Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αντί λύσης στο πρόβλημα, το μπαλάκι στους Δήμους και την τοπική κοινωνία

Επιστολή προς τους δημάρχους Σκοπέλου, Σκιάθου και Αλοννήσου έστειλε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με τις οποίες τους ενημερώνει για τις «δυσκολίες αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις Σποράδες», ρίχνοντας το μπαλάκι στους καθηγητές οι οποίοι αρνούνται για οικονομικούς λόγους να υπηρετήσουν στα νησιά μας και ζητώντας από τον Δήμο και την τοπική κοινωνία «να εξυπηρετήσουν κοινωνικά και οικονομικά τους εκπαιδευτικούς»!
Μέρος της επιστολής Δοδοντσάκη
Στην επιστολή του ο κ. Δοδοντσάκης ζητά από τους Δημάρχους την αύξηση των θέσεων των βρεφονηπιακών σταθμών (!) για εξυπηρέτηση των παιδιών των εκπαιδευτικών, την εξασφάλιση χαμηλών ή μηδαμινών ενοικίων γι΄ αυτούς και εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια!
Μετά από αυτά τα αιτήματα, αντί λύσης στο πρόβλημα, ο...
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έστειλε στον υπουργό Παιδείας την παρακάτω επιστολή, την οποία κοινοποιεί στον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και στον Δ/ντη ΔΕ Μαγνησίας.
Η επιστολή
«Με αφορμή την απαράδεκτη επιστολή (αρ. πρωτ. 18314/18-11-2012) του διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας κ. Δοδοντσάκη, προς τους δήμους και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των Βορείων Σποράδων θέλουμε να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αγανάκτησή μας για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων μας:
α) Καθηγητές που λείπουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς (φυσικός-μαθηματικός)
β) Καθηγητές που αποσπάστηκαν από τον Σεπτέμβρη και δεν έχουν φύγει γιατί δεν βρέθηκαν αντικαταστάτες, πράγμα που δημιουργεί απαράδεκτη κατάσταση προσωρινότητας τόσο για τους ίδιους όσο και για το σχολείο.
γ) Κάλυψη μαθημάτων από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων και πολλές φορές με υπερωρίες.
δ) Αποσπάσεις για το εξωτερικό αρχές Δεκέμβρη(!!!) χωρίς, σε αντίθεση με την προαναφερθείσα περίπτωση να αντικατασταθεί ο καθηγητής, με αποτέλεσμα οι μαθητές να πάψουν να διδάσκονται το αντίστοιχο μάθημα και να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο σχολείο.
Μπροστά σ’ αυτά τα προβλήματα κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις:
-Τα κενά ήταν γνωστά από τον Ιούνιο, συνεπώς έπρεπε έγκαιρα να αντιμετωπιστούν. Επίσης οι υπουργικές αποσπάσεις πρέπει να γίνονται μέχρι τέλος Αυγούστου το αργότερο.
- Υπάρχει όντως μεγάλο πρόβλημα, με τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους και αυτό οφείλεται:
α) Στο γεγονός ότι έχει καταργηθεί το σημαντικότερο κίνητρο γι’ αυτούς, που είναι η μοριοδότηση για διορισμό. Έτσι, έρχονταν στα νησιά μας στο παρελθόν ακόμη κι αν ήταν οικονομικά ασύμφορο γι’ αυτούς.
β) Το σημαντικότερο πρόβλημα τώρα είναι η δραματική μείωση των μισθών πράγμα που πλήττει ιδιαίτερα τους αναπληρωτές/ωρομίσθιους οι οποίοι δεν πληρώνονται όλο το χρόνο – ας μη μεταθέτουμε τις ευθύνες άλλού-.
γ) Όταν καλούνται αναπληρωτές (φυσικός –μαθηματικός) τον Δεκέμβριο είναι φυσικό να αρνηθούν γιατί κάτι θα έχουν κάνει μέχρι εκείνη την στιγμή για δουλειά (φροντιστήρια – ιδιαίτερα) και δεν γίνεται να είναι ασυνεπείς.
Μην ξεχνάτε βέβαια πως έχουμε ντόπιους καθηγητές που στάλθηκαν αναπληρωτές στις Κυκλάδες!!! άλλους που κάθονται και άλλους που είναι διορισμένοι και περιμένουν απόσπαση για εδώ.
δ) Η πιθανότητα επίσης να δουλέψουν σε παραπάνω από ένα σχολεία με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους (Γλώσσα 35 χλμ, Έλιος 25 χλμ) με δικά τους έξοδα, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά. Τα πανάκριβα εισιτήρια δεν είναι θέμα των δήμων. Είναι θέμα κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής που ευνοεί πλήρως τους πλοιοκτήτες. Όσες προσπάθειες κάναμε στο παρελθόν για ειδικές τιμές σε (καθηγητές, δημ. υπαλλήλους, εκδρομές σχολείων κ.λπ.) απέβησαν άκαρπες. Επειδή το θέμα είναι ζήτημα ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ για όλους τους νησιώτες (100 ευρώ πήγαινε - έλα στον Βόλο) θα παρακαλούσαμε τον κ. Δ/ντη ΔΕ την αγωνία του να τη διαβιβάσει πρώτα στα αρμόδια υπουργεία.
Με ποια κονδύλια και τι χρήματα θα κάνουν οι δήμοι βρεφονηπιακούς σταθμούς τη στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι σταθμοί κλείνουν ή υποβαθμίζονται ελλείψει πιστώσεων; Όσο για τα ενοίκια, φέτος είναι πολύ φτηνότερα και δεν είναι το κύριο πρόβλημα, όπως αναφέρει στην επιστολή του, αγνοώντας όλες τις προαναφερθείσες παραμέτρους.
Η σωστή λειτουργία των σχολείων –σύμφωνα με το Σύνταγμα- είναι υποχρέωση του κράτους και όχι των δήμων και των τοπικών κοινωνιών που μόνο επικουρικά μπορούν να συμβάλουν. Οι ευθύνες των δήμων έγκεινται στη διεκδίκηση των απαραίτητων, για τη λειτουργία των σχολείων, κονδυλίων. Και αν δεν φέρουν αποτέλεσμα οφείλουν να καταγγείλουν τις πολιτικές που οδηγούν τη χώρα μας και το νησί μας στο μαρασμό.
Ζητούμε άμεση λύση στο θέμα αναπληρωτών/ωρομισθίων με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη της περιφέρειας (επίδομα ενοικίου ή επίδομα δυσπρόσιτων περιοχών).
Ζητούμε άμεσα διορισμό μαθηματικού και φυσικού και άμεση αντικατάσταση του αποσπασθέντος καθηγητή Γερμανικών.
Με την οφειλόμενη τιμή
Εύη Ταλαδιανού
Πρόεδρος Δ.Σ.»

