Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στην παραγωγή SRF για καύση στην ΑΓΕΤ ή άλλες βιομηχανίες

Δήλωση του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, για την έγκριση της ΜΠΕ για την ΜΕΑ Βόλου, που θα παράγει SRF για καύση στην ΑΓΕΤ ή άλλες βιομηχανίες  
Την Τρίτη 16/6/2020, η Νεοδημοκρατική πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, ψήφισε την ΜΠΕ για την αδειοδότηση κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποριμμάτων στον ΧΥΤΑ του Βόλου, που θα παράγει SRF για καρκινογόνα καύση από την ΑΓΕΤ ή άλλα εργοστάσια, αγνοώντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού του Βόλου τα τελευταία χρόνια, ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Η δήλωση της περιφερειακής αρχής, ότι ψηφίζει την ΜΠΕ για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποριμμάτων, αλλά δεν συμφωνεί να παράγει αυτή SRF, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί, αφού αυτή η Μονάδα φτιάχνεται με τέτοιο σκοπό, όπως ξεκάθαρα ορίζεται τόσο στην ΜΠΕ που ενέκρινε, όσο και από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής Βόλου στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Επιπλέον απόδειξη για το γεγονός ότι η Νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, όπως και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ ποτέ δεν ήταν στην πράξη ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και γενικότερα στη χώρα μας, αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι ποτέ δεν αποδέχθηκαν την πρόταση της Λαικής Συσπείρωσης και μαζικών φορέων της Μαγνησίας, για την απάλειψη από το ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας, όπως και από το ΕΣΔΑ, την δυνατότητα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας εκατοντάδων χιλιάδων τόνων αποριμμάτων από τους ΧΥΤΑ τόσο της Θεσσαλίας, όσο και όλης της χώρας, που θα παράγουν SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες, τύπου ΑΓΕΤ.

Θυμίζουμε ότι εδώ και χρόνια, οι κυβερνήσεις Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ενέκριναν τόσο στην ΑΓΕΤ, όσο και σε άλλες βιομηχανίες την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ. Η συγκεκριμένη ΜΕΑ στον ΧΥΤΑ του Βόλου, που θα παράγει απορριμματογενές καύσιμο SRF για την ΑΓΕΤ ή άλλα εργοστάσια, είχε επιχειρηθεί να αδειοδοτηθεί και επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα παρουσιάζεται υποκριτικά αντίθετος, αλλά τον φρέναραν οι λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, θα πρωτοστατήσουν, όπως και μέχρι τώρα, για να δυναμώσει η πάλη του λαού της περιοχής μέσα από τους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας, ώστε να μην προχωρήσει η κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποριμμάτων με παραγωγή SRF/RDF στον Βόλο και σε καμία άλλη περιοχή, με ή χωρίς ΣΔΙΤ. Να μη χρυσοπληρώνουμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου για την παραγωγή φτηνής πρώτης ύλης και δωρεάν καυσίμων ή και επί πληρωμή υπέρ του βιομηχανικού κεφαλαίου. 
      
Το μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης να δοθεί στους δήμους για την βελτίωση του συστήματος χωριστής αποκομιδής των απορριμμάτων, σε εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, βασική προϋπόθεση για ουσιαστική ανακύκλωση. Για όλα τα παραπάνω να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολόγηση.

🔻Να εξαιρεθεί από το ΕΣΔΑ και από το ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας, η δυνατότητα παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου, ούτε σκέψη για αυτόνομη καύση σκουπιδιών.
🔻Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ, απο την ΑΓΕΤ.
🔻Να λειτουργούν σωστά οι ΧΥΤΑ και οι ΣΜΑ, μακριά από τη λογική «κόστος- όφελος» και της επιβάρυνσής των λαϊκών οικογενειών.
🔻Όχι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφόρτωσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και όλης της χώρας, πρέπει να περάσουν σε οργανωμένη αντεπίθεση, με κατεύθυνση την ριζική αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα μας επιτρέψει να βάλουμε μπροστά έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με  κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Η καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας και οικονομίας τσακίζει τη ζωή και τις ανάγκες μας.