Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Ομίλια του Τ. Τσιαπλέ στη Σκόπελο για τις πολιτικές εξελίξεις, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, αλλά και για την ακρίβεια και τη φοροληστεία, που πνίγει νοικοκυριά και εππαγελματίες

Στην Σκόπελο, μετά την Αλόννησο, βρέθηκε σήμερα ο Τάσος Τσιαπλέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με τον επίσης περιφερειακό σύμβουλο Απόστολο Νάνο.


Ο Τάσος Τσιαπλές μίλησε το βράδυ της Δευτέρας σε συγκέντρωση μέλων και φίλων του κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, αλλά και για την ακρίβεια και τη φοροληστεία, που πνίγει νοικοκυριά και εππαγελματίες.

Η ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ έχει ως εξής:

Τριάντα χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, για την οποία πανηγύρισαν όλοι, πλην του ΚΚΕ, επειδή τάχα θα έκανε τον κόσμο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ξέσπασε ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, στην Ουκρανία, μετά την Γιουγκοσλαβία κι αλλού, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ΚΚΕ, ότι συντελέσθηκε ένα τεράστιο πισωγύρισμα για τους λαούς εκεί και παγκοσμίως.

Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν ήταν ξαφνικό γεγονός. Το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν εδώ και χρόνια, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού , την παλινόρθωση του καπιταλισμού και την δημιουργία αστικής τάξης σ’ αυτές τις χώρες, που άρπαξαν τον πλούτο του ενωμένου σοβιετικού λαού και επιδόθηκαν σε άγριους ανταγωνισμούς, σε βάρος των λαών. 


Ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε δυο αντιμαχόμενα καπιταλιστικά στρατόπεδα, για τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, που δεν μπορούν να λυθούν πλέον με πολιτικά μέσα.

Από τη μία βρίσκονται οι καπιταλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, που για να πετύχουν τους στόχους τους στην Ουκρανία, στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας.  Προώθησαν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες της Α & Κ Ευρώπης, με αντιπυραυλική ασπίδα, εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων, βάσεων, όπλων, ασκήσεις, για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Χρησιμοποιούν όπως πάντα, τεράστια ψέματα, ότι τάχα αποτελούν υπερασπιστές της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, για να κρύψουν ότι αποτελούν την προσωποποίηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, του πολέμου και της προσφυγιάς, των οικονομικών κρίσεων, των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της πανδημίας ή των πολέμων τους.

Δεν ξεχνάμε την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, με τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τα διάφορα ΝΑΤΟικής κοπής διχοτομικά σχέδια, τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, την Ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη.

Από την άλλη βρίσκεται η καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ένωσης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και που τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε απόσπαση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας, με την προσάρτηση της Κριμαίας και με την ενίσχυση των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονμπάς, την κρατική οντότητα των οποίων αναγνώρισε λίγο πριν την επέμβαση στην Ουκρανία.


Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, είναι η συνέχιση της αντιλαικής πολιτικής με άλλα βίαια μέσα, που ξεπηδά μέσα από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Οι αντιλήψεις που υποστηρίζουν, ότι στον καπιταλιστικό κόσμο, μπορεί να υπάρξει ειρήνη με μια άλλη «διεθνή αρχιτεκτονική», με μια «φιλειρηνική Ε.Ε», είναι εξωπραγματικές και στάχτη στα μάτια των λαών.

Η Ε.Ε δεν είναι «αμέτοχη» στις εξελίξεις, αλλά συμμετέχει ενεργά εδώ και χρόνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εν προκειμένω στον σχεδιασμό περικύκλωσης της Ρωσίας. Είναι συνένοχη για το δράμα του λαού στην Ουκρανία.

Και σ’ αυτήν τη διαδικασία, για άλλη μια φορά, στη πρώτη γραμμή βρίσκονται οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, καταρρίπτοντας το «μύθο» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ των δήθεν «προοδευτικών κυβερνήσεων», ότι τάχα αποτελούν εναλλακτική για τους λαούς. 

Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών κομμάτων, κλιμακώνει την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο, που γίνεται με εγκλήματα σε βάρος λαών.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στήριξαν όλες τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις για τη διεύρυνσή του και την περικύκλωση της Ρωσίας.  Είχαν ήδη δρομολογήσει δίπλα στη Σούδα την εγκατάσταση νέων αμερικανικών βάσεων στη χώρα, όπως στην Αλεξανδρούπολη, στην 110 Π.Μ της Λάρισας, το Στεφανοβίκειο, που αξιοποιούνται για την μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Η χώρα μας γίνεται έτσι “θύτης” άλλων λαών, όμως την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει και “θύμα”, αφού γίνεται στόχος αντιποίνων, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Ρωσία, ενώ ήδη πληρώνει βαρύ οικονομικό τίμημα.

Οι αστερίσκοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι για τα προσχήματα, για να συντηρούν το προσωπείο της εναλλακτικής πιο φιλειρηνικής στάσης.  Η προηγούμενη αντιλαϊκή πρακτική του, επιβεβαιώνει ότι αν ήταν κυβέρνηση, θα ακολουθούσε το δρόμο των ομογάλακτων «προοδευτικών», «σοσιαλδημοκρατών» προτύπων του, που είναι στη πρώτη γραμμή της πολεμικής προετοιμασίας παντού!

Οι ευθύνες του απέναντι στο λαό είναι μεγάλες.  Οχι μόνο γιατί ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην εμπλοκή της χώρας στο Νατοϊκό σχεδιασμό (έδωσε στις ΗΠΑ νέες βάσεις, αναβάθμισε παλιές, κ.ά.).

Όχι μόνο γιατί κουκουλώνει τις ευθύνες ΝΑΤΟ – Ε.Ε για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Αλλά γιατί συναινεί σε όλους τους στόχους της εμπλοκής, που βάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ, θέτοντας απλώς κάποιους επιμέρους όρους, λέγοντας «ναι» στη στρατιωτική εμπλοκή αρκεί να έχει πιο Ευρωενωσιακή σφραγίδα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και με ξεκάθαρο τρόπο εναντιώθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων να ταυτίσουν την αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας με τη στήριξη του αντιδραστικού προέδρου Ζελένσκι, που ευθύνεται, όπως και η Ρωσία με την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή, για τα δεινά του ουκρανικού λαού. Αυτή η στήριξη, με τις ευλογίες των Ευρωατλαντικών, οδήγησε και στο αίσχος τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να υποδέχονται και να χειροκροτούν στο Κοινοβούλιο τον Ζελένσκι και τους εκπροσώπους του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, όπως και τα άλλα κόμματα που στήριξαν την επιλογή για την ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή. Όσοι εμφανίζονται "αιφνιδιασμένοι", "εξαπατημένοι", όσοι προσπαθούν να "ξεπλυθούν" με δικαιολογίες του τύπου "πήγαμε, αλλά φύγαμε" είναι απλά υποκριτές, όχι μόνο γιατί οι εικόνες με τα χειροκροτήματα έχουν καταγραφεί, αλλά κυρίως γιατί ήταν γνωστό το "ποιόν" του Ζελένσκι και ειδικά η σχέση του με τα ναζιστικά τάγματα εφόδου. Είναι αυτά τα τάγματα που τρομοκρατούν τον λαό της Ουκρανίας και τις μειονότητες που ζουν σ’ αυτήν τη χώρα, ανάμεσά τους και την ελληνική. Στη Βουλή έγιναν απλά τα επίσημα "αποκαλυπτήρια" ότι Ζελένσκι και Αζόφ "πάνε πακέτο".

