«Η Σκόπελος δομήθηκε επάνω σε μπαζωμένα ρέματα και οι πληγέντες κινδυνεύουν όχι μόνο να μη λάβουν αποζημιώσεις, αλλά να βρεθούν και αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, η οποία έχει διατάξει προκαταρκτική για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.
Δήμος και ιδιώτες θα κληθούν να αποδείξουν πώς έλαβαν άδειες για να χτίσουν επάνω σε ρέματα και μέσα στις κοίτες, πώς δημιουργήθηκαν αγροτικοί δρόμοι επάνω στα ρέματα και γιατί δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά. Υπηρεσιακοί παράγοντες που έβαλαν τις υπογραφές τους, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, ενώ ήδη έχουν μπει στο «στόχαστρο» πληγέντων του νησιού, οι οποίοι σε σύσκεψη επαγγελματιών αναρωτήθηκαν εύλογα ποιος υπέγραφε τις άδειες.» γράφει το πρωτοσέλιδο της “Θεσσαλίας”, ενώ το ρεπορτάζ, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε με κλικ εδώ, στηρίζετε σε πληροφορίες υψηλόβαθμου υπηρεσιακού παράγοντα που βρίσκεται στη Σκόπελο, αλλά δεν κατονομάζεται.
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ βάζει το μαχαίρι πιο βαθιά στην πληγή:
«Οριοθέτηση ρεμάτων δεν έγινε ποτέ, γιατί δεν ήθελαν οι κάτοικοι, που είχαν προχωρήσει στις καταπατήσεις. Μπροστά στις ψήφους δεν υπολογίστηκε η φύση. Τα βοσκοτόπια και τα δημόσια κτήματα, καθώς και τα ρέματα, με χρησικτησίες έγιναν ιδιωτικά. Είναι απίστευτο αυτό που βλέπουμε. Το παράδοξο είναι ότι ενώ βλέπεις στις κοίτες ή δίπλα από τα ρέματα σπίτια ή μαγαζιά , ο ένας καταγγέλλει τον άλλο ως υπεύθυνο για την καταστροφή και ζητεί την τιμωρία του…»
«Η λύση είναι μια, όσο σκληρή και αν φαίνεται. Θα απομακρυνθούν επάνω από τα ρέματα οι κατασκευές, θα γίνουν απαλλοτριώσεις και όσοι έχουν χρησικτησίες ή άλλες ιδιοκτησίες θα πρέπει με τις απαλλοτριώσεις να τους αφαιρεθεί τμήμα της έκτασης, για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά με οριοθέτηση των ρεμάτων. Εάν δαπανηθούν εκατομμύρια, για να γίνουν οι αποκαταστάσεις, ένα νέο ισχυρό καιρικό φαινόμενο θα επαναφέρει το νησί στη σημερινή άθλια κατάσταση. Θα είναι φαύλος κύκλος. Με μια γενναία απόφαση θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αυτονόητα μέτρα.
Εμείς δεν γνωρίζαμε καν, ότι δεν υπήρξε ποτέ οριοθέτηση ρεμάτων και...
όταν ρωτήσαμε πώς βρέθηκαν κτίσματα μέσα στις κοίτες ή βίλες επάνω σε ρέματα στις ορεινές περιοχές, μας απάντησαν πως υπεύθυνη ήταν η …ανάγκη οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης.Να και η γραπτή γνώμη ενός Σκοπελίτη μηχανικού |
Δυστυχώς κανείς δεν έχει αντιληφθεί, ότι θα υπάρξει σοβαρή εμπλοκή με τις αποζημιώσεις, μόλις καταγραφούν όλες οι κατασκευές σε κοίτες ρεμάτων ή επάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Οι αποζημιώσεις θα διεκδικηθούν στα δικαστήρια από εκείνους, που έχουν χτίσει επάνω στα ρέματα. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει η Νομοθεσία. Η Σκόπελος μπήκε σε μια μεγάλη περιπέτεια και η αναρχία είναι το πρόβλημά της. Όταν καταγραφεί επίσημα μια ιδιοκτησία, που βρίσκεται επάνω σε κοίτη, είναι λογικό να μη λάβει ο ιδιοκτήτης αποζημίωση, αλλά να κληθεί να αποδείξει πώς προχώρησε στην κατασκευή. Είδαμε ρέματα περιφραγμένα και αναρωτιόμασταν ποιος και με ποια λογική επιτρέπει αυτά τα έκτροπα. Επίσης δεν έχουν γίνει καθαρισμοί των ρεμάτων και αναρωτιόμαστε πώς θα καταλήξουμε να καθαρίσουμε την κατάληξή τους, που είναι το parking του λιμανιού. Απαιτείται τεράστιο τεχνικό έργο. Η δόμηση είναι ανεξέλεγκτη και στα ορεινά, ενώ οι δρόμοι έχουν σπάσει, γιατί απλά κατασκευάστηκαν στα ρέματα, που δεν είχαν φυσική ροή. Καλντερίμια και δρόμοι έγιναν επάνω στα ρέματα, χωρίς στοιχειώδη αντιπλημμυρικά. Άμεσα επιβάλλεται να γίνει οριοθέτηση και αυτό σημαίνει ότι θα απομακρυνθούν οι κατασκευές και δεν θα χτίζουν. Κατασκεύασαν δρόμους, για να εξυπηρετήσουν ξενοδοχεία και το νερό «έπνιξε» τα πάντα, γιατί απλά ο δρόμος ήταν το ρέμα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.