Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Σκιάθος / Ενημέρωση για την "ζώνη προστασίας" της Μονής του Αγίου Ιωάννη στον Πύργο

Από την Τοπική Επιτροπή Βορείων Σποράδων
της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού


Στις 27/5/2014 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέδωσε νέα απόφαση, ανακαλώντας την προηγούμενη, η οποία καθόριζε ζώνη προστασίας 30 μέτρων, για το μεταβυζαντινό μνημείο Άγιος Ιωάννης στον Πύργο.
Έληξε έτσι η κινδυνολογία και η προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες για θέματα άσχετα με την προστασία του μνημείου, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έξη σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία του νησιού και η προστασία του αρχικά υποστηρίχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, τους ενεργούς Συλλόγους και βέβαια την αρμόδια Υπηρεσία για την προστασία του μνημείου, του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τρεις εβδομάδες μετά την έκδοση της νέας απόφασης του ΚΑΣ και χωρίς να...
υπάρχει μέχρι τώρα άλλη δημοσίευση για το θέμα, η Τοπική Επιτροπή Βορείων Σποράδων αποφάσισε να δημοσιεύσει το παρόν δελτίο τύπου κλείνοντας έτσι τον κύκλο της ενημέρωσης για το θέμα.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο όταν με αφορμή την έναρξη των έργων επέκτασης του αεροδρομίου της Σκιάθου, όπου ο υπό διαμόρφωση νέος δρόμος που θα περιβάλλει την επέκταση του έργου, επρόκειτο να πλησιάσει σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από το μνημείο του Αγίου Ιωάννη στον Πύργο, δημιουργώντας περιβαλλοντικά προβλήματα στην γύρω περιοχή, θίγοντας την φυσιογνωμία του ίδιου του μνημείου, λόγω παραλήψεων στην αρχική μελέτη.
Αξίζει, να αναφερθεί ότι κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του εν θέματι έργου (αρχική και συμπληρωματική) το συγκεκριμένο μνημείο αγνοήθηκε παντελώς και δεν τέθηκε καν ζήτημα προστασίας του.
Αρχικά με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικού Συμβουλίου υπ. αριθμ. 205/2013, αποφάσισε να στείλει επιστολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες με θέμα την λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να μετατοπιστεί ο υπό διαμόρφωση δρόμος ανατολικότερα και να εξασφαλισθεί ικανή απόσταση από το μνημείο, όπως προβλέπει η οικεία νομοθεσία. Στη συνέχεια την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοποίησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Σε διάστημα λίγων ημερών από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιστολή με το ίδιο αίτημα απέστειλαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες, το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού και 9 Σύλλογοι και Φορείς του νησιού,μεταξύ αυτών και η Τοπική Επιτροπή των Β.Σποράδων, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση των αρμόδιων Υπηρεσιών, 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ΙΓ’ Εφορεία ΠΚΑ, με την πρώτη να επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή της στις 11 Νοεμβρίου, προς τους αναδόχους του έργου, τα εξής “Παρακαλούμε να σταματήσουν οι εκσκαφές στην περιοχή αυτή και να μας αποσταλεί η μελέτη του έργου για εξέταση από το αρμόδιο συμβούλιο, αφού ερευνηθεί η δυνατότητα μετακίνησης του οδικού άξονα ανατολικότερα, ώστε να μην θίγεται το μνημείο.”
Σχετικά δελτία τύπου είχαμε δημοσιεύσει στις 25 και 26/11 στον τοπικό τύπο.
Στη συνέχεια το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την μετατόπιση της περιμετρικής οδού σε απόσταση 30 μ. από την ΒΑ γωνία του περιβόλου της Μονής, χωρις να θίγει τον κύριο χώρο του αεροδρομίου. Μετά την τεχνική και νομική επεξεργασία της εισήγησης, υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση η οποία «εγκρίνει την επανέναρξη των εργασιών» στο επίμαχο σημείο.
Η έκδοση της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης προκάλεσε την αντίδραση της ΕΥΔΕ Αεροδρομίων Νοτίου Ελλάδος, η ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων, υπεύθυνη για τη μελέτη και κατασκευή του έργου. Φαίνεται πως η Πολιτεία δεν μπορεί να συντονιστεί προκαλώντας ίσως, εμπλοκές, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν μπορεί να βαραίνει με ευθύνες την τοπική κοινωνία, που έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει και να προτείνει στις αρμόδιες Υπηρεσίες θέματα προς εξέταση.
Ακολούθησε ένα διάστημα όπου επικράτησε η άκρατη κινδυνολογία, με αποτέλεσμα την ανάκληση της αρχικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συλλόγων, χωρίς ωστόσο να τύχουν αξιοποίησης από το ΚΑΣ.
Τελικά με την πρόσφατη νέα απόφαση του ΚΑΣ, σε συμβούλιο που προκάλεσε η ΥΠΑ, μετά και την απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ για την προστασία του μνημείου, η οποία με επιστολή της προς το ΚΑΣ ζητούσε να επανεξετασθεί το θέμα, δόθηκε λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει, υιοθετώντας την περιβαλλοντική προστασία του χώρου γύρω απο το μνημείο.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν υπήρξε στις προθέσεις μας όπως επανειλημμένα είχε διατυπωθεί, η δημιουργία εμποδίων στο έργο και οι μέχρι σήμερα ενέργειές μας ως Τοπική Επιτροπή, στόχο είχαν να συμβάλουν στην προστασία του μνημείου εκφράζοντας τις απόψεις της πλειονότητας των Τοπικών Φορέων, των Εκπροσώπων της Τοπικής Εκκλησίας και συνεπικουρούμενοι της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη, διότι η δική μας δράση που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν σταματά με το πέρας των εκλογών ούτε επηρεάζεται από ιδιωτικής φύσεως συμφέροντα και στηρίζεται αποκλειστικά στην ανιδιοτέλεια και την εθελοντική προσφορά.
Τοπική Επιτροπή Βορείων Σποράδων
Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.