Η συμφωνία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων να μιλήσει ο Ζελένσκι ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή, που υπογραμμίζει τη στοίχισή τους με το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο "ληστών" στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία. Στη βάση αυτής της συστράτευσης αποστέλλεται στρατιωτικός εξοπλισμός στην Ουκρανία, μετακινούνται ελληνικά στρατιωτικά τμήματα στην Αν. Ευρώπη σε ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς, παραδίδονται υποδομές της χώρας για μεταφορά ΝΑΤΟικών δυνάμεων, επιβάλλονται κυρώσεις προς τη Ρωσία που τις πληρώνουν τελικά οι λαοί, ενώ τμήματα του κεφαλαίου -όπως οι Έλληνες εφοπλιστές, που θα μεταφέρουν το πανάκριβο αμερικανικό αέριο LNG- θησαυρίζουν.

Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση "επιβάλλεται για τη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ενάντια του τουρκικού αναθεωρητισμού" κατέρρευσε με πάταγο, αφού ο Ζελένσκι ούτε στην Ελληνική, αλλά ακόμη περισσότερο ούτε στην Κυπριακή Βουλή αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Η στάση του ΚΚΕ ήταν στάση γνήσια πατριωτική και διεθνιστική, έκφραση πραγματικής αλληλεγγύης στον λαό της Ουκρανίας, που είναι το μεγάλο θύμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στον οποίο τον έσυραν από τη μία η Ρωσία και από την άλλη το ευρωατλαντικό στρατόπεδο που στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και τα ναζιστικά τάγματα του Αζόφ.  

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να στρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστή. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία.

Οι λαοί δεν θα ζήσουν καλύτερα, επιλέγοντας εθνικό ή άλλου τύπου εκμεταλλευτή, αλλά καταργώντας το καθεστώς της εκμετάλλευσης.  Αυτός είναι ο δρόμος, για να βγουν νικητές οι λαοί.

Η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, των άλλων γειτονικών λαών, είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν.

Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και η καταδίκη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο.

Είναι ο συντονισμός της πάλης των λαών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν.

Να σταματήσει αμέσως η αποστολή πολεμικού υλικού από την Ελλάδα. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες χώρες.

Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Ο λαός να μην δεχτεί να πληρώσει τον πόλεμο! Να μην συμβιβαστεί με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ή με τα ψίχουλα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, που αφήνουν στο απυρόβλητο τις αιτίες των ανατιμήσεων, δηλαδή την πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και των ενεργειακών ανταγωνισμών.

Μόνο η εργατική - λαϊκή πάλη μπορεί να υποχρεώσει την όποια κυβέρνηση σε πραγματικά μέτρα υπεράσπισης του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, την φτώχεια και την ανεργία.  

Για την μείωση κατά 50% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ, κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Για κατώτερο μισθό 825 € με υπογραφή ΕΓΣΣΕ, αυξήσεις των μισθών, για επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ. Για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και επαναφορά της 13ης & 14ης σύνταξης. Επίδομα σε όλους τους ανέργους στο 80% του κατώτερου μισθού.

Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες για τους μικρούς ΕΒΕ.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές στον αγροτοπαραγωγό, κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την κάλυψη 100% των ζημιών σε παραγωγή και φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της βαριάς φορολογίας των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ. Γενναία μείωση δημοτικών τελών. Ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 €, προσαυξημένο +3.000 € για κάθε παιδί.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

Τακτική και ασφαλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία όλο το χρόνο για τους κατοίκους των Βορείων Σποράδων με τον Βόλο, με μείωση των εισιτηρίων επιβατών και των ναύλων οχημάτων κατά 50%, δωρεάν μετακίνηση για φοιτητές, στρατευμένους, ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες.  

Να δυναμώσει ο αγώνας, για να πάψουν η ενέργεια, τα τρόφιμα και η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν «εμπορεύματα».

Αυτός είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, για να μπορούν οι λαοί να ζήσουν με ειρήνη, αδερφοσύνη και τις αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, όπως έζησαν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας για δεκαετίες, όταν οικοδομούσαν τον σοσιαλισμό. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς!

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία, έχουν πληρώσει και πληρώνουν βαριές συνέπειες του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας, τόσο στη κρίση, όσο και στην ανάκαμψη, από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των στελεχών τους σε Περιφέρεια & Δήμους. 

