Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

"Η Σκόπελος δημιουργεί" | Εγκαίνια μιας υπέροχης έκθεσης ζωγραφικής της Μαρίας Φάλκου (φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία του Δημάρχου Σκοπέλου, των δύο αντιδημάρχων, της κας Μαρίας Σοφικίτου - Σίσκου, δημοτικής συμβούλου και υπεύθυνης του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου Σκοπέλου, της κας Μαρίας Σάββα, δημοτικής συμβούλου, καλλιτεχνών και φιλότεχνων της Σκοπέλου, πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Μαρίας Φάλκου με θέματα, όπως το γέμισμα των λαϊνιών στο Λούκι, το άπλωμα των δαμάσκηνων, το κολατσιό στο διάλειμμα από το αμυγδαλομάζωμα, οι παρέες στην γειτονιά, τα οποία εντυπωσίασαν τους επισκέπτες, οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, συγχαίροντας τη ζωγράφο για τα υπέροχα έργα της.

«Συνεχίζοντας τις Πολιτιστικές μας εκδηλώσεις "Καλοκαίρι 2020", ανοίγουμε ένα κύκλο καλλιτεχνικών εκθέσεων με τίτλο "Η Σκόπελος Δημιουργεί!" Απόψε έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε την Μαρία Φάλκου, από τη Γλώσσα, αυτοδίδακτη ζωγράφο, να χαρούμε και να θαυμάσουμε τα έργα της...» είπε η κα Μαρία Σοφικίτου - Σίσκου ανοίγοντας την έκθεση και κάλεσε τον Δήμαρχο Σκοπέλου να πάρει το λόγο.


Ο κ. Σταμάτης Περίσσης μεταξύ άλλων είπε:
«Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, μια χρόνια μέσα σε μια πανδημία. Αυτό περιορίζει πάρα πολύ τις δυνατότητες των πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων... Είχαμε δουλέψει από την 1η Σεπτεμβρίου για να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων... Δυστυχώς ανατράπηκαν όλα...

[...] Η παρουσία ενός καλλιτέχνη, ιδιάτερα αυτοδίδακτου, λαϊκού, στον τόπο μας είναι πάρα πολλή σημαντική, διότι εκτός όλων των άλλων, δίνει ερεθίσματα σε πολλούς ανθρώπους διαφόρων κατηγοριών...

Επιπλέον είναι σημαντικό για ένα τόπο να τιμά τους ανθρώπους που δημιουργούν και ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τα έργα τους...»

Ο Ηλίας Προκοπίου για την Μαρία Φάλκου

Την παρουσίαση της ζωγράφου στο κοινό έκανε ο επί μία δεκαετία φίλος της και επίσης αυτοδίδακτος ζωγράφος Ηλίας Προκοπίου ο οποίος είπε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Μαρία Φάλκου που επέλεξε να "αναθέσει" σε μένα την ευθύνη να μιλήσω γι' αυτήν.

Για την Μαρία Φάλκου άνθρωπο, που την τραυματίζει και την πονάει ό,τι θίγει και προσβάλλει την ζωή, ό,τι κακοποιεί το φυσικό αλλά και το δομημένο περιβάλλον, ό,τι υποβαθμίζει την αισθητική, ό,τι δεν συμβάλλει στο να γίνει πιο δίκαιος και πιο όμορφος ο κόσμος.

Για την Μαρία Φάλκου καλλιτέχνη, που η φύση στάθηκε τόσο γενναιόδωρη απέναντι της χαρίζοντας της τόσα ταλέντα, που ό,τι πέσει στα χέρια της -σύρμα, ξύλο, βότσαλο κλπ- θα βγει απ' αυτά έργο τέχνης.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποια απ' αυτά:

Εκπληκτικής ομορφιάς συνθέσεις σε ξύλινες ή χάρμποτ επιφάνειες που καλύπτει με τζάμι, από αποξηραμένα φυτά και άνθη που η ίδια μαζεύει και αποξεραίνει. Με τέτοια έργα έχει κάνει παλιότερα εκθέσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Γλώσσα.

Γράφει ποίηση και ελπίζω σε κάποια βραδιά ποίησης, όχι πολύ μακριά από σήμερα να την απολαύσουμε να απαγγέλει ποιήματα της.

Διάφορες δημιουργίες με ψυχρό πυλό, όπως πεταλούδες, κοσμήματα, λουλούδια, κλπ.

Συνθέσεις σε χαλκό, με φύλλα κισσού και κληματαριάς.

Ζωγραφική με την τοπική ενδυμασία σε πιάτα.

Μέχρι παραμύθια με μηνύματα και υψηλούς συμβολισμούς έχει γράψει, τα οποία εικονογράφησε και με βιβλιοδεσία δική της τα έκανε έναν τόμο με εξώφυλλο υπέροχη ζωγραφιά της!

Και πολλά ακόμα, όπως ασπροκέντημα, φωτογραφία και άλλα.

Αυτά όμως αφορούν το σκέλος το καλλιτεχνικό, γιατί και στο τεχνικό σκέλος είναι πράγματα, που ό,τι φανταστεί κανείς μπορεί να κάνει. Από το να χτίσει μέχρι να κάνει μαραγκοδουλειές, αυτό είναι που εγώ την ονομάζω "μαστροΜαρία"!

