Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Συντήρηση χρειάζεται το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Ιεράς Μονής Αγίου Ρηγίνου

Έγινε ένα μικρό πρώτο βήμα για τη συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Ιεράς Μονής του Αγίου Ρηγίνου στη Σκόπελο . Η εκκλησιαστική επιτροπή του Δήμου Σκοπέλου εντοπίζοντας το πρόβλημα κάλεσε, ειδικό σε τέτοια θέματα, τεχνικό, ο οποίος διαπίστωσε πλήθος φθορών, όπως αποδυνάμωση των συνδέσμων των ξύλινων τμημάτων του, προσβολή από ξυλοφάγα έντομα, παρουσία αιθάλης και οξείδωση του βερνικιού στην επιφάνειά του.

Επόμενο βήμα θα είναι η ανάθεση της εργασίας σε εξειδικευμένο συνεργείο, αλλά το κόστος είναι απογορευτικό για τις δυνατότητες της εκκλησιαστικής επιτροπής, στις σκέψεις της οποίας είναι να ζητηθεί η συνδρομή των πιστών για την κάλυψη μέρους της δαπάνης.
Όπως είναι γνωστό τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τα οποία θαυμάζουμε σε πολλούς ναούς και μονές και πολλά από αυτά έχουν ιστορική - αρχαιολογική αξία, έχουν εχθρούς το πέρασμα του χρόνου, την υγρασία εξ αιτίας της οποίας δημιουργούνται μύκητες και τα ξυλοφάγα έντομα, τα οποία ευνοούνται από την έλλειψη αερισμού και φυσικού φωτισμού και θεωρούνται ο Νο1 εχθρός των ξυλόγλυπτων τέμπλων και πρέπει να καταπολεμηθούν άμεσα.