22 σχόλια:

  1. τωρα ισως αλλα καποτε οχι, δεν αρνουνταν τις θεσεις για οικονομικους λογους αλλα γιατι ηθελαν την ζωαρα και τις ανεσεις στις πολεις .... βλεπετε τρια μικρα νησακια δεν μπορουν να προσφερουν και πολλα ...

    οσο για τους δημους, ειναι ηδη ολοι υπερχρεωμενοι, τι ακριβως να αναλαβουν, να φτιαξουν κλπ??? ρε εσεις εκει πατε καλα?? αντε κουνηθείτε λιγο απο τις θεσαρες σας, βγειτε εξω απο τις γραφειαρες σας και δειτε οντως τι συμβαινει τριγυρω σας ...

    Ε.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φίλε μου παράτησε εσύ την οικογένειά σου και πήγαινε να στήσεις δεύτερο σπιτικό με 700 ευρώ το μήνα ...
    δουλευόμαστε μωρέ;
    πάλι καταφέρνουν να μας βάζουν σε στρατόπεδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το κανω συνεχως φιλε! ολοι θελουμε να δουλευουμε μεσα στο σπιτακι μας αλλα τι να κανουμε δεν μπορουμε να το καταφερουμε ολοι!οποτε μη μου λες εμενα αυτα που λες, πηγαινε πες τα πουθενα αλλου .... εγω δεν ειχα ποτε το χρυσο το δοντι και οπου με στελνανε πηγαινα!χαλαρεσε λοιπον ...

