Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Το ιστιοφόρο Bounty στη Σκόπελο

Φτιαγμένο από τα χέρια του καραβομαραγκού Γιάννη Μπουνταλά
Μετά το ιστιοφόρο Cutty Sark (κλικ), ένα ακόμη αντίγραφο ιστορικού πλοίου, το ιστιοφόρο Bounty, κοσμεί το εργαστήριο μικροναυπηγικής του Γιάννη Μπουνταλά στη Σκόπελο. Ένα εργαστήριο που λειτουργεί aπό τη δεκαετία του '70, όταν έπαψαν να λειτουργούν, λόγω της επερχόμενης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, οι ταρσανάδες της Σκοπέλου και της γειτονικής Αλοννήσου. Τότε ο Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας μοντέλων πλοίων, τα οποία κατασκευάζονται με τη χρήση κλίμακας, όπως ακριβώς τα αντίστοιχα μεγάλα.
Σε αυτά τα 40 χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου έχουν τελειώσει και παραδοθεί αρκετές δεκάδες μινιατούρες παραδοσιακών, ιστορικών, κλασικών πλοίων, φτιαγμένα με όλους τους κανόνες της μικροναυπηγικής και έχοντας τη «σφραγίδα» από τα χέρια και τα εργαλεία του Τριαντάφυλλου Μπουνταλά και μετέπειτα του γιού του Γιάννη, τα οποία φιγουράρουν σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία, ναυτιλιακές εταιρίες, ξενοδοχεία κ.ά.
Μιλώντας για τον Τριαντάφυλλο Μπουνταλά, ο συνεχιστής της τέχνης καραβομαραγκός Γιάννης Μπουνταλάς είπε στην efimerida-sporades:
«Ο Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς γεννήθηκε στη Σκόπελο το 1927 και κατάγεται από οικογένεια καραβομαραγκών, που η τέχνη τους περνά από γενιά σε γενιά.
Ο πατέρας του Τριαντάφυλλου Μπουνταλά, ο παππούς μου ο Γιάννης, δούλεψε από μικρό παιδί με τον πατέρα του στα ναυπηγεία της Κωστάντζα, όπου και έμαθε τη ναυπηγική τέχνη. Στα μετέπειτα χρόνια, δούλεψε στην Αμερική, στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου και είχε 2 ναυπηγεία δικά του, τα άφησε όμως και γύρισε στη Σκόπελο.
Εδώ λοιπόν, παντρεύτηκε, έκανε παιδιά και τον γιο του τον Τριαντάφυλλο, τον είχε επίσης από μικρό παιδί μαζί του στους ταρσανάδες (δηλαδή τα ναυπηγεία του νησιού). Έτσι ο πατέρας μου αγάπησε και έμαθε από νωρίς την τέχνη του καραβομαραγκού και ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα του «να γίνει καλός μάστορας και να μη τον διατάζει κανείς στη δουλειά του» εξελίχθηκε σε έναν...
πολύ καλό τεχνίτη, ήδη από την εφηβεία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, ότι σε ηλικία 14 χρονών, μεγάλωσε σε μήκος μια βάρκα, δουλεύοντας μόνος του.
Ο πατέρας μου δούλεψε σε όλους τους ταρσανάδες της Σκοπέλου, αλλά και στη γειτονική Αλόννησο. Στο νησί της Σκοπέλου ταρσανάδες υπήρχαν στο Γλυστέρι, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στον Αγνώντα, στον Πάνορμο και στην παραλία της Σκοπέλου.
Από τη δεκαετία του '70 και μετά έπαψαν όμως να λειτουργούν, λόγω της επερχόμενης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Τότε ακριβώς, ο Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας μοντέλων πλοίων τα οποία κατασκευάζονται με τη χρήση κλίμακας βέβαια, όπως ακριβώς τα αντίστοιχα μεγάλα.
Ο πατέρας μου κατασκεύαζε μικρογραφίες ιστιοφόρων πλοίων, ελληνικών και ξένων, για περίπου 30 χρόνια, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, όπου αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω της κατάστασης της υγείας του.
'Ολα αυτά τα χρόνια, τόσο εγώ, όσο και η αδερφή μου η Νίνα, συνεχίζουμε αυτή τη τέχνη και παράδοση αρχικά βοηθώντας τον πατέρα μας στην κατασκευή των μοντέλων και τώρα πλέον αποτελούμε εμείς τους συνεχιστές της τέχνης αυτής.»
Τον Γιάννη Μπουνταλά μπορείτε να τον βρείτε στη Σκόπελο στα τηλέφωνα 24240 23800 και 6974 245 070.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑ ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Ἄνθρωπος μὲ σπάνιο ἦθος ὁ Γιαννης καὶ γνώστης τῆς παλιᾶς ναυπηγικῆς τέχνης συνεχίζει στοὺς καιρούς μας τὸ μεράκι καὶ τὴν προσπάθειά του γιὰ ἀνάδειξη ἐκείνψν τῶν παλιῶς καὶ περήφανων πλεούμενων, ποὺ χάρισαν καὶ στό νησὶ αὐτὸ αἴγλη, πολιτισμὸ καὶ μιὰ φωτεινὴ κληρονομιά. Μπραβο του. π.κ.ν. καλλιανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.