Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Τα Ρω του Έρωτα από το 3ο Νηπιαγωγείο Σκιάθου

Μετά τον Ήλιο τον Ηλιάτορα, οι μαθητές του 1ου τμήματος του 3ου Νηπιαγωγείου Σκιάθου, είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν την επόμενη θεατρική παράσταση που έχει να κάνει πάλι με ποιητική συλλογή του αγαπημένου μας Οδυσσέα Ελύτη, κι είναι Τα Ρω του Έρωτα!

Η ποιητική αυτή συλλογή είναι χωρισμένη σε μέρη.
Το πρώτο επιγράφεται ως: Μικρές Κυκλάδες, 
το δεύτερο: Το θαλασσινό τριφύλλι, το τρίτο: Η Παναγιά των κοιμητηριών,
το τέταρτο: Ο χαμαιλέων, 
το πέμπτο: Οι ανορθογραφίες, 
το έκτο: Τ' αφανέρωτα, 
το έβδομο: Τα ρω του έρωτα, 
το όγδοο: Τραγούδια από τον Brecht και το ένατο: Τραγούδια από τον Lorca. 

Ο Ελύτης ανήκει στο ρεύμα του υπερρεαλισμού. Χρησιμοποιεί εικόνες ονειρικές και συμβολισμούς ιδιάζοντες. Οπότε τις περισσότερες φορές υπονοεί πιο πολλά πράγματα απ' όσα αναφέρει στο κείμενο ρητά. Σ' αυτήν την ποιητική συλλογή ο ποιητής παίζει με τις λέξεις, τους ήχους και τις ομοιοκαταληξίες. Και μια ποίηση χαρούμενη που διασκεδάζει με τον εαυτό της και τον κόσμο είναι πολύ σημαντική!

Η αγάπη για τη θάλασσα και το ελληνικό τοπίο, βρίσκονται διάχυτα σ' αυτό το έργο, ιδιαίτερα στο μέρος που επιγράφεται ως: Το θαλασσινό τριφύλλι. 

Αρχή του κόσμου πράσινη κι αγάπη μου θαλασσινή
την κλωστή σου λίγο λίγο τραγουδώ και ξετυλίγω...
Ένας νέος ξεκινάει τη ζωή και νιώθει τη φλόγα της στην καρδιά του... είναι έτοιμος να ζήσει να δημιουργήσει να προσθέσει χρώματα και τραγούδια... Βέβαια στην πορεία μπορεί να νιώθει τον πόνο της αγάπης να του τρυπάει την καρδιά, αλλά συνειδητοποιεί ότι εκεί βρίσκεται κι η ομορφιά της ζωής. Ο κόσμος έτσι κι αλλιώς είναι μαγευτικός!
Πανέμορφος ποιητής που μας γεμίζει την καρδιά με τόσο όμορφες εικόνες!
Λέει ο ποιητής: Οι άγγελοι τραγουδάνε. Και οι ερωτευμένοι επίσης. Πίσω από κάθε ανάταση, από κάθε μεράκι, μια κιθάρα περιμένει έτοιμη να πάρει τα λόγια και να τα ταξιδέψει από χείλη σε χείλη... Δεν είναι λίγο αυτό. Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι αυτό που μας βαστάει στη ζωή...
Και η θάλασσα είναι απέραντη, τα πουλιά μυριάδες, οι ψυχές όσες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γεννήσουν οι ήχοι και τα λόγια...

Παρασκευή λοιπόν, 9 Ιουνίου 2017, 
στο κλειστό θέατρο Μπούρτζι!