Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα στη Γλώσσα

Του Αη-Γιαννιού στον Κλήδονα,
που τις φωτιές πηδούνε
οι κοπελιές ελπίζουνε
καλό γαμπρό να βρούνε...
Στις 24 Ιουνίου σε πολλά μέρη της ελληνικής υπαίθρου γιορτάζεται το γενέθλιο του Αη Γιάννη του Προδρόμου που ο λαός μας ονομάζει Αη Γιάννη Ριγανά ή Κλήδονα.

H γιορτή αυτή βρίσκεται προς στο τέλος Ιουνίου (Θεριστής) και συνδέεται με το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου). Θεωρείται γιορτή των ξωμάχων, γιορτή του βουνού και του κάμπου. Η παράδοση θέλει τον Άγιο ν' ανεβαίνει στα βουνά και να ευλογεί τα βότανα της του βουνού, που με την ευλογία αυτή αποκτούν ευωδία και θεραπευτική δύναμη. Πιο αγαπημένο και ευωδιαστό φυτό αυτής της ημέρας η ρίγανη και έτσι η γιορτή λέγεται «Αη Γιάννη του ριγανά».
Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Γλώσσας,  τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, παραμονή  "τ' Αη -Γιαννιού τ' Καψοκαρούτ΄", αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα, στην περιοχή  Λούκι, στις 8.30 μμ. και σας περιμένει όλους με τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια σας, για να ανάψουμε τ' Αη-Γιάννη τις φωτιές!
Οι φωτιές του Αη Γιαννιού έχουν στενή σχέση με το πανάρχαιο ελληνικό έθιμο του Κλήδονα που συναντάτε στην «Οδύσσεια», στον «Προμηθέα» του Αισχύλου, αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.