παροχές. Τώρα μεταξύ μας πραγματικά το εννοείς αυτό;

10. Οικονομική ενίσχυση επαγγελματικών ομάδων. Ναι, των τραπεζιτών εις βάρος για παράδειγμα των ψαράδων που για μια εφάπαξ επιδότηση της πλάκας τους σπάσανε τις βάρκες.

11. Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Μέσω μιζαδόρικων προγραμμάτων που τα πλήρωσαν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

12. Κουλτούρα και παιδεία ισότητας κλπ. Σε άλλη ήπειρο ζω τόσο καιρό; Η Χ.Α; Η και ο Λεπέν; Το Δανικό Λαϊκό Κόμμα που βγήκε δεύτερο στις πρόσφατες εκλογές; 

Στο σημείο αυτό νόμιζα ότι ό,τι διάβασα μέχρι τώρα από το κείμενό σου είχε χιουμοριστική διάθεση, μια που είσαι και πλακατζής, αλλά μετά πήγα παρακάτω και έμεινα αποσβολωμένος. Γι' αυτό θα σου γράψω τι κατάλαβα εγώ ότι εννοείς σε καθετί που έγραψες πιο κάτω.

ΟΧΙ στα ψέματά σου - Ναι σε αυτά των ευρωπαίων
ΟΧΙ στο φαλκιδευμένο δημοψήφισμα - Ναι στην απουσία του λαού
ΟΧΙ σε καθεστωτικές αντιλήψεις - Ναι στα πολιτικά τζάκια
ΟΧΙ στην ανασφάλεια - Μέχρι τώρα δεν πείνασες
ΟΧΙ στο κλείσιμο της ελεύθερης αγοράς - κανένας έλεγχος στις τράπεζες και τους μεγαλοκαρχαρίες
ΟΧΙ στη μιζέρια - Το αυτό
ΟΧΙ στο μοναχικό δρόμο - Να οργανωθούμε ρε παιδιά ...
ΟΧΙ στη μετανάστευση - Εμένα μου το λες;
ΟΧΙ στη δραχμή - Δεν πρόλαβα να προστατέψω τα ευρουλάκια μου
ΟΧΙ στην υποταγή και στην υποτέλεια των μαυραγοριτών - Άδωνι μόλις σε ξεπέρασα!
ΟΧΙ στο διχασμό - Το αυτό

ΝΑΙ στην Ελλάδα - ΝΑΙ στην Ελλάδα
ΝΑΙ στην Ευρώπη - ΝΑΙ στην Ευρώπη
ΝΑΙ στην εθνική ασφάλεια - Άλλο ένα ΝΑΙ στη λίστα προστέθηκε
ΝΑΙ στους διεθνείς οργανισμούς - Όχι στα εγχώρια συνδικάτα
ΝΑΙ στο ενιαίο ισχυρό νόμισμα - ΑΑΑΑΑΑΑΑχμμμμμμμμμμμ ...
ΝΑΙ στην ελευθερία και τη δημοκρατία - ας περάσει το δικό μου και δεν πα να λέτε ότι θέλετε
ΝΑΙ στο άνοιγμα της αγοράς - τώρα ποια είναι η αγορά ούτε εγώ ξέρω να το εξηγήσω αλλά ποιός θα ρωτήσει καλέ;
ΝΑΙ στην εργασία - ΑΑΑΑΑΑΑΑχμμμμμμμμμμμ ... (ξανα)
ΝΑΙ στη μόνιμη εγκατάσταση των παιδιών μας στη χώρα - Κάποιος πρέπει να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να δουλεύει
ΝΑΙ στην ειρήνη και στην ηρεμία - Αφήστε με ήσυχο, μια χαρά είμαι
ΝΑΙ στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών και ιδεών - Αφήστε με ήσυχο, μια χαρά είμαι
ΝΑΙ στην πολιτική εθνική συμφιλίωση - Αφήστε με ήσυχο, μια χαρά είμαι

Επειδή ξαφνιάστηκα με τα όσα έγραψες, γι' αυτό μπήκα στη διαδικασία αυτή. Αυτά κατάλαβα εγώ που ομολογουμένως σε ξέρω λίγο, οπότε ίσως και να σφάλω. Κάποιος που σε ξέρει καλύτερα μπορεί κάλλιστα να υπερθεματίσει.

Αλλά το θέμα μας δεν είναι το τι εννοείς με αυτά που γράφεις Άγγελε. Το θέμα μας είναι αν θα είμαστε μονίμως ο Τζανετάκος της Γερμανίας και θα λέμε και ευχαριστώ για τα ξεροκόμματα που μας πετάνε (για την ακρίβεια ακόμα και αυτά τα ξεροκόμματα οι εντός επικρατείας έχοντες τα μοιράζονται), ή αν θα σηκώσουμε επί τέλους κεφάλι και μανίκια για να γλυτώσουμε τις φάπες και να αποδείξουμε ότι αξίζουμε το σεβασμό. Στο ΝΑΙ λοιπόν προσανατολίζονται όσοι έχουν τον τρόπο να παίρνουν το ξεροκόμματό τους τόσα χρόνια και φοβούνται μην το χάσουν. Στο ΟΧΙ όλοι οι υπόλοιποι, συνειδητοποιημένα ή από απελπισία. Ξεκάθαρη η διαφοροποίηση, όσο και να προσπαθούν κάποιοι να τη ντύσουν με θεωρίες και όμορφα λόγια.

Με -πραγματικά- ειλικρινή αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας,
Δημήτρης Ντακούλας,
ΠΡΩΗΝ καθηγητής Πληροφορικής, νυν μετανάστης (κανονικός όχι μουσικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.