Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Ψαρεύοντας και “τρώγοντας” -αναπόφευκτα- απορρίμματα (φωτογραφίες)

Κάποια από τα "υδάτινα σκουπίδια" περνούν και στο στομάχι μας
Η θάλασσα έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο κάδο απορριμμάτων, όπου μπορείς να βρεις τα πάντα… Ό,τι περιέχει ο κάδος απορριμμάτων στο σπίτι μας, όπως μπουκάλια, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων και κουτάκια αναψυκτικών και μπίρας βρίσκονται στη θάλασσα και κυρίως στο βυθό. Είναι τα "υδάτινα σκουπίδια", τα οποία όταν καταλήξουν σε μεγαλό βάθος είναι δύσκολο να τα συλλέξεις.


Για τα σκουπίδια του βυθού ανέλαβαν δράση αλιείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ψαρεύοντας απορρίμματα»!


Το πρόγραμμα Fishing for Litter «Ψαρεύοντας απορρίμματα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη περιλαμβάνει τη συμμετοχή του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων βασισμένο στο πρωτόκολλο OSPAR Agreement 2017-081. Το Ίδρυμα συνεργάζεται με την iSea η οποία και έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος στο βόρειο Αιγαίο.

Οι επαγγελματίες αλιείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συλλέξουν θαλάσσια απορρίμματα που συσσωρεύονται στα δίχτυα τους ως μέρος της συνήθους αλιευτικής τους δραστηριότητας και να τα καταγράψουν σε φόρμα καταγραφής που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Αυτά στη συνέχεια αποθηκεύονται επί του σκάφους σε μεγάλους σάκους που προσφέρονται από το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγηθούν στην ακτή με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος αποτελούν:
Η ευαισθητοποίηση της αλιευτικής βιομηχανίας και η αλλαγή των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων αλιευτικής βιομηχανίας,
Η απομάκρυνση θαλασσίων απορριμμάτων, και
Η καταγραφή των απορριμμάτων που προκύπτουν κατά την αλιευτική δραστηριότητα της μέσης αλιείας.

Το 2019, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, το Fishing For Litter υλοποιήθηκε πιλοτικά στα λιμάνια της Μηχανιώνας και της Καβάλας με τη συμμετοχή οκτώ αλιέων. Το 2020, το πρόγραμμα επεκτάθηκε στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου με τη συμμετοχή εννέα αλιέων. Για το 2020, το Fishing For Litter έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και θα συνεχίσει να υλοποιείται για όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, και του Βόλου που συγκεντρώνουν περίπου το 43% των νηολογίων τράτας στην Ελλάδα.





ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ↓↓↓

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις ελληνικές θάλασσες