Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ομιλίες για την καθαριότητα και την ανακύκλωση σε σχολεία της Σκοπέλου

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών όλου του νησιού, ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Φύβγας και η αντιπρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σκοπέλου Ελένη Χαννά, βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Γυμνάσιο Σκοπέλου και μίλησαν στους μαθητές για την ανακύκλωση και πως μέσα από αυτή θα βελτιωθεί η εικόνα του νησιού μας, αλλά και θα αυξηθεί η διάρκεια «ζωής» του ΧΥΤΑ, αφού με την ανακύκλωση πολλά «σκουπίδια» δεν θα καταλήγουν σ' αυτόν.
Στην ομιλία του σχετικά με την ανακύκλωση ο αντιδήμαρχος είπε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, γυαλιού, λαμπτήρων, μπαταριών και μαγειρικών λαδιών.
Στο διάστημα αυτό έχουν “φύγει” από το νησί 20 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και στο άμεσο διάστημα ακόμη 10 τόνοι. Στην ανακύκλωση γυαλιού στους μπλε κάδους έχει συγκεντρωθεί, με τη βοήθεια επαγγελματιών, 7-8 τόνους. Στα άμεσα σχέδια του Δήμου είναι η υπογραφή σύμβασης με εταιρία που θα αναλάβει την ανακύκλωση πλαστικού, χαρτιού και αλουμινίου...»
Στη συνέχεια ο δημοτικός αστυνόμος κ. Νικολάου ενημέρωσε τους...
μαθητές για τον κανονισμό καθαριότητας.
Οι μαθητές άκουσαν με ενδιαφέρον τους ομιλητές, συμμετείχαν στο διάλογο και δήλωσαν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την ανακύκλωση, ζήτησαν δε από τον αντιδήμαρχο και την κα Χαννά να βάλουν και στο προαύλιό τους κάδους ανακύκλωσης.
Η ενημέρωση των μαθητών άρχισε την περασμένη Τρίτη στο Πεπαρήθειο, σήμερα σειρά είχε το Γυμνάσιο Σκοπέλου και θα ακολουθήσουν το Λύκειο Σκοπέλου και τα σχολεία της Γλώσσας και του Κλίματος.

3 σχόλια:

  1. Η λύση δεν είναι η ανακύκλωση για να απενοχοποίησουμε την υπερκατανάλωση στα μικρά παιδιά. Τα μικρά παιδιά είναι το μέλλον μην δηλητηριάζουμε το μέλλον. Είναι προτιμότερο να τα μάθουμε να ζουν έξω από την προκλητή ζήτηση, να περιορίζουν τις ανάγκες και να επιζητούν τις καλύτερες τεχνολογίες που δεν θα χρειάζονται αντικατάσταση κάθε χρόνο.


    Ίσως να μην γνωρίζατε ότι ο υπολογιστής σας περιέχει στο εσωτερικό του ουσίες τοξικές και καρκινογόνες, Μόνο μια έγχρωμη οθόνη περιέχει κατά μέσο όρο 1,8-3,6 κιλά μόλυβδου που μπορούν να διοχετευτούν στο περιβάλλον, αν αυτή καταλήξει στην χωματερή.
    Έτσι όταν το αγαπημένο μας PC πάψει να λειτουργεί, μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο ηλεκτρονικό απόβλητο που χρειάζεται ανακύκλωση με αυστηρές προδιαγραφές.
    Όμως, οι ανεπτυγμένες χώρες, αντί να διαχειριστούν οι ίδιες τα ηλεκτρονικά τους σκουπίδια, βρίσκουν φτηνότερο να τα εξάγουν στις φτωχότερες. Υποχρεώνουν έτσι εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέξουν την δηλητηρίαση έναντι ενός δολαρίου την ημέρα για να ξεφύγουν από την πείνα και την απόλυτη φτώχια. Ταυτόχρονα η θάλασσα, τα ποτάμια, το έδαφος και ο αέρας του πλανήτη μολύνονται ανεπανόρθωτα, υπονομεύοντας την ζωή όλων μας.
    Κάθε χρόνο, έως και 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων φορτώνονται σε κοντέινερ και εξάγονται στην Κίνα, ώστε να ανακυκλωθούν και να επανενταχθούν στην αλυσίδα παραγωγής ως πρώτη ύλη. Εκεί το κόστος, είναι ως και τριάντα φορές χαμηλότερο απ' ότι σε ένα σύγχρονο κέντρο της Ευρώπης, της Αμερικής ή της Ιαπωνίας και το σημαντικότερο, τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος πολύ πιο «χαλαρά».
    Η πόλη Γκουιγιού στην Καντώνα της Νότιας Κίνας είναι ίσως μια τεράστια ψηφιακή χωματερή.
    Πάνω της στρατιές εξαθλιωμένων εργατών, άντρες γυναίκες και ανήλικα παιδιά έχουν στήσει μικρές παράγκες σχηματίζοντας νέα χωριά. Οι περισσότεροι είναι εσωτερικοί μετανάστες που παράτησαν τα σπίτια και τη γη τους στην επαρχία και ήρθαν να δουλέψουν στην νέα κερδοφόρα βιομηχανία προς 1,50 δολάριο την μέρα. Από την Ανατολή έως τη Δύση, μαζεύουν καλώδια, σφυροκοπούν εκτυπωτές, σπάνε οθόνες, καίνε πλακέτες και ξεχωρίζουν τσιπς με γυμνά χέρια. Η πρωτόγονη διαδικασία θανάτωσης του μηχανήματος-φετίχ του σύγχρονου δυτικού κόσμου, απελευθερώνει βαριά μέταλλα που εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα και προκαλούν τον θάνατο. Ο ενταφιασμός των υπολογιστών μολύνει το έδαφος και το νερό των ποταμών με κάδμιο, υδράργυρο, χρώμιο, κοβάλτιο, κάδμιο. Ο αέρας αναδύει μια βαριά χημική οσμή.

    Πηγή : ΕΞΑΝΤΑΣ κάντε copy – paste στην παρακάτω διεύθυνση για να ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2007-2008/90-digital-cemeteries-psifiaka-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολλή καλή αυτη η πρωτοβουλία, μακάρι να γίνουν παρόμοιες και για αλλα θεματα!!!

    Ε.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενημερώστε μας, σε ποια σημεία γίνεται ανακύκλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.