Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Δημήτρης Λέτσιος: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο

Αθέατες πτυχές του Βόλου μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Δημήτρη Λέτσιου παρουσιάζονται στην έκθεση «Δημήτρης Λέτσιος: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο», που εγκαινιάζεται την Κυριακή 11 Ιουνίου και ώρα 20:00, στο Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου.

Η έκθεση υπό τον τίτλο «Δημήτρης Λέτσιος: Ένα πορτρέτο του Βόλου» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου από τις 21 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, με διοργανωτές τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. Επόμενος σταθμός της έκθεσης είναι η Σκιάθος, το νησί των Σποράδων που οι άνθρωποι και οι ομορφιές του, αποτέλεσαν αγαπημένα θέματα του καταξιωμένου φωτογράφου. Άλλωστε η στενή σχέση της Σκιάθου με το λιμάνι και την πόλη του Βόλου, κρατάει χρόνια.

Η πρωτοβουλία για να αποτελέσει η Σκιάθος τον καλοκαιρινό σταθμό της έκθεσης ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και, μεταξύ άλλων, αξιοποιεί χώρους όπως το εξαιρετικά ανακαινισμένο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας.

Η έκθεση περιλαμβάνει 50 περίπου φωτογραφίες του μεταπολεμικού Βόλου, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί έως τώρα. Ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και επιμελητής της έκθεσης Ηρακλής Παπαϊωάννου σημειώνει: «Το έργο του Δημήτρη Λέτσιου κατέχει πλέον δίκαια μια θέση στην Ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει μια ανθολογία φωτογραφιών από τη γενέτειρα πόλη του, τον Βόλο, που διατρέχει την ευρύτερη μεταπολεμική περίοδο. Σε συνέχεια των ενδιαφερόντων του για τον αγρότη της θεσσαλικής υπαίθρου, εδώ εστιάζει στους απλούς βιοπαλαιστές, τα παιδιά, το λαϊκό παζάρι, τα τοπία που απλόχερα προσφέρει ο μυχός του Παγασητικού».


Για την έκθεση, τη ζωή και το έργο του φωτογράφου θα μιλήσουν οι Αίγλη Δημόγλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Νίκος Τσούκας, ΓΓ του Φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και ο Σταύρος Τσιμπλιαράκης. Ο τελευταίος θα μιλήσει για την προσωπική του σχέση με τον Δημήτρη Λέτσιο και θα παρουσιάσει ανέκδοτες φωτογραφίες από το νησί του Παπαδιαμάντη, που του χάρισε ο φωτογράφος.

Σύντομο βιογραφικό Δημήτρη Λέτσιου

Ο Δημήτρης Λέτσιος γεννήθηκε στην Ανακασιά Βόλου το 1910. Εργάστηκε από μικρή ηλικία στο οικογενειακό αρτοποιείο της οδού Ιωλκού. Η σχέση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε το 1934. Αν κι ο φωτογράφος Μπάμπης Μπασδέκης τού έδειξε μερικά από τα μυστικά της φωτογραφίας, κατά βάση υπήρξε αυτοδίδακτος. Στην Κατοχή έγινε πρόεδρος της ΕΠΟΝ Βόλου. Το 1956 ίδρυσε το παράρτημα της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) στον Βόλο, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Βόλου.

Το έργο του διατρέχει την ελληνική ύπαιθρο με έμφαση στο Πήλιο και στον θεσσαλικό κάμπο και αφουγκράζεται τον δημώδη πολιτισμό σε όλες του σχεδόν τις εκφάνσεις. Πορτρέτα και τοπία, σκηνές και στιγμιότυπα συνθέτουν ένα αυθεντικό αμάλγαμα της μεταπολεμικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει και τον αστικό χώρο, κυρίως την πόλη του Βόλου, και τον καθιστούν μια από τις σημαντικότερες μορφές στη μεταπολεμική ελληνική φωτογραφία. Το αρχείο του Δημήτρη Λέτσιου ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση υποστηρίζεται από  τους χορηγούς Hellenic Seawyas Dolphin of Skiathos,  Islea Hospitality Group, Ergon restaurant,  Elias restaurant.


Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου

Διάρκεια έκθεσης: 12 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: 9:30 – 20:00