Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Τρόμος για τα νοικοκυριά οι διακοπές ρεύματος


Με τη δαμόκλειο σπάθη της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος ζουν χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που η ρήτρα αναπροσαρμογής εκτόξευσε σε χιλιάδες ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις. Υπέρογκα ποσά που ξεπερνούν το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα.

Από τις 27 Απριλίου όσοι καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς λόγω της δυσβάστακτης ρήτρας αναπροσαρμογής, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης. Μόνο στην Αττική οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν ημερησίως περίπου 500 εντολές για διακοπές ρεύματος.

Και μπορεί τα ευάλωτα νοικοκυριά να προστατεύονται από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΟΡΕΝ ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, «ευάλωτα» πλέον έχουν γίνει και νοικοκυριά που μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχαν πρόβλημα να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους.

Από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως οι λογαριασμοί αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 30% -υπολογίζοντας και τη ρήτρα αναπροσαρμογής-, ενώ οι κρατικές επιδοτήσεις δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις αυτές. Αποδείχθηκαν ψίχουλα και οι αντοχές των πολιτών εξαντλήθηκαν με τις συνεχείς ανατιμήσεις, την ενεργειακή κρίση, τους καθηλωμένους μισθούς και τη συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων.

Οι τελευταίοι -χειμερινοί- εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που εκδόθηκαν βάσει των χονδρεμπορικών τιμών του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2021 -που είχαν εκτιναχθεί στα ύψη- διέλυσαν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ έχουν αυξηθεί κατά 5% τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικό είναι πως πλέον ένας στους δύο πολίτες καθυστερεί να πληρώσει το ρεύμα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2021.

Οι αιτήσεις για διακανονισμό παρουσιάζουν αύξηση 10% από μήνα σε μήνα, ενώ περισσότεροι από 1.000 πολίτες προσφεύγουν κάθε εβδομάδα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το ποσοστό των καταναλωτών που πληρώνει μετά την πάροδο των 45 ημερών, από 25% προ κρίσης αυξήθηκε στο 50%, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής από τις 45 ημέρες έφτασε τους τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.