Όλοι αυτοί ψήφισαν και εφάρμοζαν μνημόνια ένας μετά τον άλλο, χωρίς κανένας να καταργήσει έστω και έναν από τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους.

Όλες αυτές οι κυβερνήσεις και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια και στο Δήμο, με τις πολιτικές τους, έχουν αφήσει διαχρονικά απροστάτευτο το λαό απέναντι στην πανδημία, στις πλημμύρες, στις πυρκαγιές, στους σεισμούς. Και εσείς τα ζείτε από πρώτο χέρι όλα αυτά.

Σας έχουν αφήσει εδώ και χρόνια στη Σκόπελο, με ένα προβληματικό κτίριο Κ.Υ, αποψιλωμένο από ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό, όπως και στα άλλα νησιά, με ένα πλωτό ασθενοφόρο, το οποίο από την πρώτη του αποστολή (24/10/21) δεν μπόρεσε να ταξιδέψει σε μια συνήθη κακοκαιρία, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων, ότι θα ήταν παντός καιρού.

Σας έχουν αφήσει εδώ και χρόνια, πάνω από τους μισούς μήνες του χρόνου, σε ακτοπλοϊκό αποκλεισμό, αφού στη γραμμή Βόλος-Σποράδες, υπάρχει μόνο ένα πλοίο και με πανάκριβα εισιτήρια επιβατών και ναύλα οχημάτων, ενώ εξακολουθούν να «μπουκώνουν» με παχυλές επιδοτήσεις το εφοπλιστικό κεφάλαιο, του εξασφαλίζουν φοροαπαλλαγές, αφορολόγητο πετρέλαιο, το οποίο συσσωρεύει υψηλά κέρδη και από τις αυξήσεις των εισιτηρίων και την καθήλωση των μισθών των ναυτεργατών.

Όλοι αυτοί, είναι ένθερμοι υποστηρικτές της πολιτικής της Ε.Ε για απελευθέρωση των αγορών στην ενέργεια και άλλους τομείς, που μας την παρουσιάζουν ως μονόδρομο.

Τώρα όμως που η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση και η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» με την επιβολή ως στρατηγικού καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής, του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου ή τώρα του αμερικανικού υγροποιημένου αερίου LNG, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια και ιδιαίτερα στις ΑΠΕ, έφεραν πανάκριβο ρεύμα και φυσικό αέριο, αντι για φθηνότερα, περισσότερη ενεργειακή φτώχεια, μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση, καταστροφή του περιβάλλοντος, εγκατάλειψη παραγωγικής αγροτικής γης για εγκατάσταση φ/β, προσπαθούν να κρύψουν την αντιλαϊκή στρατηγική, που όλοι τους υπηρετούν, φορτώνοντάς την ακρίβεια στον πόλεμο, που σίγουρα επιδρά, αλλά δεν τη γέννησε αυτός.

Η αντιπολίτευση τους, είναι για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής του καπιταλισμού.

Επομένως ο λαός δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος, στην κυβέρνηση της Ν.Δ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στα άλλα αστικά κόμματα, στα στελέχη τους στην περιφέρεια και στους δήμους, ότι αυτοί θα λύσουν τα προβλήματά του. Ακόμα και προσωρινές λύσεις, δεν θα έρθουν χωρίς σκληρούς αγώνες, χωρίς ισχυρό ΚΚΕ.

Απ’ αυτήν την σκοπιά το ΚΚΕ, πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης στο εργατικό, στο αγροτικό κίνημα, στους αυτοαπασχολούμενους, στους συνταξιούχους και σε κάθε κίνημα. Οργανώνει την λαϊκή αντιπολίτευση στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην Περιφέρεια και  Δήμους.

Απ’ αυτή τη σκοπιά και οι 4 εκλεγμένοι κομμουνιστές με τη Λ.Σ στο Π.Σ, ασκούμε αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών-λαικών συμφερόντων, απέναντι στη Ν.Δ, που έχει τη διοίκηση της περιφέρειας και υλοποιεί την ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου στη Θεσσαλία, έχοντας την συναίνεση στα βασικά θέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), όπως και του κ. Κουρέτα, του κ. Ακρίβου, που προσχώρησε πρόσφατα στην παράταξη  του κ. Αγοραστού και της ναζιστικής Ε.Α, που στα βασικά λειτουργούν απέναντί μας ως ένα μπλοκ.