      Ε.Κ.

      Διαγραφή
    2. κάτσε τότε άλλα τόσα χρόνια και πήγαινε όπου σε στέλνουν με όσα λεφτά γουστάρουν, μη μιλάς, σκύψε το κεφάλι και άσε τους άλλους να παλεύουν.
      μην το παίζεις έξυπνος στις πλάτες άλλων και μη σχολιάζεις αφού επέλεξες την υποταγή.

      Διαγραφή
    3. μου φαινεται οτι εισαι οτι να ναι και δε ξερεις τι λες. Δε με γνωριζεις, δε ξερεις τι κανω και πως ενεργω οποτε μουγκα! μιλα για την δικια σου καταντια ... αντε για να μη τα παρω και μιλησω πολυ χειροτερα! καραβολεμενα!που με το μεσον αλλοτε πασοκ και αλλοτε νδ σας εστελναν μεσα στα σπιτακια σας! αι σιχτιρια που ανοιγετε και στοματα και δεν ξερετε τι λετε ...

      εγω πηγαινω οπου με στελνουν ουτε για 900 ευρω μεγαλε με ενα σωρο πτυχια! και ποιος παλευει ακριβως? αυτοι που εμαθαν με τα χρυσα τα δοντια να βολευονται? βρε αι σιχτιρια βραδιατικα....

      Ε.Κ.

      Διαγραφή
    4. φυσικά και δεν ξέρω τι κάνεις αλλά εσύ έγραψες "όπου με στέλνανε πήγαινα".
      άμα πάλι θες να κράξεις τους πάντες κάνε το με ονοματεπώνυμο.
      όσο και να εκνευρίζεσαι, ανώνυμα δεν πείθεις κανέναν.

      εκφράσεις του στυλ "μούγκα", "καραβολεμενα", "σιχτίρια", κράτησέ τες για τα φιλαράκια σου.
      σιγά μην τα κάνουμε και πάνω μας επειδή δε μπορείς καν να σκεφτείς ότι υπάρχει και η άλλη άποψη μεγάλε ...

      Διαγραφή
    5. ΚΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ,ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΜΑΧΗΤΗΣ!!! ΕΛΠΙΖΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΧΗΤΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΦΡΑΠΕΔΙΑΣ ....

      Διαγραφή
    6. απαξιώ πλήρως να σου ξανααπαντήσω ... δεν θα πεσω στο επιπεδο σου ...

      Ε.Κ.

      Διαγραφή
    7. ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΑΠΟΡΩ, ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΝΑΤΕ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!!!!

      Μ.Κ.

      Διαγραφή
  3. και επιτέλους ας τελειώνει το παραμύθι με τα λεφτά που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί.
    από τα επίσημα στοιχεία του προηγούμενου προϋπολογισμού, το Υπουργείο Παιδείας "κοστίζει" 5,2 δις το χρόνο και από αυτά οι μισθοδοσία είναι 92 εκατομμύρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα χρηματα που παίρνουν οι εκπαιδευτικοι για τη δουλεια που κανουν οι περισσοτεροι δεν τα αξιζουν! γιατι αν ηταν ιακανοι και καλοι δεν θα ετρεχαν τα παιδια στα φροντηστήρια. και το άλλο, πόσες μερες του χρόνου δουλευει ενας εκπαιδευτικος???? για συγκρινε με αλλους και τοτε πες μας αν τα αξοζουν ...

      Ε.Κ.

      Διαγραφή
    2. πήγαινε να τους αξιολογήσεις λοιπόν αφού είσαι τόσο μεγάλος γνώστης και πες μας ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί έτσι για να ξέρουμε
      και να μας πεις και πόσα να παίρνει ο καθένας.

      αλήθεια αφού πολλοί στην κοινωνία μας σκέφτονται σαν κι εσένα γιατί το καθηγητηλίκι το έχετε του πεταματού;
      μια χαρά βόλεμα θα ήταν για τα παιδιά σας!

