Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Σχετικά με τη σύλληψη ατόμου του είδους Mobula mobular (RMM), [Διαβολόψαρο] στη Σκόπελο

Μια τυχαία σύλληψη από ψαρά του ατόμου Mobula mobular, στη θαλάσσια περιοχή της Σκοπέλου, το οποίο έχει αυστηρό καθεστώς προστασίας και η ανάρτηση σχετικών φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιούργησε ανακλαστικά σε γνώστες του είδους, αλλά και στην iSea, η οποία πήρε σειρά πρωτοβουλιών για την ενημέρωση αλιέων, συλλόγων και λιμενικής αρχής σχετικά με την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Το είδος Mobula mobular ή κοινώς γνωστό ως Διαβολόψαρο ή Κερατάς είναι ένα είδος σαλαχιού που απαντάται στις ελληνικές θάλασσες και στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα σπάνιο μεταναστευτικό είδος που ζει στο πέλαγος και τρέφεται με μικρά ψάρια και κεφαλόποδα. Μπορεί να φτάσει έως και 5,2 μέτρα σε πλάτος και χαρακτηριστικό του είναι το μαύρο χρώμα της ράχης του και οι δύο προεκτάσεις που έχει στο κεφάλι, εξού και το όνομα «Κερατάς». 

Πρόκειται για ένα Κινδυνεύον είδος με βάσει την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της IUCN, του οποίου η τάση του πληθυσμού του στη Μεσόγειο είναι άγνωστη αλλά εκτιμάται ότι μειώνεται. Η αφθονία του είναι επίσης άγνωστη καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί λόγω της αποσπασματικής κατανομής του καθώς και της συνεχούς μετανάστευσής του. Πρόκειται για ένα μοναχικό είδος που όμως συναθροίζεται σε μεγάλους αριθμούς για να τραφεί και να αναπαραχθεί. 

Παγκοσμίως, κύρια απειλή για το είδος αποτελεί η στοχευμένη και η παρεμπίπτουσα αλιεία. Στην Μεσόγειο ωστόσο, με εξαίρεση τη Γάζα, δε στοχεύεται από τους αλιείς αλλά τυχαίνει σποραδικά να πιάνεται ως παρεμπίπτον αλίευμα. Κατά αυτόν τον τρόπο πιάστηκε και στα δίχτυα του ψαρά στην Σκόπελο ο οποίος καθώς ήταν νεκρό το απέρριψε. Το είδος έχει αυστηρό καθεστώς προστασίας, καθώς προστατεύεται από εθνικές (π.δ./67/1981) και κοινοτηκές νομοθεσίες (ΕΕ) και διεθνείς συμβάσεις (Συνθήκη της Βέρνης, Σύμβαση της Βαρκελώνης, Συνθήκη Cites και Σύμβαση της Βόννης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών που ανήκουν στην άγρια πανίδα) των οποίων η Ελλάδα είναι μέλος. 

Συνολικά με βάσει τη νομοθεσία πρέπει: 

• Τα άτομα του είδους που αλιεύονται στη Μεσόγειο απαγορεύεται να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να διατίθενται προς πώληση. Στο μέτρο του δυνατού, τα αλιευτικά σκάφη που έχουν αλιεύσει παρεμπιπτόντως άτομα των ειδών αυτών πρέπει να τα ελευθερώνουν αμέσως ζωντανά και χωρίς τραυματισμούς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ειδοποιείται η τοπική λιμενική αρχή στην περίπτωση που το αλιευμένο άτομο είναι νεκρό και πρέπει να δηλώνεται το περιστατικό στο αλιευτικό ημερολόγιο. 

Δυστυχώς, πολλές φορές τόσο οι λιμενικές αρχές, όσο και οι ίδιοι οι αλιείς δε γνωρίζουν ακριβώς τη νομοθεσία που διέπει αυτά τα είδη ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται προβλήματα λόγω της έλλειψης γνώσεων ως προς την αναγνώριση αυτών των ειδών (καρχαρίες και σαλάχια) με αποτέλεσμα τα παραπάνω να αποτελούν εμπόδια για την εφαρμογή της νομοθεσίας. 

Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό, επικοινώνησε με το τοπικό λιμεναρχείο και στη συνέχεια με τον ίδιο τον ψαρά και τον αλιευτικό σύλλογο της Γλώσσας στον οποίον ανήκει και ο εν λόγω αλιέας. Κατά την επικοινωνία έγινε ενημέρωση σχετικά με το συγκεκριμένο είδος και το καθεστώς προστασίας του. Τέλος, η iSea έστειλε κάποια αντίτυπα του Οδηγού Αναγνώρισης καρχαριών, βάτων και χιμαίρων, στο τοπικό λιμεναρχείο, όπου ανέλαβε την διανομή τους στους αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής. Στον Οδηγό αναγνώρισης περιλαμβάνονται πληροφορίες για την αναγνώριση των ειδών, τη νομοθεσία που τα διέπει, την κατάσταση διατήρησης τους και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. 

Αντίστοιχα με τον οδηγό Αναγνώρισης που είναι διαθέσιμος στη σελίδα της iSea, υπάρχει και ο «Οδηγός του Πολίτη για την Προστασία των Καρχαριών, Βάτων και Θαλάσσιων Χελωνών», που διαθέτει πληροφορίες για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την εμπλοκή τους στην εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, των καρχαριών και των σαλαχιών και τα βήματα που οφείλουν να ακολουθήσουν σε περίπτωση που θέλουν να καταγγείλουν ένα περιστατικό παράνομης αλίευσης, πώλησης ή επίδειξης ενός προστατευόμενου είδους. 

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ👇[2012]

300 κιλά σαλάχι στην κάμερα του Σπύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.