Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Σκόπελος / ‘Ενα θαύμα Τέχνης στο Παλιό Γεφύρι… (φωτό)

Η αναμνηστική στήλη αριστερά με την λαδομπογιά
και δεξιά μετά την ανάδειξη την γλυπτών
Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε χθες, όταν κατά το πέρασμά μας πεζή από το παλιό γεφύρι, αντικρύσαμε την αναμνηστική στήλη του μαρτυρίου του Αγίου Ρηγίνου να έχει άλλη όψη! Το πέρασμα του ορμητικού χειμάρρου της τελευταίας ισχυρής νεροποντής, ανάμεσα στις τόσες καταστροφές, ανάδειξε και ένα έργο τέχνης. Τα νερά αποκόλλησαν τα πολλά στρώματα λαδομπογιάς με τα οποία κάποιοι είχαν “βολέψει” το μνημείο και απο κάτω αναδείχθηκαν καταπληκτικά έργα τέχνης, όπως θα δείτε και στο φωτογραφικό υλικό.

Περίτεχνα κεραμικά "θαμμένα" σε στρώματα λαδομπογιάς
Όπως διαβάζουμε σε σχετικό κείμενο «ως τόπος, όπου λέγεται ότι ετελέσθη το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου και των συμμαρτυρησάντων αυτώ τεσσαράκοντα Σκοπελιτών, ως θρυλεί η παράδοσις, πιστεύεται το Παλιό Γιουφύρ, όπερ απέχει της πόλεως της Σκοπέλου περίπου 8 λεπτά της ώρας. Εκεί, κατά τους πρώτους μήνας του 1903 ανήγειραν οι κάτοικοι στήλη αναμνηστική του μαρτυρίου, ήν έγλυψεν ο εκ Κύθνου Νικόλαος Ρόδιος και ο...
εκ Νάξου φίλος σχολάρχης Λάμπης Ιω. Τζιώτης επέγραψεν επ’ αυτής·

ΟΡΟΣ ΠΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ, ΕΝ Ω ΚΑΤΕΤΜΗΘΗ
ΤΙΜΙΟΝ ΚΑΡ’ ΑΣΕΒΩΣ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΗΝΟΣ
ΠΕΜΠΤΗΝ ΠΡΟΣ ΕΙΚΟΣΙ, ΤΡΙΣ Δ’ ΕΚΑΣΤΟΝ ΣΥΝ ΕΞΗΚΟΝΤΑ ΔΥΟ
ΕΤΗ, ΑΦ’ ΟΥ ΤΟΥΣ ΘΝΗΤΟΥΣ ΣΩΣΑΙ ΚΑΤΗΛΘΕ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΜΑΡΤΥΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΝ ΗΜΙΝ ΓΕΓΟΝΩΣ, ΤΡΙΣΜΑΚΑΡΙΣΤΕ ΠΑΤΕΡ,
ΣΚΕΠΕ ΤΗΝ ΝΗΣΟΝ, ΔΙΔΟΥ Δ’ ΗΜΙΝ ΦΩΤΙΣΜΟΝ
…»

Ένας θαυμάσιος τρούλος...
Το ξάφνιασμα από τα περίτεχνα έργα που βλέπαμε και φωτογραφίζαμε συγχρόνως το διαδέχθηκε η αγανάκτηση για την καταστροφή και την παραμέληση της αναμνηστικής στήλης του μαρτυρίου, η οποία αν είχε συντηρηθεί και διατηρηθεί στην αρχική της μορφή, θα ήταν ακόμα ισχυρότερο σημείο αναφοράς για την Σκόπελο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο αγγειοπλάστης Νίκος Ρόδιος, εγγονός του εκ Κύθνου Νίκου Ρόδιου, ο οποίος “έγλυψεν” την στήλη πριν από 112 χρόνια, έχει την πρόθεση να επιμεληθεί και να ανακατασκευάσει τα περίτεχνα κεραμικά, αναδεικνύοντας ένα κόσμημα στην είσοδο της πόλης.







1 σχόλιο:

  1. Όφείλουμε νὰ περιφρουρήσουμε αὐτὸν τὸν χῶρο καὶ νὰ τὸ σεβόμαστε. Γιατὶ δὲν εἶναι μόνο ἕνας ἰερός χῶρος, ἀπὸ τοὺς πλέον ἁγιασμένους στὴ Σκόπελο, ἀλλὰ καὶ ἕνα μνημεῖο τέχνης, κορυφαίας τέχνης, τὴν ὁποία, εὐτυχῶς, μᾶς τὴν ἀποκάλυψε ἡ πρόσφατη καταιγίδα. Ὡστόσο, καλὸ θὰ εἶναι νὰ θυμηθοῦμε κι ἐκεῖνον ποὺ ἔγραψε τὶς ἱστορικὲς πληροφορίες, γιατὶ εἶναι ἀπὸ τοὺς λησμονημένους λογίους τῆς Σκοπέλου. Εἶναι ὁ πολὺς Νικ. Γ. Γεωργάρας...Ἀλήθεια, πότε θὰ τιμηθεῖ; π. κ. ν.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.