      η σύγκριση με ποιον να γίνει με μια κομμώτρια που δεν ξέρει να γράφει και παίρνει 10 ευρώ για ένα τέταρτο δουλειάς για παράδειγμα;

      Διαγραφή
    3. Η κομμώτρια την οποία απαξιώνεις, επειδή δεν ξέρει να γράφει, κουρεύει καλά για να έχει πελάτες και να την πληρώνουν γι αυτό που κάνει.
      Οσο για τους εκπαιδευτικούς, αυτούς θα τους αξιολογήσουν τα όργανα που είναι υπεύθυνα γι αυτό.Αλλά στην Ελλάδα για ποιά αξιολόγηση μιλάμε.Το θέμα μας όμως δεν είναι πόσο καλά κάνουν ή δεν κάνουν την δουλειά τους οι δάσκαλοι.Είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δη το οικονομικό, ώστε να αρνούνται να υπηρετήσουν στα νησιά.Το πρόβλημα πρέπει να το λύσει το κράτος δίνοντας κίνητρα.

      Διαγραφή
    4. λοιπον φιλαρακι, θα σου μιλησω τελικα ετσι οπως σου αξιζει!φαινεται απο το επιπεδο μορφωσης που εχουν τα παιδια πλεον γιατι ποσο καλοι ή οχι ειναι οι εκπαιδευτικοι!!! ρε μηπως εισαι του κλαδου γι αυτο και κοπτεσαι??? μαλλον!!!
      χεστηκα για το ποσο παιρνουν γιατι το ξαναειπα παραπανω! γι αυτα που κανουν δεν αξιζουν ουτε 500 ευρω. Το καλοκαιρι καθισιο 3 μηνες, χριστουγεννα πασχα 15 ημερες και χωρια αργιες κλπ! εγω λοιπον δουλευω και σε αργιες και Σαββατοκυριακα και καλοκαιρι!δικαιουμε αδεια ουτε μηνα!γι αυτο μουγκα! οσο για την κομμωτρια που απαξιωνεις ασχολειται ενα τεραρτο, παίρνει 10 ευρω αλλα κανει δουλεια! οι περισσοτεροι εκπαιδευτικοι στο σχολειο τα ξινουν για να δουλεψουν το βραδυ στα ιδιωτικα φροντιστηρια τους! .....

      Ε.Κ.

      Διαγραφή
    5. τέτοια βαθυστόχαστη ανάλυση ούτε ο Καστοριάδης!
      την απαξίωση φωστήρα μου που την είδες;

      Διαγραφή
    6. Προς Ε.Κ.
      Προφανώς δεν είσαι του κλάδου, για το λόγο αυτό να σε ενημερώσω ότι οι καθηγητές αξιολογούνται καθημερινά από τους μαθητές τους. Οι νέοι έχουν την αλάνθαστη ικανότητα -ανόθευτη από μικροσυμφέροντα- να διακρίνουν τον ικανό, τον ανίκανο, το μορφωμένο, τον τεμπέλη, το δάσκαλο με ενδιαφέρον και αγάπη προς αυτούς. Η δική τους αξιολόγηση τσακίζει κόκαλα, γιατί η απαξίωση στο βλέμμα τους είναι ό,τι χειρότερο για τους εκπαιδευτικούς. Και ανάλογα η επιβράβευση και η δική τους εκτίμηση είναι ό,τι πολυτιμότερο. Όμως αυτό δεν μπορείς να το καταλάβεις, εάν δεν έχεις μπει σε τάξη. Δεν εξαρτώνται όλα μόνο από το χρήμα...
      Κ.Τ.

      Διαγραφή
    7. Κ.Τ. μπορει να μην ειμαι καθαρα του κλαδου αλλα προσωπικα εχω μπει σε ταξη και ολα αυτα που αναφερεις τα εχω δει. ΣΥΜΦΩΝΩ απολυτα μαζι σου, δεν διαφωνω σε κατι ...

      τεσπα, για μενα προσωπικα εχει κλεισει το θεμα.

      ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ...

      Ε.Κ.