Σταθήκαμε απέναντί της απ’ την αρχή της πανδημίας, γιατί στηρίζει και εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική διαχείριση της κυβέρνησης, που μεταθέτει στο λαό την ευθύνη για την προστασία του, που δεν ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμο προσωπικό, αρνήθηκε την επίταξη του επιχειρηματικού τομέα υγείας.

Αποκαλύπτουμε τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, της περιφερειακής αρχής και δημοτικών αρχών, για τις τραγικές συνέπειες που προκάλεσαν οι πλημύρες, ο σεισμός, άλλα φυσικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, κλπ), για την απουσία σχεδιασμού και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, διαχείρισης των υδάτινων πόρων, πολιτική αντισεισμικής θωράκισης και την ανεπάρκεια της πολιτικής προστασίας.

Αντιπαλεύουμε την αξιοποίηση από την περιφερειακή αρχή εκατοντάδων εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ, τους προϋπολογισμούς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται, για να προωθήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη στη Θεσσαλία, προς όφελος των λίγων, ενώ οι εργάτες, οι μικροί αγρότες και ΕΒΕ, βρίσκονται σε όλο και χειρότερη θέση.

Την πολιτική στήριξης της επέλασης των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ, με την εγκατάσταση χιλιάδων ιδιωτικών φ/β, ακόμα και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, αιολικών, υδροηλεκτρικών, μονάδων βιοαερίου, για τα κέρδη τους.

Την τουριστική πολιτική για λίγους (μεγάλα ξενοδοχεία, καταδυτικά πάρκα, μαρίνες, επιβολή εισιτηρίων στο θαλάσσιο πάρκο, στο υποβρύχιο μουσείο Αλοννήσου, στον Όλυμπο).

Αγωνιζόμαστε, για την κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης, 4623/19) και του οικονομικού παρατηρητηρίου.                                                                  Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, με την κατάργηση του ληστρικού εκλογικού νόμου 4804/21, που θέτει ως προϋπόθεση για να καταθέσεις συνδυασμό στους δήμους, να έχεις ψηφοδέλτιο στο 80% των Δ.Κ, 40% ποσόστωση από κάθε φύλλο, αυξάνει τα παράβολα.

Που προβλέπει την εκλογή ως περιφερειακή ή δημοτική αρχή του 1ου συνδυασμού  που θα πάρει 43%+1 ψήφο και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών, όταν για ένα σωματείο για να αποφασίσει απεργία, επιβάλει το 50%+1 ψήφο. Βάζει πλαφόν 3% για είσοδο στο Π.Σ & στο Δ.Σ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκλέγεις έδρα, αφού μειώθηκαν και οι έδρες.

Διεκδικούμε την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε Περιφέρειες και Δήμους.  Να δοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς, με τη φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ. 

Την κατάργηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες & Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την κάλυψη όλων των κενών της Περιφέρειας και των Δήμων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης.  

Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους), βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα.

Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, οριοθέτησης, διευθέτησης και καθαρισμού ρεμάτων, συντήρηση επαρχιακού & αγροτικού δικτύου χωρίς ιδιώτες.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος του περιβάλλοντος, με βάση τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/20, ο οποίος, δίνει τη δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για εγκατάσταση ΑΠΕ, ξενοδοχείων, λατομείων και κάθε άλλης επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, που κλιμακώνεται με την απόφαση της κυβέρνησης να ενσωματώσει στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Aλλαγής, τους 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000, αναμεσά τους και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Β. Σποράδων.

Για την κατάργηση του Ν. 4685/20 και κάθε άλλης απόφασης που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος.

Διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης, και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Περιβάλλοντος (διευθύνσεις περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, δασική υπηρεσία) που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών.

