Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Ξημερώματα από τη Σκόπελο ο Κομήτης C/2020 F3 (NEOWISE)

Ένας απρόσμενος επισκέπτης έχει κάνει την παρουσία του στο εσωτερικό Ηλιακό μας σύστημα, όπου αφού επιβίωσε από το κοντινό του πέρασμα από τον Ήλιο, κλέβει πια την παράσταση στον πρωινό ουρανό κοντά στον αστέρα "Αίγα" - (Capella) του αστερισμού του Ηνίοχου, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα βόρια - βορειοανατολικά.

Διακρίνεται σε περιοχές λίγο έξω από τα κέντρα πόλεων με φωτορύπανση. Με κιάλια φαίνεται και από μεγάλες πόλεις, όπου είναι εντυπωσιακός και διακρίνεται η κόμη και η μακριά μεγάλη του ουρά.


O C/2020 F3 (NEOWISE) είναι μη περιοδικός κομήτης που ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2020 και έφτασε στο περιήλιό του τις 3 Ιουλίου 2020, σε απόσταση 0,295 ΑΜ από τον Ήλιο (44 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Υπολογίζεται ότι έφτασε σε φαινόμενο μέγεθος +0,5. Η τροχιά του είναι ιδιαίτερα ελλειπτική και μετά από το πέρασμά του από το περιήλιο η περίοδος περιφοράς του αυξήθηκε από τα 4.500 χρόνια σε 6.800 χρόνια. (Πηγή wikipedia).

Οι κομήτες εμφανίζονται απρόβλεπτα και δεν είναι και συχνό φαινόμενο και πόσο μάλλον να διακρίνονται με γυμνό μάτι η κόμη και η μεγάλη τους ουρά. Οπότε είναι μια μεγάλη ευκαιρία μια η ημέρα να ξυπνήσετε στις 4 τα ξημερώματα ώστε να τον απολαύσετε.

Γεώργιος Μιχαήλ
"Κένταυρος" |  ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο Σκοπέλου