      Διαγραφή
  4. Τα παιδιά δεν μπορούν να χάνουν την παπαγαλία για χαζομάρες και να μαθαίνουν σε νοοτροπίες απεργίας και διεκδίκησης που θα επιφέρει χάος στην κοινωνία , πρέπει να τελειώνουν το σχολειό στην ώρα τους και να γίνουν γρανάζια στο σύστημα , αν δεν θέλετε κύριοι (να μην γινόσασταν εκπαιδευτικοί με τα χεριά δεμένα από τους επιθεωρητές και παπαγαλολάγνοι) να φύγετε να έρθουν άλλοι και αν δεν θέλουν και οι άλλοι να του δίνει η δημόσια παιδία και να έρθουν ιδιωτικά σχόλια με αξιολογήσεις και δεν συμμαζεύετε να γίνει η δουλεία σωστά.
    Κοιτά να δεις παραλογισμό, πάει το σύστημα να πέσει από μόνο του χωρίς επανάσταση και αίμα και δεν το αφήνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οποιος δεν επιθυμεί να εργαστεί στα νησιά,γιατί αντιμετωπίζει όλα τα παραπάνω προβλήματα που αναφέρονται στο έγγραφο του Δ/ντή της Δευτεροβάθμιας, έχει τη δυνατότητα να παραιτηθεί. Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να στελεχώσει τα σχολεία με εκπαιδευτικό προσωπικό.Ας καλέσει λοιπόν τους άνεργους εκπαιδευτικούς που είναι ντόπιοι και έχουν σπίτια στο νησί και εδώ ζουν οι οικογένειές τους.Το πρόβλημα πρέπει να το λύσει το Κράτος και όχι ο Σύλλογος Γονέων και ο Δήμος. Και στο κάτω κάτω ας τα κλείσουν τα σχολεία,γιατί διαμαρτυρόμαστε αφού στέλνουμε τα παιδιά μας στα φροντιστήρια από το Δημοτικό,ας τα έχουν μόνο για εξεταστικά κέντρα.Εχω και άλλη λύση να προτείνω να πληρώνουμε εμείς τους εκπαιδευτικούς αντί να πληρώνουμε τους φροντιστές και έτσι θα μας έρθει πιό φτηνά και δεν θα μας κρατάει και επιπλέον φόρους το κράτος για την ανύπαρκτη εκπαίδευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τέλεια!
      και μετά να κλείσουμε και τα νοσοκομεία αφού οι γιατροί τα παίρνουν και να μείνουν μόνο οι ιδιώτες, πάει και αυτός ο βραχνάς των κρατήσεων από εμάς.
      και μετά να κλείσουν και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις και να πάμε όλοι στα σούπερ μάρκετ που είναι τίμια.

      και στο τέλος να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να χαμογελάσουμε ...

      Διαγραφή
  6. Μπραβοοο!!!!Τοσα χρονια Ελληναρες μου για το δημοσιο που προσπαθουσαμε να βολεψουμε τα παιδια μας ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ αυτη την αρρωστια της πελατιακης σχεσης με τα σεβαστα πολιτικα στελεχη καθε κομματικης παραταξεως,οσοι τα καταφεραμε καναμε σιγη,οσοι παλι δεν τα καταφεραμε διατυμπανιζαμε τα κακως κειμενα του δημοσιου.Μεχρι πριν λιγο ειχαμε γευτει την ποιοτητα των υπαλληλων απο το 1985 και μετα και τωρα ας γευτουμε την ποιοτητα κεινων των υπαλληλων που παιδια μας τοτε ειχαμε βολεψει, αλλα τωρα να σημειωσουμε οτι ειναι πλεον απληρωτοι.Με 13,33 Ευρω ημερησια.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΑΣ??? Δωσαμε στα παιδια μας να κουνανε την κομματικη σημαια,τα ΠΑΙΔΙΑ μας την πεταξαν στα μουτρα την κομματικη σημαια αυτη,ΕΜΕΙΣ παλιτην σηκωσαμε και την ξανα κουνησαμε απο το 2000 και μετα!!!! ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ ΤΩΡΑ??? ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ. Σας ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.