Την εξασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης του λαού, στο θαλάσσιο πάρκο, όσο και στο υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου, σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές.

Να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει παραχώρηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες, ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, με απαγόρευση της καύσης.

ΠΔΕ, αξιοποίηση ευρωενωσιακών κονδυλίων και του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα και ιδιώτες.

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Διεκδικούμε σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας.

Όμως τα λαϊκά προβλήματα μπορούν να λυθούν οριστικά, μόνο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.   Που σημαίνει, όχι απλά αλλαγή κυβέρνησης, αλλά ανατροπή της αστικής τάξης από την εξουσία και κατάχτησή της από την εργατική τάξη με επικεφαλής ένα πανίσχυρο ΚΚΕ, για να αλλάξει ριζικά την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, έξω από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ, Ε.Ε, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να κατευθύνεται για την ικανοποίηση των εργατικών-λαικών αναγκών.

Ετσι θα εξασφαλισθεί φθηνή και επαρκής ενέργεια για κάθε λαϊκό σπίτι, για την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής οικονομίας, με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υ/η, ΑΠΕ, γεωθερμία, υδρογονάνθρακες).               

Η ανάπτυξη με επιστημονικό κεντρικά σχεδιασμένο τρόπο, όλων των τομέων της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών, προς όφελος του λαού, για να εξασφαλισθεί η διατροφική επάρκειά του με φθηνά και υγιεινά προϊόντα.

Το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση του δικαιώματος του λαού στον Τουρισμό, στην ανάπαυση, στις διακοπές και στην αναψυχή, χωρίς να είναι εμπόρευμα όπως σήμερα στο πλαίσιο του καπιταλισμού και μακρινό όνειρο για πάνω από τους μισούς Έλληνες. 

Μόνο έτσι μπορεί η τουριστική οικονομική δραστηριότητα να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού και όχι προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων όπως σήμερα, σε αναλογία προς τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, τις ενεργειακές, υδροδοτικές, αποχετευτικές και μεταφορικές υποδομές των πόλεων και της υπαίθρου, των αναγκών του κέντρου και της περιφέρειας, σε ισορροπία με τη φύση.  

Και σήμερα όμως διεκδικούμε, κόντρα στην φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της περιφέρειας και στον κλάδο του Τουρισμού, που οδήγησε στην γιγάντωση του και στην αναγωγή του ως «βαριά βιομηχανία» της χώρας, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, να ληφθεί κρατική μέριμνα για το δικαίωμα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας για διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, με την εξασφάλιση της μηνιάτικης άδειας και του 14ου μισθού.

Τετραπλασιασμό των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού, με ουσιαστική μείωση της συμμετοχής του κατόχου σε καταλύματα και μέσα συγκοινωνίας. Δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους.  Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Μια τέτοια κυβερνητική εξουσία έχει ανάγκη ο λαός για να απαλλαγεί από τα βάσανά του και όχι μια κυβέρνηση δήθεν «αριστερών και προοδευτικών» δυνάμεων που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσει να υπηρετεί το σύστημα.

Για μια τέτοια εξουσία παλεύει το ΚΚΕ. Όμως αυτή δεν θα προκύψει από εκλογές σε εκλογές, χωρίς οργανωμένο εργατικό- λαϊκό ξεσηκωμό και χωρίς ισχυρό ΚΚΕ. Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται.

Σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε κάθε εργάτη, βιοπαλαιστή αγρότη, ΕΒΕ και νέο, δυναμώνοντας παράλληλα το ΚΚΕ, με την ένταξη πολλών νέων μελών στις γραμμές του, με την αύξηση των αναγνωστών του «Ρ», των οικονομικών του, με την συμπαράταξή τους στις μαζικές οργανώσεις και φυσικά με την συμπόρευση τους με το ΚΚΕ στις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που έρχονται.

Την Τρίτη 12 Απριλίου στη Σκιάθο


Την Τρίτη 12 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ., στο Μπούρτζι θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος

• Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας!

• Ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.