Αλλά η Μαρία Φάλκου είναι κυρίως ζωγράφος, αυτοδίδακτη ζωγράφος. Το ύφος της ζωγραφικής της έχει στοιχεία από τα ρεύματα τόσο του νατουραλισμού, όσο και του ιμπρεσιονισμού.

Θα είναι κοντά 3 μήνες από τότε που βρέθηκα μπροστά σε μια έκπληξη, όταν σε μια από τις  συχνές επισκέψεις μας στο σπίτι της έφερε ένα μπλοκ μεγάλων διαστάσεων με ζωγραφιές  για να το ξεφυλλίσουμε. Αν και γνωριζόμαστε δέκα χρόνια, αυτά τα έργα της τα έβλεπα για  πρώτη φορά, μου τα έδειχνε για πρώτη φορά! Από τις πρώτες κιόλας εικόνες εντυπωσιάστηκα και η αυθόρμητη αντίδραση μου ήταν να πω πως εδώ έχουμε να κάνουμε με τον θηλυκό Θεόφιλο!

Επρόκειτο για τα έργα που σήμερα εκτίθενται εδώ, στην  έκθεση που τώρα εγκαινιάζουμε και τόσο τα θέματα, όσο και το ύφος δεν έχουν καμιά συγγένεια με ό,τι μέχρι τότε γνώριζα για την ζωγραφική της  Μαρίας. Δεν ξέρω πόσο εύκολα ή πόσο δύσκολα κατάφερε να πετύχει αυτή την αρμονία, ανάμεσα στο ύφος και στο θέμα, δεν γνωρίζω ακόμα αν στην ζωγραφική ετούτο ή εκείνο το ύφος κουμπώνει αρμονικά με το θέμα ενός έργου και το αναδεικνύει, η γνώμη μου πάντως είναι πως στην περίπτωση των έργων της Μαρίας Φάλκου, το ύφος της λαϊκής ζωγραφικής έδεσε αρμονικά με τα θέματα που είναι σκηνές από την καθημερινή ζωή των απλών λαϊκών ανθρώπων.

Σχεδόν στο σύνολο τους αυτά τα έργα αποτελούν μια σειρά, έναν κύκλο έργων ύμνο προς τον τόπο της και τους ανθρώπους του, της Γλώσσας Σκοπέλου.

Πριν περίπου μισό αιώνα η Μαρία σαν παιδί τότε αποθήκευε στην μνήμη της τις εικόνεςπου την εντυπωσίαζαν, εικόνες από τον συνεχή και δύσκολο αγώνα των ανθρώπων της οικογένειας της, πριν απ' όλα αλλά και των συγχωριανών της να κερδίσουν την ζωή. Σκηνές από την παραγωγική δραστηριότητα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των αμυγδάλων και τω  δαμάσκηνων. Εικόνες από τις γειτονιές τις γεμάτες από την ανθρώπινη επικοινωνία και ζεστασιά, με την ξεχωριστή παρουσία των γέλιων και φωνών και της παιδικής ανεμελιάς, εικόνες από τα παιδικά παιχνίδια και τις σκανδαλιές τους.

Αυτές τις εικόνες ανέσυρε από την μνήμη της, όταν πια σαν ζωγράφος μπορούσε να τις κάνει έργα τέχνης - ύμνο, σ' αυτό που τόσο πολύ αγαπάει, τον τόπο της και τους ανθρώπους του!

Ελπίζω και εύχομαι να 'ναι πάντα καλά, να εμπνέεται και να δημιουργεί έργα που θα αναβαθμίζουν την αισθητική μας, που κάποιους από αδιάφορους θα τους κάνει εραστές της τέχνης και κάποιους άλλους, που μπορεί να κρύβεται μέσα τους το "μικρόβιο" του δημιουργού, να το ερεθίσει και να τους μπάσει στον χώρο των δημιουργών.

Καλή επιτυχία!»

Στο κλείσιμο τον λόγο πήρε η ζωγράφος Μαρία Φάλκου, η οποία μεταξυ άλλων είπε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Σταμάτη Περίσση για τα καλά του λόγια και όχι μόνο. Έχω να σας πω πως κάποτε μου έδωσε την ευκαιρια να κάνω ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα· να μεταφέρω τις όποις γνώσεις μου στη ζωγραφική σε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών και ενηλίκων της Γλώσσας. Η εμπειρία που αποκτήθηκε και οι γνώσεις που έδωσα και πήρα, ήταν για μένα καθοριστικές για την περαιτέρω εξέλιξή μου.

Ακόμα να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο Ηλία Προκοπίου, που και αυτός από τη δική του πλευρά είπε αυτά που γνωρίζει για μένα στο διάστημα της δεκάχρονης φιλίας μας.

Τέλος να ευχαριστήσω και όλους εσας που με τιμήσατε με την παρουσία σας...»

Info:
Δημοτικό Καφενείο Σκοπέλου

Από τις 9 μέχρι 16 Αυγούστου
Καθημερινά από 18:00 έως 22:00

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Σκοπέλου 2020, με τίτλο "Η Σκόπελος δημιουργεί".