Γράφει η
Λένα Κουτούμπα
Νηπιαγωγός
Επειδή είναι σημαντικό στο χώρο της Εκπαίδευσης να υπάρχει διαφάνεια, καλό είναι να λέγονται ορισμένα πράγματα με τ' όνομά τους…
Η Παιδεία πρέπει να μένει έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις! Πολλά ακούστηκαν λοιπόν προσφάτως για την περιβόητη ομάδα «REN: Reform Education Now»,μιας ομάδας πρωτοετών φοιτητών, που έλαβαν πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε βέβαια ήταν δικαιολογημένος, μιας και το κείμενο - εισήγηση της ομάδας θίγει θέματα που αφορούν την αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος (αύξηση του διδακτικού ωραρίου) και μιλά για χρηματοδότηση των σχολείων από τοπικούς χορηγούς και από προϋπολογισμούς των δήμων.
Από την άλλη τώρα, η πρωτοβουλία των φοιτητών αυτών, ήταν εντελώς άτυπη. Επίσης αναγκάστηκαν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους, οπότε και το θέμα έληξε εκεί. Εμείς γιατί πρέπει να αναθεματίζουμε; Ως κλάδος δεν μπορούμε να αντικρούσουμε αυτές τις προτάσεις με επιχειρήματα; Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι δραματικές αλλαγές που επέφεραν οι επιπτώσεις όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όπως οι περικοπές των...
δαπανών, η συγχώνευση σχολείων, η κατάργηση της υποστηρικτικής διδασκαλίας, η μείωση του αριθμού των Εκπαιδευτικών και η μείωση μισθών! Τι άλλη απόδειξη απ' το ότι η Εκπαίδευση είναι Δημόσιο αγαθό (είναι και άρθρο του Συντάγματος). Εμπόρευμα δεν μπορεί να γίνει! Η Εκπαίδευση προσφέρεται! Όλα αυτά οδηγούν σε μια Παιδεία επιχειρηματική και σε ένα σχολείο ανταγωνιστικό και μόνο! Όμως επειδή η Παιδεία είναι Δημοκρατική αξίωση, πρέπει να υπάρχει και συμμετοχή από όλους! Δεν έχουμε το δικαίωμα να φράζουμε το στόμα κανενός! Και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για νεαρούς φοιτητές... Εξάλλου αυτή είναι η Δημοκρατία!
Εκτιμάται ότι ως το τέλος Μαρτίου θα έχει γίνει το πρώτο σχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής Διαλόγου στον οποίον θα πάρει μέρος και η Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Στο τέλος της διαδικασίας θα συνταχτεί έκθεση για τις προτεραιότητες των αλλαγών. Θεωρώ ότι θέματα που είναι προς ανάλυση και παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι: Η κρίση και η επίδρασή της στο σχολείο και στις συμπεριφορές των μαθητών, Παιδεία κρίση και Δικαιοσύνη, ο Φιλοσοφικός στοχασμός πάνω στο εκπαιδευτικό πρόβλημα, Σχολείο Εργαστήρι Πολιτισμού, μαθαίνω πώς να μαθαίνω, συμμαχία Σχολείου - Θεάτρου και Σχολείου - Μουσείου καθώς και Κινηματογράφος και Σχολείο.
Τα μέλη της Επιτροπής είναι 36. Δυστυχώς στην Επιτροπή συμμετέχουν μόνο δύο Δάσκαλοι και ο πρώην Πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους Εκπαιδευτικούς λοιπόν, μιας και τα κυριότερα θέματα αφορούν το Δημοτικό το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Αυτό, θα έπρεπε να μας νοιάζει! Ας σκεφτούμε τελικά αν θέλουμε ένα Σχολείο, που πέρα από τη γνώση θα διαμορφώνει προσωπικότητες ενεργών πολιτών. Στην πράξη, όχι στη θεωρία. Δεν αρκεί πια να πει ο μαθητής το μάθημα απ' έξω (και μακάρι να καταργηθεί επιτέλους ο εφιάλτης της παπαγαλίας , ειδικά στις Πανελλαδικές, που βολεύει τους μεγάλους και βασανίζει τους μικρούς), είναι σημαντικό να μάθει να σκέφτεται κι όχι να αναπαράγει! Να μας νοιάζει! Να μας νοιάζει η Παιδεία να έχει χαρακτήρα παιδευτικό κι όχι χρησιμοθηρικό! Να μην παρέχονται απλά και μόνο στείρες γνώσεις! Στροφή λοιπόν προς τον Άνθρωπο! Αγάπη, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Εντιμότητα, Αλληλοβοήθεια, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια, Ευθύνη!
Μας βαραίνει ο πρόσφατος εφιάλτης της αξιολόγησης, ας μην το ξεχνάμε. Και σ' αυτόν το εφιάλτη φανήκαμε λίγοι! Αλήθεια πού πονάει! Κανένα νομοσχέδιο δεν θα είχε περάσει αν το είχαμε μπλοκάρει εμείς οι ίδιοι! Πάνω στην αξιολόγηση στήθηκε ένας χορός εκατομμυρίων! Λίγοι Σύλλογοι ήταν αυτοί που έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους!
Προϋπολογισμός: 7200000! Προκαταρκτικές ενέργειες 1490000! Ποιος ήταν ο γνώμονας; Η απορρόφηση κονδυλίων που έφτανε μέχρι τις μερίδες μπιφτεκιών (κυριολεκτώ) και βουτημάτων των γευμάτων των σεμιναρίων! Γι αυτό και η επιμονή για τη συγκρότηση ομάδων εργασίας! Κι είδαμε τον πρόεδρο Αρχής Διασφάλισης της ποιότητας στην Εκπαίδευση να αμείβεται με 62400 το χρόνο, δηλαδή 5200 το μήνα, ο διευθυντής με 37900 το χρόνο. Για τους επιστημονικούς συνεργάτες προβλεπόταν κονδύλια αμοιβής 830000 δηλαδή 2766 το μήνα για κάθε ένα από αυτούς! Επίσης προβλεπόταν 21600 για αποζημιώσεις των μελών του συμβουλίου για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις! Επιπλέον δαπάνη για έξοδα φιλοξενίας και πάει λέγοντας… Αυτά έχουν γραφεί με ανεξίτηλο μελάνι και δεν μπορούν να ξεχαστούν! Κι ο αγώνας που γινόταν ήταν για τα μάτια του κόσμου!
Αν θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες ας κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ο συνδικαλιστικός μας κόσμος έχει ανάγκη από πλήρη αναδόμηση. Να τελειώνουν πια τα βύσματα...
Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Ευθύνη!
Η Νηπιαγωγός
Λένα Κουτούμπα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.