Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Αλόννησος | Παρουσίαση του βιβλίου "Από την Ρωμιοσύνη στα Λιανοτράγουδα" του Κυριάκου Αθανασίου

…Μια βιωματική αναδρομή στην πορεία των ανθρώπων της μετεμφυλιακής γενιάς με αφορμή τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

«Η μετεμφυλιακή γενιά σε… μελοποίηση Θεοδωράκη» 

Εφημερίδα Καθημερινή


«Πικρό το βράδυ φτάνει… Ή τo παράπονο ενός "συνταξιούχου επαναστάτη"»

Εφημερίδα Eποχή


…Κάποια στιγμή τελειώνει η κασέτα. Την παίρνω και την κρύβω. Στο θάλαμο έχει πέσει σιωπή. Δεν θα την έλεγα βαριά. Σίγουρα όχι απειλητική. Μάλλον ιερή. Σιωπή που κάνουν οι μύστες μετά την πρώτη τελετή…

…Από εκείνη την ημέρα και μετά, βρέθηκα στη ζωή μου αμέτρητες φορές μπροστά στην απόλυτη τελειότητα. Είδα την Αφροδίτη της Μήλου. Την Τζιοκόντα. Είδα το Σινικό Τείχος, τα έργα του Μιρό, τον κήπο με τα έργα του Γκαουντί.

Πουθενά όμως δεν ξανάνιωσα τη συγκίνηση εκείνης της βραδιάς. Ποτέ μου δεν μπόρεσα να εξηγήσω τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο εκείνα τα ντυμένα με τη φανταρίστικη στολή χωριατόπαιδα ένιωσαν στο πετσί τους αυτή τη μουσική. Γιατί κανένας τους δεν ψέλλισε κάτι. Αν έστω κι ένας τους έλεγε μια κουβέντα επιδοκιμασίας, θα ήταν το φυσιολογικό… το ανθρώπινο… Κανείς τους όμως δεν είπε τίποτε. Καταλάβαιναν πως ακόμη και ο καλύτερος χαρακτηρισμός θα ακουγόταν ως βρισιά. Και γι’ αυτό σώπασαν…

Για μένα η σιωπή τους αυτή έχει μείνει μέσα μου για πάντα ως ο απόλυτος διθύραμβος για τη μουσική αυτή.

* Ο Κυριάκος Αθανασίου γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι της Θήβας, αλλά δηλώθηκε από τη μητέρα του στο Ληξιαρχείο Νίκαιας, καθώς ο πατέρας του ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ, πριν τη σύλληψή του και το θάνατό του μετά από βασανισμό. Τις βασικές του σπουδές τις έκανε στο Πανεπιστήμιο Πατρών απ’ όπου πήρε πτυχίο Βιολογίας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Κ.Π.Ε. “Δημόκριτος”. Από το 1980 έως και το 1986 εργάσθηκε ως Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ και το ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και έχει συγγράψει πληθώρα ερευνητικών εργασιών, καθώς και επιστημονικά συγγράμματα. Για την προσφορά του στον τομέα της Διδακτικής της Βιολογίας έχει τιμηθεί με ειδικό βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων. Το παρόν βιβλίο, αποτελεί τη δεύτερη απόπειρα συγγραφής ιστορικού (μυθ)ιστορήματος, μετά το «Υιός Συμμορίτου» το οποίο έχει μεταφρασθεί και στην Αγγλική γλώσσα, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία επανέκδοσης από τις «Εκδόσεις Εύμαρος».

* Η εκδήλωση γίνεται στην Αλόνησο, την οποία ο συγγραφέας θεωρεί δεύτερη πατρίδα του, καθώς περνάει όλα τα Καλοκαίρια του και όχι μόνο, ανελλιπώς από το 1980 και μετά, στο σπίτι που έχει στη Χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.